Mi a teendő, ha rossz a levegő? Több magyar városban is kritikus a helyzet

A napokban több magyarországi településen figyelmeztettek a magas szállópor-koncentrációra.

miskolc-legszennyezes-szmog

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A napokban több magyarországi településen figyelmeztetést adtak ki a szállópor-koncentráció miatt. A légszennyezettség mértéke egyes helyeken az egészségtelen, a káros és a veszélyes minősítést is megkapta. 

A levegőminőség egészségtelen volt több napon át Putnokon vagy Miskolcon, de Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Budapesten is, miközben számos további városban is kifogásolták a szmoghelyzetet, többek között Nyíregyházán, Salgótarjánban vagy Debrecenben is. 

A felhős időben, a fűtési időszakban továbbra is várhatók hasonló figyelmeztetések, ezért jó tudni, hogy lehet megvédeni az egészséget erős szmog esetén. Az American Lung Association tippjei közül több nálunk is alkalmazható.

Tájékozódj a levegőminőségről!

Igaz ugyan, hogy a legtöbb hírportál szinte azonnal lehozza, ha szmogriadót hirdettek ki egy-egy településre, a kifogásolt adatok kapcsán sokkal naprakészebb információt kapsz a tematikus, frissülő adatbázisokban: az aktuális állapotot a Légszennyezés.hu térképén is megnézheted.

Ne eddz a szabadban!

A légszennyezés idején lehetőleg minél kevesebbet ajánlott a szabad levegőn tartózkodni, különösen nem javasolt fizikailag megterhelő edzést végezni: ennek hatására ugyanis a tüdő nagyobb kapacitással működik, gyakrabban és mélyebben lélegzik az ember. Ilyenkor átmenetileg jobb, ha egy edzőteremben vagy otthon mozogsz, a négy fal között. Ha kerékpárral közlekedsz, használj FFP1 vagy FFP2 jelöléssel ellátott porvédő maszkot!

A magyar Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívása szerint különösen a veszélyeztetett csoportok, a gyermekek, az idősek, illetve a légúti megbetegedésben szenvedők számára ajánlott kerülni a szabadtéri fizikai tevékenységet.

Kerüld a rossz fűtési módszert!

A légszennyezettség mértékét növeli a rossz fűtési metódus, ami a hegyekkel körbezárt településeket érinti igazán. Ha lehetséges, ilyenkor érdemes kerülni a szilárd tüzelést - a legkedvezőbb a távhős vagy a földgázas fűtési módszer -, ha pedig ez nem opció, legalább a fűtéshez használt anyagokra kell nagyon odafigyelni: a szemét, főleg a gumi vagy a műanyag nem a kályhába való, ezek súlyosan mérgezik a levegőt.

Tedd le az autót!

A leghasznosabb, amit a magad és környezeted egészsége érdekében tehetsz, ha autó helyett a tömegközlekedést választod, vagy legalább kombinálod az utazási formákat, és a város szélén hagyod a kocsit, innen pedig busszal, villamossal haladsz tovább. Ha ez semmiképpen nem megoldható, mindenképp jobb, ha ketten-hárman összeállva használtok egy autót.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Hogyan szellőztess?

Ahogy a szabad levegőn tartózkodás, úgy a szellőztetés sem ajánlott egészségre veszélyes légszennyezettség esetén. Akár a forgalom, akár a fűtés okozza a problémát, a levegő a hajnali, reggeli órákban tisztább, így lehetőség szerint minél korábbi időpontban nyiss ablakot!

Tápanyagok a szervezetnek

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása és az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 8-10 ezer ember korai halálozásához vezethet a légszennyezettség Magyarországon. Az egészség megőrzése érdekében a Levegő Munkacsoport azt javasolja, fektess több figyelmet a folyadékpótlásra, fogyassz több zöldséget, gyümölcsöt, pótold a C-vitamint. Az antioxidáns hatású tápanyagok csökkentik a szervezetet ért káros hatásokat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük