Meddőséget is okozhat a véralvadási zavar: mikor indokolt a trombofíliaszűrés?
Az ismétlődő vetélés mögött sok esetben trombofília húzódik meg.

terhessegi-teszt-negativ
beauty and style
Top olvasott cikkek

A trombofília - azaz a genetikailag fokozott trombózishajlam - a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia egyik gyakori oka. Éppen ezért indokolt bizonyos esetekben a trombofíliaszűrésen részt venni, ahol megállapítható, vajon az illetőnél is fennáll-e a fokozott rizikó.

Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője ezeket az eseteket ismerteti.

Trombózis a családban

Mivel a trombofíliát valamilyen genetikai defektus okozza, és öröklődhet, ezért érdemes azoknak részt venniük a szűrésen, akiknek a családjában előfordult már trombózis vagy tüdőembólia. Főleg akkor, ha közeli rokon - szülő, testvér - volt benne érintett, illetve ha náluk is már igazolódott valamilyen trombofília megléte.

Trombofília a vetélés mögött

Sokszor az érintett még csak nem is sejti, hogy trombofíliás, hiszen - látszólag - semmilyen jel nem utal rá. Pedig valójában a vetélést - főleg, ha az ismétlődő -, illetve a meddőséget okozhatja a véralvadási zavar is, mivel egy-egy vérrög bizony kialakulhat a méhlepény ereiben is, melyek a magzatot hivatottak táplálni. Amennyiben thrombus miatt egy ilyen ér elzáródik, úgy a magzat nem jut elegendő oxigénhez és tápanyaghoz, ennek következtében abortusz, koraszülés következik be.

Fogamzásgátló tabletta előtt

Sajnos több olyan történetről hallani, amikor fogamzásgátlót szedett fiatal lányok életüket vesztik trombózis vagy tüdőembólia következtében. Az ösztrogénhormont tartalmazó szerek ugyanis alapból fokozzák a véralvadást, de ha az illetőnél veleszületett trombóziskészség - trombofília - is van, úgy a rizikó igen nagy. Különösen, ha mindkét szülőtől a hibás gént örökölte, azaz homozigóta. Éppen ezért érdemes minden ösztrogént tartalmazó készítmény - ide tartozik a fogamzásgátlók többsége is - alkalmazása előtt trombofíliaszűrést végezni.

Versenysport előtt

Akárcsak a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban hallani trombózis miatti halálesetekről, sajnos ugyanez elmondható versenysportolók esetében is. A szervezet ekkor ugyanis fokozott igénybevételnek van kitéve, ami mellé jön még a gyakori dehidratáció, hosszú utazások, sérülések. Amennyiben a sportolónál trombofília is jelen van, úgy jelentősen megnő a trombózis, illetve a tüdőembólia esélye. Van, hogy a kialakulóban lévő mélyvénás trombózis okozta tüneteket izomláznak, izomhúzódásnak gondolják, így nem jut el idejében orvoshoz a sportoló. Folytatja az edzést vagy a versenyt, és tüdőembóliát kaphat, ami sajnos halállal is végződhet. Hogy a halálesetek elkerülhetők legyenek, célszerű a versenysport megkezdése előtt alapos kivizsgáláson részt venni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Trombózis fiatalon vagy szokatlan helyen

- Trombózis bármely életkorban kialakulhat, ám ha fiatalon keletkeznek vérrögök, akkor valószínű, hogy súlyosabb öröklött trombózishajlam van a hátterében - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológusa. Ugyanez igaz arra is, ha a vérrög szokatlan helyen alakul ki. Ilyenkor az is fontos, hogy nem csak az érintettet, hanem a családtagokat is szűrni kell, - ez vérvétel útján történik - mert a hosszú távú kezelés és későbbiekben a megelőzés is csak így lehetséges.

A férfi arca, amikor megtudja: apa lesz

Shayna Talnak sokáig nem tudott teherbe esni. Mikor végre kiderült, hogy várandós, férjének emlékezetes körülmények között mondta el a nagy hírt.

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük