Mennyire biztonságosak a bolti tofuk? 10 itthon kapható termék laboreredményeit vizsgálták meg
A Tudatos Vásárlók Egyesületének terméktesztjében most tíz különböző tofut hasonlítottak össze.
Attól függ, kitől kérdezzük. A választás ízlés dolga. Az viszont tény, hogy a tofu egyike azon növényi eredetű élelmiszereknek, amelyeknek magas a viszonylag jó minőségű fehérjetartalma, ugyanakkor pedig alacsony a zsír- és szénhidráttartalma. Éppen ezért ez a szójababból készült, és mára már itthon is meghonosodott étel ma már nem feltétlen csak a vegetáriánusok és vegánok étrendjét gazdagíthatja.
A Tudatos Vásárlók Egyesületének ingyenesen elérhető terméktesztjéből most 10 termékről tudhatunk meg részletes információkat. Ha valami könnyedebb falatért nyúlnánk ebben a nagy melegben, érdemes átböngészni a tesztet vásárlás előtt.
Ez a legfinomabb tofu
Egészen pontosan három marinált és hét füstölt tofu részletes laboreredményei érhetőek most el ingyenesen. A hét füstölt termék közül az egyik egy csicseriborsó-tofu, ami kakukktojásnak számít, viszont érdekességként, illetve a szójára allergiás fogyasztók számára ez is bekerült a tesztbe.
Négy fő szempont szerint vizsgálták a termékeket laboratóriumban.
Tápérték
Megmérték a tofuk fehérje-, zsír- és sótartalmát. A Lidl/Vemondo marinált tofu sótartalma bizonyult a legmagasabbnak a mezőnyben. Ha szeretnénk odafigyelni az alacsony sóbevitelre, ennek az értékelési szempontnak a figyelembevétele is fontos lehet. A legmagasabb zsírtartalmat az Alnatura füstölt tofu esetében mérték. Szintén ez a termék bizonyult a legfehérjegazdagabbnak is. A tapasztalatok szerint minél zsírosabb a tofu, annál ízletesebbnek értékelték a tesztelők.
Címkeadatok pontossága
A tápértékadatokhoz szorosan kapcsolódik a címkén feltüntetett információk pontossága. Ugyanis ebben az esetben annál magasabb pontszámot kaptak a tesztelt tofuk, minél inkább stimmelt a mért és a címkén a tápértéktáblázatban feltüntetett adatok értéke. Egy kis eltérést minden termék esetében tapasztaltak a tesztelők. A legnagyobb szórást a sótartalom esetében figyelték meg.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az Alnatura füstölt tofu kivételével minden termékben vagy több, vagy kevesebb só jelenlétét mérték, mint amennyit a címke szerint tartalmaznia kellene. A Lidl/Vermondo marinált tofu például 1 g helyett 1,87 g sót tartalmazott 100 g termékben. A tesztelt tofuk mért sótartalma 0,3-1,87 g/100 g közötti értékeket mutatott. A termékek fehérje- és zsírtartalma az esetek többségében kicsit több volt, mint a hivatalosan megadott adat. A mért értékek 13,9-20,20 g/100 g között mozogtak a fehérjetartalom, és 7,8-10,30 g/100 g között zsírtartalom esetében. Ezektől az értékektől csak a csicseriborsóból készült Zeevi füstölt tofu tért el jelentősen adottságaiból adódóan (4,2 g fehérje, 1,6 g zsír).
Érzékszervi sajátosságok
A következő jellemzőket minősítették: általános kinézet; állag; kellemes illat; az illat és íz intenzitása; szilárdság; lédússág; kellemes íz; a kesernyés és hüvelyes íz intenzitása; a füstös íz intenzitása vagy a pácolás kellemessége; zsírosság; valamint az esetleges utóízek intenzitása. Jól látszik, hogy az íz kellemessége itt csak egy alszempont a sok egyéb objektív vizsgálati tényező mellett. Ha tudjuk, hogy mi például jellemzően inkább a lédús, erős ízintenzitású tofut kedveljük, ez alapján is kereshetünk a termékek között. Ebben az esetben például a Tesco/Plant Chef marinált tofu lehet nálunk a nyerő a tesztben vizsgáltak közül.
Mikrobiológiai megfelelőség
A teszt során a Bacillus cereus baktériumok jelenlétét vizsgálták a termékekben. A baktérium fertőzött alapanyagokon keresztül kerülhet az élelmiszerekbe (mint ahogyan az történt egy népszerű táplálékkiegészítőnél is), ráadásul ez egy olyan fajta, ami a magas hőmérsékletnek is ellenáll. Hányingert, hányást, hasmenést okozhat. Jó hír, hogy egyik vizsgált mintában sem volt megtalálható, így mikrobiális szempontból minden tofu rendben volt.
A tesztelt termékek átlagára 420 Ft és 3000 Ft között mozgott tömbönként a teszt publikálásakor. Különböző súlyú kiszerelésekben kaphatóak, ezért talán beszédesebb az egy kg-ra vonatkoztatott áruk, amely 2300 Ft-tól 15 000 Ft-ig terjed.
A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt.
Szabad megenni a tofut nyersen? Ezeket a szempontokat kell figyelembe venni
A cikkből kiderül, hogy ehető-e a nyers tofu, avagy sem.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- fogyás
- fogyókúra
8 isteni vacsora 500 kalória alatt - Nincsen bennük csirkemell
- fogyás
- regeneráció
8 étel, ami meglöki a diétát és védi a májat: tele vannak BCAA-val
- egészséges életmód
- nyár