Ingyen van, kellemes, és sokkal jobban alszol tőle: erre figyelj napközben a jobb pihenésért
Úgy tűnik, hogy a napközbeni természetes fénynek fontos szerepe van az éjszakai pihenésben is.

GettyImages-1443038717
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli hónapokban nem ritka, hogy legszívesebben ki sem mozdulna az ember, még a szabadidejét is a négy fal között töltené el. A borús, hűvös idő valóban nem túl csábító, mégis fontos a friss levegőn, természetes fényen lenni - egy friss kutatás szerint ez ugyanis jócskán befolyásolhatja az alvásminőségünket is.

Napjainkban sok felnőtt szenved különböző alvászavaroktól, amelyek nemcsak a munkavégzésükre hatnak negatívan, hanem az egészségükre is. Jellemző a lefekvés halogatása, ami számos egészségügyi gond jelentkezésével bosszulhatja meg magát. Van, hogy a probléma hátterében kezelést igénylő betegség húzódik meg, de előfordul, hogy elég bizonyos szokásokon változtatni a jobb pihenés, könnyebb elalvás érdekében.

A természetes fény hatása az alvásra

Télen, amikor rövidebbek és sötétebbek a nappalok, sokan a lehető legkevesebb időt töltik a szabad levegőn, pedig ez egyebek mellett mozgáshiányhoz, illetve a természetes fény hiányához vezet. Negatívan befolyásolhatja a hangulatot, az energiaszintet és az alvásminőséget is.

A fény befolyásolja a szervezet cirkadián ritmusát, egyes kutatások szerint már napi 30 perc természetes napfénynek való kitettség jelentős hatással van a biológiai órára, és elősegíti a pihentető alvást. A nemrégiben publikált, a Washingtoni Egyetemen készített kutatás újabb adalékokkal szolgál a fény és az alvás kapcsolatát illetően. A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a természetes fénynek való kitettség a nap folyamán, főleg a reggeli és a déli órákban, még a borongósabb téli napokban is javíthatja az alvásminőséget. A vizsgálatban részt vevő 500 diák alvási szokásait a négy évszak során csuklómonitorral követték nyomon.

Az adatok azt mutatták, hogy az alanyok évszaktól függetlenül nagyjából ugyanannyit aludtak minden éjszaka. Ám a téli hónapokban azok, akik később feküdtek le, később is ébredtek fel, amikor a régióban már jellemzően felhősebb az égbolt, és kevesebb a fény. Ekkortájt átlagosan 35 perccel később tértek nyugovóra, és 27 perccel később ébredtek, mint nyáron. 

A kutatók úgy gondolják, hogy a diákok alvás-ébrenlét mintája megváltozásának oka abban keresendő, hogy nem jutnak elég természetes fényhez. Az ugyanis úgy állít a biológiai órán, hogy könnyebbé teszi az észszerű időben történő lefekvést, majd a kora reggeli felkelést. A szakemberek szerint különösen az erős déli fény javítja az alvást. Ugyanakkor megjegyzik azt is, hogy a tanulmány lehetséges korlátja a helyszín, mivel Seattle köztudottan felhős. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Normális esetben a fény az ébrenléttel van összefüggésben a szervezet számára, így míg a nappali világosság hozzájárulhat a jobb minőségű éjszakai pihenéshez, az esti mesterséges fény a melatonintermelés gátlásán keresztül akadályozhatja a folyamatot. Ezért aztán, ha valaki tudatosan dolgozna az alvásminősége javításán, napközben minél több időt tölt a szabad levegőn, természetes fényben, este, lefekvés előtt pedig lehetőség szerint kerüli a képernyőhasználatot.

A fény hiánya állhat a szezonális affektív zavar hátterében is, ami a depresszió egy fajtája, szezonális mintát mutató major depresszív zavar. A szakemberek úgy gondolják, a napos órák csökkent száma befolyásolhatja az agy biokémiai egyensúlyát. A megfigyelések szerint a SAD gyakoribb az egyenlítőtől távolabb élők körében, ahol télen még kevesebb a napos órák száma.

Ezeket idd lefekvés előtt, és gyorsabban alszol el

Nyílt titok, hogy az étkezés bizony jelentősen befolyásolhatja az alvásminőséget. A fűszeres, zsíros fogások elnehezítenek, és meg is akadályozhatják a nyugodt pihenést. Az innivalókról általában már kevesebb szó esik, pedig azok között is vannak olyanok, amelyek hatással lehetnek a pihenésre.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük