Elveszi az étvágyat, fiatalítja a bőrt: természetes kollagénforrásokat mutatunk

A kollagén a természetben csak rendkívül kevés ételben található meg, így az előállítására érdemes koncentrálni.

Természetes kollagénforrások

A kollagénről mindenki hallott már. A szépségipar egyik legnépszerűbb alapanyaga, melyet elsősorban az öregedésgátló hatása miatt használnak, igaz, külsőleg nincs sok hatása. Ennél azonban sokkal fontosabb szerepe van az ember életében, többek közt a fogyáshoz is hozzájárulhat.

A kollagén egy fehérje, mely bőségesen rendelkezésre áll a testben, legalábbis egy ideig. A kötőszövetek fő alkotóeleme az emberek bőrében, csontjaiban, izmaiban. Ennek köszönhetően jelenléte nagyban meghatározza az életminőséget. Termelődése az életkor előrehaladtával csökken, és a kort jelző változások, mint a ráncok megjelenése, a hajhullás vagy az ízületi fájdalom, mind összefüggésben vannak a kollagénmennyiség apadásával. Azonban a megfelelő tápanyagok és vitaminok fogyasztásával serkenthető a kollagén termelődése, illetve megőrizhető a mennyisége a testben.

Kollagén a fogyókúrában

A kollagén a fogyókúrához is hozzájárulhat. Ez a fehérje, akárcsak a legtöbb fehérje, hosszan eltelít, és táplálja az izmokat. Egyes tanulmányok szerint 40%-kal lassabban éhezik meg az ember a magas kollagéntartalmú ételektől, mint akkor, ha más fehérjéket fogyasztana. Azonban a kollagén a természetben csak rendkívül kevés ételben található meg, így elsősorban az előállításának támogatására érdemes koncentrálni.

A csirketojás azon ritka ételek egyike, melyek valóban tartalmaznak kollagént: a sárgájában és a héj membránjában található. A tojás kéntartalma is támogatja a kollagén-előállítást, valamint a máj egészségét.
A kocsonyát alkotó zselatin lényegében maga a kollagén, ami a csontos, porcos, bőrös részekből a főzés közben a lébe jut. Ez szintén egy remek, természetes kollagénforrás.
Fotó: anmbph / Getty Images Hungary
A fokhagymának magas a kéntartalma, mely fokozza a kollagéntermelést, és gátolja a kollagénrostok lebomlását. Különösen jót tesz a bőr és az ízületek egészségének.
A bogyós gyümölcsökben található C-vitamin fontos a kollagén előállításához, ráadásul antioxidáns tulajdonsággal is bír, mely megakadályozza, hogy a szabad gyökök lebontsák a kollagénsejteket.
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary
Az avokádó jelentős mennyiségű E-vitamint tartalmaz, mely szintén semlegesíti a szabad gyököket, és a C-vitaminnal együtt stimulálja a kollagéntermelést.
A paradicsom rengeteg likopint tartalmaz, ez adja a piros színét. Ez az aminosav védi a bőrt a napfénytől, a túl sok napfény ugyanis rongálja a kollagénrostokat a bőrben, ezzel gyorsítva fel az öregedést. A paradicsom azon kívül, hogy véd a bőröregedés ellen, jó fogyókúrás növény is alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt.
A lazac sok cinket tartalmaz. A kutatók szerint ez az ásványi anyag képes aktiválni a kollagénszintézishez szükséges fehérjéket. Emellett a lazac omega-3 zsírsavban is gazdag, mely egyéb pozitív hatásai mellett segít elnyomni az étvágyat.
Fotó: Szakaly / Getty Images Hungary
Nem a lazac az egyetlen cinkforrás, a magok és csonthéjasok is sokat tartalmaznak ebből az ásványi anyagból. A tökmag és a kesudió különösen jó források.
A leveles zöldek segítenek megakadályozni a kollagén lebomlását. Klorofillt tartalmaznak, mely növeli a prokollagén jelenlétét a bőrben.

A képek forrása: Getty Images, Pixabay.com.

Ezt is szeretjük