Gyakori meghűlések, fáradékonyság, köhögés
A TBC újra terjed
Március 24. a TBC világnapja. Tudj meg többet a sokak által már nem létezőnek hitt betegségről.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A TBC szó hallatán sokak előtt elevenedik meg egy letűnt kor, amikor még előfordulhatott a súlyos betegség. Jogos, hiszen hazánkban az ’50-es évek óta minden újszülöttnek kötelező jelleggel beadják a BCG oltást, mellyel 14-16 évre szóló védettséget kapnak a TBC által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és az egész testre kiterjedő tuberkolózistól.

Valójában azonban a tuberkolózis ma is létező problémát jelent, a fertőző megbetegedések közül - az AIDS után - a második legtöbb halálesetért felelős betegség a világon. Korábbi cikkünkben egy hazai egészségügyi dolgozó betegséggel kapcsolatos kálváriáját olvashatod.

Cseppfertőzéssel terjed a TBC

A TBC az 1800-as évek végén indult útnak az angliai gyártelepek lakosságának köréből, és a 19. század közepéig világszerte számos országban vezette a halálozási listákat. A betegséget a Mycobacterium tuberculosis nevű kórokozó okozza, mely emberről emberre terjed cseppfertőzéssel.

Egyetlen TBC-fertőzött akár 10-15 embernek is képes továbbadni a baktériumot egy év alatt. Megfelelő kezelés hiányában pedig a betegek kétharmada belehal a fertőzésbe. Sajnos a betegségnek nincsenek specifikus tünetei, de az alábbi jelek felhívhatják rá a figyelmet.

A TBC tünetei

  • Láz.
  • Éjszakai izzadás.
  • Gyakori meghűlés.
  • Köhögés, véres köpet.
  • Nyirokcsomó-duzzanat.
  • Étvágytalanság, fogyás.

A fertőzés oka a gyenge immunrendszer

A WHO becslései szerint a világ lakosságának körülbelül egyharmada látens TBC-fertőzött, ami azt jelenti, hogy a beteg tünetmentes, és nem is tudja továbbadni a kórt. Ugyanakkor a látens fertőzöttek 10%-ánál az immunrendszer gyengesége miatt kialakul a betegség. A gyenge immunrendszer oka legtöbbször HIV-fertőzés, alultápláltság, erős dohányzás, de akár cukorbetegség is lehet.

A TBC kezelése

A betegség gyógyítható, ám a kezelés sikeressége nagyban függ attól, hogy időben felismerték-e a fertőzést, valamint megfelelő gyógyszeres kezelést kapott-e a beteg. Az esetek döntő többségében egyszerre több gyógyszer adásából álló kombinált kezelésre van szükség - ezzel elkerülhető a baktérium rezisztenssé válása.

A kezelés igen hosszadalmas, hat-kilenc hónapig is eltarthat, ez idő alatt fontos a gyógyszerek pontos szedése, valamint a kontrollvizsgálatok komolyan vétele.

Magas a fertőzöttek aránya

A WHO adatai szerint 2012-ben a 8,6 millió ember betegedett meg TBC-ben világszerte, és 1,3 millió bele is halt. Az európai régióban évente 78 ezer ember betegszik meg tuberkolózisban, hazánkban a fertőzöttek aránya - köszönhetően a még mindig kötelező BCG oltásnak - alacsony.

Arra, hogy napjainkban miért ilyen magas a világon a betegek száma, többféle válasz is adható. Egyrészt a fertőzöttek jelentős része az AIDS-betegek, kábítószer-élvezők köréből kerül ki, de a romló gazdasági helyzet is komoly szerepet játszik a betegség terjedésében - legrosszabb helyzetben egyértelműen a fejlődő országok lakói vannak.

Másrészt sajnos napjainkra több antibiotikummal szemben is rezisztenssé vált TBC baktériuma. Ezen kívül Nyugat-Európában és Észak-Amerikában már nem kötelező az újszülöttek BCG oltása, ami megkönnyíti a fertőzés terjedését.

Diagnózis tüdőszűréssel

A TBC-t legbiztosabban tüdőszűréssel lehet diagnosztizálni. Magyarországon már nem létezik kötelező tüdőszűrés, illetve azokban a térségekben rendelik el, ahol százezer lakosból 25-nél több TBC-s beteget regisztráltak.

Ha szeretnéd elvégeztetni a vizsgálatot, beutalót kell kérned a háziorvosodtól, és a szűrésért 1700 forintot kell fizetned - jelenleg 115 tüdőszűrő állomás működik az országban.

A tervek szerint célzott tüdőszűrést vezetnének be a hajléktalanoknál, illetve a rossz szociális helyzetben lévőknél. Kötelező marad továbbá a TBC-vel fertőzött betegek közvetlen környezetében élők szűrése: a családtagok mellett azonban a munkatársakat is vizsgálják majd.

Ezt is szeretjük