Csökkenti a rákkockázatot a hétköznapi ital!

Kutatók szerint

A Lundi Egyetem munkatársai szerint érdemes tejet innod.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Svéd tudósok összefüggést találtak a tejivás és a bélrák kialakulásának kockázata között. Az eredmények alapján úgy gondolják, hogy a tej rendszeres fogyasztása segíthet a megelőzésben.

Egyes adatok pedig arra engednek következtetni, hogy már a gyerekkori rendszeres tejfogyasztásnak is hasonló hatása van.

Egyre terjedő betegség a béldaganat

A statisztikák alapján az elmúlt évek során egyre több ilyen jellegű megbetegedést regisztrálnak. Ma már világszerte évenként egymillió embernél diagnosztizálnak vastagbélrákot. A nők esetében 2008 óta ez a második leggyakoribb rákos megbetegedés. Jellemzően a jóléti társadalmak problémája, amit a kalóriadús táplálkozásra, a környezeti ártalmakra és a mozgáshiányra vezetnek vissza.

Magyarországon a vastagbél-végbélrák mind a megbetegedések, mind a halálozások 9-10%-át teszi ki a tumoros betegségek körében. A gyakoriság mellett komoly probléma, hogy az érintettek a legtöbb esetben későn fordulnak orvoshoz.

A szemérmesség és a kezdeti tünetek figyelmen kívül hagyása nagy hiba lehet, ugyanis előrehaladott állapotnál jelenleg nincs gyógymód, de a korai szakaszban még tudnak segíteni a betegen. 

A tej szerepe a béldaganat megelőzésében

A Lundi Egyetem munkatársai kísérletük során felfedezték, hogy az Lfcin4-14 nevezetű, a tejben található fehérje csökkenti a DNS-károsodást ultraibolya fénynek kitett végbélrákos sejteknél. Ezt a hatást a fehérje úgy éri el, hogy a sejtciklus idejének eltolásával visszafogja a rákos sejtek növekedési ütemét, még mielőtt a kromoszómák duplikálódnának. Azoknál a sejteknél, amelyeket nem kezeltek Lfcin4-14 tejfehérjével, a DNS-ben több, üstököscsóvához hasonló törés alakult ki. Úgy gondolják, hogy ez azért van, mert ilyenkor nincs elég idő a regenerációra.

Képeken 13 durva rákkeltő!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A csapat vezetője, Stina Oredsson professzor elmondta, hogy a rákos sejteknél a DNS-javító mechanizmusok nem működnek megfelelően. Ha pedig ezeknél ilyen hatást lehet elérni a tejfehérje segítségével, a normális sejteknél feltehetően még jobbak az eredmények. A doktornő fontosnak tartja, hogy a jövőben tovább kutassák a tejfogyasztás rákmegelőző hatását.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyerekkortól minden nap

Új-Zélandon egy egész generáción vizsgálták a tejfogyasztás és a végbélrák kialakulásának kapcsolatát. Az országban a világátlaghoz képest jelentősen alacsonyabb ennek a betegségnek az előfordulása. Az Otagói Orvosi Egyetem munkatársai az iskolai tejprogram kapcsán folytattak kísérletet, abból kiindulva, hogy a korábbi megfigyelések szerint a kalciumbevitel segít megelőzni a rosszindulatú tumorok képződését.

A kutatás részeként általános iskolás diákok minden nap két és fél deci tejet kaptak 1937 és 1967 között. A hosszú távú eredmények azt mutatták, hogy a tejfogyasztó diákoknak későbbi életük során 30%-kal kisebb az esélyük a végbélrák kialakulására. A hatás jelentősebb volt a több tejet fogyasztó gyerekek körében. Két és fél deci tejenként 2,1%-kal nőtt az esélyhányados. A kutatók megerősítést kaptak arra vonatkozóan, hogy a kalcium feltehetőleg segít megelőzni a káros sejtek képződését, és a mérgező anyagok negatív hatásaitól is véd. Emellett a gyermekkori étkezési szokások is komoly hatással vannak a felnőttkori egészségi állapotra.

Táplálkozz egészségesen!

Ha úgy érzed, még van mit tenned az egészséges táplálkozás érdekében, kattints az alábbi videóra!

Milyen tejet igyál?

Az élelmiszerboltokban napjainkban kapható tejeket sajnos már nemigen lehet az élet, erő, egészség hármassal jellemezni. Érdemes megbízható forrásból, őstermelőtől beszerezni - a piacokon általában találsz ilyeneket. De vásárolhatsz biotejet is, a csomagoláson keresd a következő adatokat: az összetevők neve előtt szerepelnie kell a bio vagy öko kifejezésnek, valamint fel kell tüntetni rajta az ellenőrző szervezet nevét és kódszámát. Magyarországon a Biokontroll Kht. jelzését keresd.

Ezt is szeretjük