Toplistás rákellenes táplálékok
Amit nem hagyhatsz ki!
A keresztesvirágzatú zöldség, a zöld tea vagy a fokhagyma egytől egyig kiváló választás. Tudd meg, miért!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A daganatos betegségek kialakulása ellen ható étrend elsősorban - de nem kizárólag - növényi táplálékokból áll. Cikkünk megismertet néhány olyan élelmiszerrel, melyet nem hagyhatsz ki az étrendedből, ha szeretnéd megelőzni a rák kialakulását.

Zöld tea

A zöld tea igen gazdag polifenolokban, valamint a daganat növekedéséhez szükséges véredényképződést csökkentő katekinekben is bővelkedik. Emellett hatásos antioxidáns és méregtelenítő - aktiválja a máj azon enzimjeit, melyek kiürítik a szervezetből a méreganyagokat. Továbbá kutatások szerint felerősíti a sugárterápia rákos sejtekre gyakorolt hatását.

Így fogyaszd!

Áztass két gramm zöld teát 10 percig a teáskannában, majd egy órán belül idd meg. Tartsd szem előtt, hogy a zöld teából csak akkor ázik ki a katekin, ha legalább öt-nyolc percig áztatod. Napi egy-két csészével fogyassz belőle! Ne tedd el későbbre, mert pár óra alatt eltűnnek belőle az értékes polifenolok.

Miért csak a zöld tea?

A fekete tea erjesztéssel készül, ami elpusztítja a polifenolok nagy részét. Az oolong teát is fermentálják, de az erjesztési folyamata valahol a zöld tea és a fekete tea között helyezkedik el. Egyedül a zöld tea készül fermentálás nélkül, így kiváló rákmegelőző.

Keresztesvirágzatú zöldségek

A keresztesvirágzatú zöldségek szulforafant és indo-3-karbinolt - I3C-t - tartalmaznak: ezek a molekulák hatásosan lépnek fel a rákkal szemben. A szulforafan és az I3C képes egyes rákkeltő anyagok méregtelenítésére.

Megakadályozzák, hogy a rákot megelőző állapotban lévő sejtek rosszindulatú daganattá fejlődjenek, és gátolják az angiogenezist, más néven a véredényképzést.

Keresztesvirágzatúak

  • Karfiol
  • Brokkoli
  • Kínai kel
  • Karalábé
  • Kelbimbó
  • Fejes és vörös káposzta

Így fogyaszd!

A káposztát és a brokkolit ne főzd forrásban lévő vízben! A forrástól elpusztulhat a szulforafan és az I3C. Lefedve, rövid ideig párold, vagy egy kis olívaolajjal hirtelen süsd ki wokban.

Hagymafélék - fokhagyma

A hagymafélék - Alliaceae - családjának kénes összetevői csökkentik a túlsütött húsban és a dohányfogyasztáskor keletkező nitrozaminok és n-nitrozo-vegyületek rákkeltő hatását. A vastagbél-, a mell-, a tüdőrák és a leukémia esetében serkentik az apoptózist - más néven az aktív sejtelhalást.
A vörös-, a lila-, a metélő- vagy épp a mogyoróhagyma szintén kiváló választás, ha meg akarod előzni a daganatos betegségeket, de talán a fokhagyma egészségügyi hatásaival kapcsolatban végezték eddig a legtöbb kutatást.
Szakértők szerint, ha a fokhagymagerezdet kinyomod, felszabadulnak a fűszernövény aktív molekulái, ha pedig feloldod egy kis olajban, könnyebben felszívódnak.

Felhasználási javaslat

A feldarabolt fokhagymát és hagymát egy kis olívaolajon megpiríthatod - párolt vagy sült zöldségeket, curryt vagy kurkumát adhatsz hozzá. Nyersen is fogyaszthatod, salátába keverve vagy többmagvas kenyérből készült szendvicsen.

Orosz penicillin

A fokhagyma az egyik legősibb gyógynövény, melynek antibakteriális tulajdonságaira Louis Pasteur figyelt fel 1858-ban. Az első világháborúban, majd az orosz katonák a második világháborúban sebkötözéskor használták a fertőzések megelőzése érdekében. Amikor nem állt rendelkezésre elég antibiotikum, olyan nagy mennyiségben használták, hogy ráragadt az orosz penicillin gúnynév.

Szelénben gazdag élelmiszerek

A szelén serkenti az immunsejtek és különösen az NK-sejtek - angolul natural killer, vagyis természetes ölősejtek - működését. Ezek feladata, hogy a szövetekbe jutva elpusztítsák a fertőzött, illetve tumoros sejteket. Mindeközben olyan anyagokat termelnek, melyek riadóztatják az immunrendszer más védelmi bástyáit - például a falósejteket. Emellett a szelén felerősíti a test antioxidáns mechanizmusait is.

Sajnos az intenzív megművelés elpusztítja a föld szeléntartalmát, ezért az Európában termesztett zöldségben és gabonában kevés található ebből a hasznos ásványi anyagból.
A biotermesztésű zöldség és gabona már nagyobb mennyiségben tartalmaz szelént. Ezenkívül az ásvány fellelhető a halban, a kagylófélékben, illetve a belsőségekben is.

Cikkünk David Servan-Schreiber A rák ellen - Egy új életmód című könyve alapján készült.

A könyvből többek között megtudhatod, hogyan ötvözhetőek a hagyományos orvosi kezelések az alternatív gyógyító eljárásokkal, és hogyan állíthatod össze étrendedet úgy, hogy kerüld a rákkeltő ételeket. Segítségével könnyedén kiszűrheted környezetedből a veszélyes anyagokat, ugyanakkor pszichés támogatást is nyújt. A szerző magyarázatai világosak és közérthetőek, érveléseit a legfrissebb tudományos adatokkal támasztja alá. Könyve egyszerre személyes hangvételű memoár, nívós ismeretterjesztő munka és önsegítő irodalom.

Kiadja a Park Kiadó.
Ára 2975 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük