7 fontos tápanyag, amit a kisbabádnak meg kell kapnia
Fejletlen és beteges lehet a kicsi, ha nem kapja meg ezeket a tápanyagokat. Előzd meg a bajt!

Az, hogy a baba mit kap élete első évében, hosszú távon meghatározza az egészségi állapotát.

A legjobb, ha az anyuka tud szoptatni, hiszen az anyatejben olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védelmet nyújtanak a legkülönfélébb - akár idősebb korban jelentkező betegségek ellen. Ráadásul azok a gyerkőcök, akiket sokáig táplálnak anyatejjel - illetve azzal is -, az iskolában is jobban teljesítenek.

Ám az anyatej összetételét az is befolyásolja, hogy mit eszik a mama - azaz a saját étrended révén is hozzájárulhatsz a kicsi egészséges fejlődéséhez. Ha pedig nem tudsz szoptatni, illetve a kicsi elérte a hozzátáplálás vagy az elválasztás korán, különös figyelmet kell fordítanod arra, hogy mindent megkapjon. Tudd meg, mely vitaminok és ásványi anyagok elengedhetetlenek számára!

C-vitamin

A C-vitamin a fejletlen immunrendszer legfőbb támogatója - a szervezet nem képes előállítani, ezért kívülről kell bevinned.

Hogy kisbabád minél kevesebbet betegeskedjen, szoptatás alatt fogyassz minél több zöldséget-gyümölcsöt, és már a hozzátáplálás során, illetve az elválasztás után adj ilyet a kicsinek is. Almát, narancsot, banánt, sárgarépát már viszonylag korán ehetnek a babák, ráadásul ezek egész évben kaphatóak.

Egy kiegyensúlyozott reggeli a család minden tagja számára elengedhetetlenül fontos, de különösen a gyerekek megfelelő fejlődéséhez. A közös családi reggeli remek alkalom a napi feladatok átbeszélésére, így nemcsak testileg, de lelkileg is feltölthetjük magunkat közben. A helyes táplálkozáshoz és kiegyensúlyozott életmódhoz hasznos tippeket, inspirációt találtok a www.igyteljesazelet.hu oldalon.

B-vitamin-komplex

B-vitaminok - B1-, B2-, B6-, B12-vitamin, folsav, niacin - meghatározó jelentőséggel bírnak az általános anyagcserében, támogatják a szénhidrátok és a fehérjék mind hatékonyabb feldolgozását, továbbá hozzájárulnak a vörösvértestek képződéséhez.

Amíg a baba szopik, nincs szüksége B-vitamin-kiegészítésre, hiszen az anyatej bővelkedik ebben a komplexben, később például gabonapelyhekből tudod egészségesen és természetesen pótolni - a biztonság kedvéért magad is fogyaszthatsz ilyeneket, amíg mellből táplálod a babádat.

A-vitamin

Ez a vitamin kulcsszerepet játszik a bőr felépítésében, illetve a látóbíbor regenerációjában A babának csak négy hónapos kora után van szüksége, addig ugyanis elegendő az a mennyiség, ami még a méhen belüli időszakban halmozódott fel a szervezetében. Elővitaminját, a karotint a különféle színes zöldségek tartalmazzák, leginkább az egész évben elérhető sárgarépa, valamint a sütőtök, amelynek ráadásul szezonja is van.

D-vitamin

A D-vitamin elősegíti a kalcium és a foszfor beépülését a csontokba - a gyerekkor folyamán mindvégig, de különösen az első évben elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a kicsi csontozata - a fogakat is beleértve - megfelelően fejlődjön. Megtalálható bizonyos ételféleségekben, például a tojásban vagy a tengeri halakban, ám ezeket csak a nagyobb csemeték kaphatják, leginkább pedig napfény hatására képződik - ami pedig az év nagy részében nem áll rendelkezésre kellő mennyiségben. Ezért a babának, függetlenül attól, hogy szopik vagy tápszert kap, pótlást kell kapnia - ennek mértékéről minden esetben az orvos dönt.

3 gyerekbarát turmix reggelire

Íme, egy nagyon jó módszert, hogy a zöldség és a gyümölcs mégis mindig elfogyjon, a vitaminok pedig ezáltal bekerüljenek a gyerek szervezetébe: készíts a reggelije mellé egy finom turmixot.

Kalcium és foszfor

A már említett kalcium és a foszfor építik fel a csontozatot. Előbbi - mint köztudott - leginkább a tejben és a tejtermékekben található meg, ám nem minden szakember javasolja ezek fogyasztását - még nagyobb babáknál sem. Van viszont kalcium számos zöldségben és gyümölcsben is, leginkább a narancsban és a sárgarépában. Utóbbi legismertebb forrásai a húsok, a halak, a tojás és a tejtermékek a leggazdagabbak foszforban, ám figyelemre méltó mennyiségben vannak jelen van például a gabonafélékben is.

Vas

A vas elengedhetetlen a vörösvértestek termelődéséhez, amelyek a szervezet oxigénszállítását szolgálják. A babának négyhónapos koráig elegendő található ebből az ásványi anyagból, később azonban különösen sokra van szüksége, mivel vérének mennyisége a világrajötte után nagymértékben nő.

A közvélekedés elsősorban a húst tartja megbízható forrásnak, de a vas megtalálható zöldségekben is, például a sóskában és a spenótban. Felszívódását segíti a C-vitamin, így, ha húst adsz a kicsinek, tegyél az ételébe zöldséget is.

Ezt is szeretjük