Rákot, csontritkulást és cukorbetegséget okoz a tej?

A tej élet, erő, egészség. Külföldi kutatások azonban rámutattak pár megdöbbentő tényre.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg te sem gondoltad volna, hogy mennyi káros hatása lehet annak a tehéntejnek, melyet gyerekkorodtól fogva lelkesen diktáld beléd édesanyád. A legújabb külföldi vizsgálatok azonban éppen erre mutattak rá.

Tejcukor-érzékenység

A tejtermékek hatására kialakuló legismertebb betegség a laktózérzékenység. Ennek magyarázata igen egyszerű. Az emberi szervezet körülbelül az első négy-öt évben termel olyan enzimeket, melyek képesek lebontani a tejcukrot.

Ennek evolúciós okai vannak – hiszen az emlősök nagy része a születést követően viszonylag rövid ideig fogyaszt tejet. Egyes hipotézisek szerint az emberiség fele érzékeny a tejcukorra. Ennek következtében pedig a tejfogyasztás esetükben olyan mellékhatásokkal jár, mint a puffadás, hasmenés, vagy éppen a hasi görcsök kialakulása.

Tejfogyasztás a cukorbetegség hátterében

Vizsgálatok kimutatták, hogy a tejfogyasztás összefüggésben állhat a cukorbetegség kialakulásával. Ezt bizonyítják azok az adatok is, melyek arra mutatnak rá, hogy Finnországban – ahol a legmagasabb az egy főre eső tejfogyasztás – él a legtöbb inzulinfüggő cukorbeteg.

Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatai alapján a tehéntejben lévő fehérjék antitest-képzésre serkentik az emberi szervezetet. Ezek az antitestek megtámadják a hasnyálmirigy béta-sejtjeit – mert kémiai felépítésüket tekintve nagyon hasonlítanak bizonyos tejfehérjékre. A probléma pedig nem más, mint az, hogy ezek a béta-sejtek termelik az inzulint – melynek hiánya cukorbetegséghez vezethet. Arra is rámutattak a tudósok, hogy minél fiatalabb korban éri az emberi szervezetet ez a hatás, annál nagyobb eséllyel fog kialakulni az egyes típusú cukorbetegség.

Rákot okoz a tej?

Először is, nem árt tisztázni: a tehéntej önmagában nem okoz rákot, csupán olyan körülményeket teremt az emberi szervezetben, melyek elősegítik a daganatos sejtek kialakulását. Ezt a hipotézist alátámasztja egy Norvégiában végzett kutatás. A több mint 11 évig folyó vizsgálatsorozatok bizonyították, hogy azoknál a kísérleti személyeknél, akik naponta több mint két pohár tejet fogyasztottak, három és félszer nagyobb volt a nyirokszervi daganatos betegségek kialakulása. Ennek okát abban látták a kutatók, hogy egyes állati fehérjék emésztése során antigén fehérjék jutnak át az emésztőrendszer nyálkahártyáján.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A csontritkulás megelőzése

A tehéntej nincs jó hatással a csontok egészségére

Bizonyára te is rengetegszer hallottad már, hogy a tej erősíti a csontokat, mert magas kalciumtartalommal bír. Ennek következtében pedig jó hatással van a fejlődésben lévő gyermekek növekedésére, valamint idősebb emberek esetében segít megelőzni a csontritkulás kialakulását. Nos, ez nem egészen igaz így.

A tehéntejben lévő kalcium ugyanis az emberi szervezet számára nagyrészt hasznosíthatatlan. Ezen kívül további hátulütője is van a tejtermék-, valamint az állati eredetű fehérjefogyasztásnak. Az a felesleges fehérjemennyiség, melyet az állati eredetű táplálékokkal – tejtermékek, húsok fogyasztásával – veszel magadhoz, megnöveli szervezeted kalciumszükségletét, ezáltal pedig felemészti a csontokat.

Hogy erősítsd a csontokat?

Épp ezért szerencsésebb a növényi fehérjére épülő táplálkozás. Egyél hántolatlan vagy barnarizst, zabpelyhet, babféléket, lencsét, valamint sárgaborsót. Ezenkívül szerencsés, ha kalciumdús növényi eredetű ételeket fogyasztasz. Ilyen például a narancs, a szőlő, a karfiol vagy a káposzta. Továbbá magas kalciumtartalommal bír az alma, a paradicsom vagy a dió is.

Ne feledd, hogy a kalcium felhasználásához szervezetednek D-vitaminra is szüksége lesz. Épp ezért próbálj minél több időt tölteni a szabadban – hiszen a napfény jó hatással van a D-vitamin képzésére. Téli – fényhiányos – időszakban pedig fogyassz tengeri halakat. Végezetül pedig a rendszeres mozgás is igen jó hatással van a csontok állapotára.

Ezt is szeretjük