2 durva tévhit és 2 tény a H1N1 elleni oltásról
A H1N1-oltással kapcsolatos érvek és ellenérvek kereszttüzébe kerültél? Ha úgy érzed, belezavarodtál, segítünk tisztábban látni!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az influenza az egyik leggyorsabban mutálódó vírusfajta. Ezen tulajdonsága miatt a szakértők köpönyegforgató vírusnak is nevezik, hiszen húsz-harminc évente teljesen megváltozik a szerkezete, és az addig alkalmazott védőoltások hatástalannak bizonyulnak ellene.

2009 nyara óta világszerte több mint tízezer ember halt meg az influenza legújabb változatában, a H1N1-ben. Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - statisztikai adatai szerint minden ezredik beteg potenciális halálos áldozat lehet. Szakértők szerint a vírus elleni legbiztosabb védelmet az oltás adja, a vakcinát mégis számtalan támadás érte.

Érdemes tehát alaposan utánajárnod a témának. Ismerj meg néhány fontos tényt és tévhitet, melyek segítségével talán tisztul kicsit a kép.

Ellenjavallt lehet

Tény, hogy H1N1 elleni oltást nem kaphatja meg mindenki, bizonyos esetekben ellenjavallt lehet. Más oltásokhoz hasonlóan nem adják be, ha lázas beteg vagy - csak a tünetek elmúlta után két-három nappal. Ha súlyos tojásallergiában szenvedsz, és a tojásfehérjére úgynevezett Anaphylaxiás reakcióval válaszol a szervezeted, szintén ellenjavallt a vakcina beadatása. Ennek oka, hogy az oltóanyag gyártása során a vírus felszaporítása antibiotikummal kezelt tojásban történik, és a vakcinában, a tisztítási folyamat ellenére nyomokban - kevesebb, mint 0,1 mikrogramm/adag mennyiségben - visszamaradhat tojásfehérje. Az Anaphylaxiás reakció azonban rendkívül ritkán alakul ki tojásallergia esetén.

Természetesen azokban az esetekben is érdemes megfontolnod az oltás beadatását, ha allergiás vagy azokra az összetevőkre, melyeket tartalmaz a vakcina. Az oltóanyag összetevője országonként változhat, hazánkban a Fluval P kapható.

Főbb összetevői

  • Thiomersal.
  • Formaldehid.
  • Alumínium-foszfát.
  • Antibiotikumok - vancomicin, neomicin, gentamicin, ciprofloxacin.

Az újabb mutációk esetén is hasznos az oltás

Az influenzavírus folyamatosan mutálódik, ezért megfordulhat a fejedben, hogy hiába oltatod be magad H1N1 ellen, ha fél év múlva fertőződsz meg, talán már semmit nem érsz vele. Tény, hogy a folytonos mutáció jellemző a kórokozóra, ám azok a szerkezeti változások, melyek végbemennek, nem eredményezik ilyen gyorsan terjedésre képes új vírus kialakulását. A szakértők szerint a jelenleg használt vakcina előreláthatólag használható lesz a 2010-2011-es szezonban is.

Természetesen nem lehet 100%-os bizonyossággal kizárni az újabb influenzavírus megjelenését, de világszerte működik influenzafigyelő rendszer, így bízhatunk benne, hogy a szakértők idejében felfedezik a változást, és a mutálódott vírus izolálását követően öt-hat hónapon belül elkészülhet az újabb oltóanyag.

Az oltást követően kizárt a fertőzés?

A védőoltás beadását követően körülbelül 10-14 nap szükséges a védelem kialakulásához. Ha ezt megelőzően fertőződsz meg H1N1-vírussal, hiába oltattad be magad, nem biztos, hogy védett vagy. Egyes virológusok szerint minden ötödik embernél előfordul, hogy az oltás ellenére megfertőződik. Esetükben azonban a H1N1 tünetei általában jóval enyhébbek, mint azoknál, akik nem adatták be maguknak a vakcinát - hiszen a szervezet már találkozott a vírus legyengített változatával.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Mérgező higany van a vakcinában?

A Thiomersal egy szerves higanyvegyületet tartalmazó adalékanyag, mely a vakcina konzerválásához szükséges. Az elmúlt hónapokban számtalan támadás érte ezt az összetevőt. Ennek oka azonban elsősorban egy másik higanyvegyület - a metil-higany - volt. Ez utóbbi ugyanis erősen toxikus, az oltóanyaghoz azonban semmi köze. A vakcinában jelen lévő Thiomersal bomlásterméke nem metil-, hanem etil-higany, ami nem raktározódik a testben, körülbelül egy hét alatt kiürül a szervezetből. Az oltóanyagban található higanyfajta tehát - ilyen kis mennyiségben - nem mérgező.

Hazai oltópontok
Ha szeretnéd beadatni a H1N1 elleni védőoltást, itt tájékozódhatsz a magyarországi oltópontok pontos helyszínéről és nyitva tartásáról.
Ezt is szeretjük