Akár 85 százalékos támogatás is járhat a gyógykezelésre: ki jogosult a kedvezményes fürdőbelépőre?

Sokan nem is tudják, hogy kedvezményes fürdőgyógyászati kúrára lennének jogosultak.

Gyógyfürdő tb-támogatással
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A fürdőgyógyászati kezelések számos krónikus kórkép, így például ortopédiai vagy reumatológiai betegségek terápiájában fontos szerephez juthatnak. Éppen ezért sok esetben tb-támogatással vehetők igénybe, amennyiben a beteg rendelkezik orvosi beutalóval.

A kezelések tb-támogatással akár 85 százalékkal is olcsóbban vehetők igénybe, sőt akad száz százalékban támogatott gyógyászati ellátás is. Érdemes tájékozódni róla, hogy ki, és milyen feltételek mellett használhatja ki a lehetőséget. 

Gyógyfürdő tb-támogatással

Az egészségbiztosítás keretében fürdőgyógyászati ellátások, többek között gyógyvizes gyógymedence, iszappakolás, súlyfürdő vagy víz alatti csoportos gyógytorna, valamint szén-dioxid-gyógygázfürdő (mofetta) és 18 éves kor alatt csoportos gyógyúszás is igénybe vehető, ehhez az illetékes szakorvos, például reumatológus vagy ortopéd orvos által kiállított vényre és kezelőlapra van szüksége a betegeknek, ez utóbbit mindig magukkal kell vinniük. Fontos, hogy magánrendelésen nem rendelhető el tb-támogatott gyógyfürdőkezelés. 

Különböző ortopédiai, reumatológiai, bőr- és érbetegségek, például ízületi gyulladások, vérkeringési zavarok esetén kerülhet szóba a fürdőgyógyászati, valamint az egyéb rehabilitációs célú gyógyászati ellátások lehetősége. A gyógyúszást indikálhatják többek között gerinc- és mellkasdeformitások, illetve légzészavarok, a szén-dioxid-gyógygázfürdőt pedig lassan gyógyuló lábszárfekély és a cukorbetegséghez kapcsolódó, végtagi idegeket érintő károsodás. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A szakorvos által elrendelt gyógyászati ellátást (a fürdőgyógyászati kezeléseket és a szén-dioxid-gyógygázfürdőt) 30 napon belül el kell kezdeni. Egy naptári évben a betegség jellegétől függetlenül összesen két kúra igényelhető. Egy kúrában legfeljebb négy különböző fajtájú kezelést lehet rendelni. A főszabály, hogy ezek maximum 15-15 alkalomra szólnak, azonban az orvos szakmailag indokolt esetekben ettől eltérhet. A 18 éven aluliak csoportos gyógyúszása összesen legfeljebb 52 kezelésből állhat, és 26 hétig tarthat. 

Arról, hogy hol vehetők igénybe a támogatott kezelések, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján lehet tájékozódni. 

Mennyibe kerülnek a kezelések? 

A támogatott kezelések nem ingyenesek, az egyes ellátások igénybevételekor a betegek önrészt fizetnek - ez alól a 18 éven aluliak csoportos gyógyúszása jelent kivételt, ahol a tb-támogatás mértéke száz százalék. 

A kezeléseknél megállapított támogatások mértékét az orvosi rehabilitáció céljából társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátásokról szóló 5/2004. (XI. 19.) EüM rendelet 8. számú melléklete tartalmazza. A támogatás mértéke a már említett csoportos gyógyúszást leszámítva 50-85 százalékig terjed. Fontos azonban megjegyezni, hogy a társadalombiztosítási támogatás a közfinanszírozás alapját képező árhoz igazodik, amelytől a szolgálatók eltérhetnek, így az érintettek által fizetendő önrész változhat. 

Különösen nagy népszerűségnek örvend a fürdőgyógyászati ellátások között a gyógyvizes gyógymedence, ami tulajdonképpen a gyógyfürdőbe szóló kedvezményes belépést jelenti. Bizonyos intézményekben ehhez megkötések kapcsolódhatnak, előfordulhat, hogy a belépő csak a meghatározott medencék esetében, időkorlátozással érvényes. 

Adókedvezmény betegségekre

Tartós betegség, súlyos fogyatékosság esetén személyi adókedvezmény jár az érintetteknek, ez éves szinten 139 200 forintot jelent. Érdemes tájékozódni, hogy milyen kórképek esetén, és hogyan vehető igénybe a támogatás. 

139 ezer forint jár évente: milyen betegségek esetén, és hogyan igényelhető a kedvezmény?

2023-ban 139 200 forint személyi adókedvezményt igényelhetnek tartós betegséggel, súlyos fogyatékossággal élők.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük