Feszült és kimerült vagy, gyakran fáznak a végtagjaid?
4 ásványi anyag, amit meg kell kapnia a szervezetednek
Segítünk, mit és miből fogyassz!

Dia

	Magnézium	Ha gyakran vagy feszült, ideges, ingerlékeny és fáradékony is, vagy gyakran görcsöl be valamelyik testrészed, akkor valószínűleg nem kapja meg szervezeted a megfelelő mennyiségű magnéziumot, aminek napi ajánlott adagja felnőttek esetében 300 milligramm. A problémák elkerülése érdekében érdemes sok gyümölcsöt, például banánt fogyasztanod, illetve a hüvelyes termények is gazdagok magnéziumban. B6-vitaminnal kiegészítve a legjobb szedni, mert az segíti a felszívódását, a legtöbb vitaminkészítményben így is árulják.

Magnézium

Ha gyakran vagy feszült, ideges, ingerlékeny és fáradékony is, vagy gyakran görcsöl be valamelyik testrészed, akkor valószínűleg nem kapja meg szervezeted a megfelelő mennyiségű magnéziumot, aminek napi ajánlott adagja felnőttek esetében 300 milligramm. A problémák elkerülése érdekében érdemes sok gyümölcsöt, például banánt fogyasztanod, illetve a hüvelyes termények is gazdagok magnéziumban. B6-vitaminnal kiegészítve a legjobb szedni, mert az segíti a felszívódását, a legtöbb vitaminkészítményben így is árulják.

Dia

	Vas	A vas elsősorban a vér hemoglobintartalmában játszik fontos szerepet, ezáltal a szervezet légzőfunkciói és a szívműködés szempontjából is kiemelkedő fontosságú anyag. Ha gyakran vagy kimerült, előfordul, hogy szédülsz, sápadt vagy, sűrűn fáj a fejed és hidegek a végtagjaid, akkor lehetséges, hogy vashiánnyal küzdesz. Fogyassz gyakran májat és C-vitamint, mert utóbbi segíti a vas felszívódását.

Vas

A vas elsősorban a vér hemoglobintartalmában játszik fontos szerepet, ezáltal a szervezet légzőfunkciói és a szívműködés szempontjából is kiemelkedő fontosságú anyag. Ha gyakran vagy kimerült, előfordul, hogy szédülsz, sápadt vagy, sűrűn fáj a fejed és hidegek a végtagjaid, akkor lehetséges, hogy vashiánnyal küzdesz. Fogyassz gyakran májat és C-vitamint, mert utóbbi segíti a vas felszívódását.

Dia

	Kalcium	A szervezetben lévő kalcium jelentős része a csontozatban található, annak állapotáért felel, de több más funkciót is ellát. Szerepet játszik a véralvadásban, de például az ingerlékenység szabályozásában is. Napi 800 milligramm az ajánlott bevitel, tehát ennyit mindenképpen érdemes elfogyasztanod. A tej és a tejtermékek kiemelkedően magas kalciumtartalommal bírnak, de vitaminkészítmény formájában is pótolhatod ezt az anyagot.

Kalcium

A szervezetben lévő kalcium jelentős része a csontozatban található, annak állapotáért felel, de több más funkciót is ellát. Szerepet játszik a véralvadásban, de például az ingerlékenység szabályozásában is. Napi 800 milligramm az ajánlott bevitel, tehát ennyit mindenképpen érdemes elfogyasztanod. A tej és a tejtermékek kiemelkedően magas kalciumtartalommal bírnak, de vitaminkészítmény formájában is pótolhatod ezt az anyagot.

Dia

	Szelén	A szelén egyfajta antioxidáns, amellyel bizonyítottan csökkentheted a rák kialakulásának kockázatát, a bőrrák kivételével minden típusú rákbetegség megelőzésében hatékony segítséget nyújt, tehát érdemes a megfelelő mennyiséget fogyasztanod belőle. Az ajánlott bevitel napi maximum 0,2 milligramm, nagyobb dózisban veszélyt jelenthet a szervezetedre, így nem érdemes többet fogyasztanod belőle. A magvak mellett a tengeri állatok húsa és a máj is tartalmaz szelént.

Szelén

A szelén egyfajta antioxidáns, amellyel bizonyítottan csökkentheted a rák kialakulásának kockázatát, a bőrrák kivételével minden típusú rákbetegség megelőzésében hatékony segítséget nyújt, tehát érdemes a megfelelő mennyiséget fogyasztanod belőle. Az ajánlott bevitel napi maximum 0,2 milligramm, nagyobb dózisban veszélyt jelenthet a szervezetedre, így nem érdemes többet fogyasztanod belőle. A magvak mellett a tengeri állatok húsa és a máj is tartalmaz szelént.

Ezt is szeretjük
Fotó: