Mi a teendő, ha rossz a levegő? Több magyar városban is kritikus a helyzet
A napokban több magyarországi településen figyelmeztettek a magas szállópor-koncentrációra.

miskolc-legszennyezes-szmog
beauty and style
Top olvasott cikkek

A napokban több magyarországi településen figyelmeztetést adtak ki a szállópor-koncentráció miatt. A légszennyezettség mértéke egyes helyeken az egészségtelen, a káros és a veszélyes minősítést is megkapta. 

A levegőminőség egészségtelen volt több napon át Putnokon vagy Miskolcon, de Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Budapesten is, miközben számos további városban is kifogásolták a szmoghelyzetet, többek között Nyíregyházán, Salgótarjánban vagy Debrecenben is. 

A felhős időben, a fűtési időszakban továbbra is várhatók hasonló figyelmeztetések, ezért jó tudni, hogy lehet megvédeni az egészséget erős szmog esetén. Az American Lung Association tippjei közül több nálunk is alkalmazható.

Tájékozódj a levegőminőségről!

Igaz ugyan, hogy a legtöbb hírportál szinte azonnal lehozza, ha szmogriadót hirdettek ki egy-egy településre, a kifogásolt adatok kapcsán sokkal naprakészebb információt kapsz a tematikus, frissülő adatbázisokban: az aktuális állapotot a Légszennyezés.hu térképén is megnézheted.

Ne eddz a szabadban!

A légszennyezés idején lehetőleg minél kevesebbet ajánlott a szabad levegőn tartózkodni, különösen nem javasolt fizikailag megterhelő edzést végezni: ennek hatására ugyanis a tüdő nagyobb kapacitással működik, gyakrabban és mélyebben lélegzik az ember. Ilyenkor átmenetileg jobb, ha egy edzőteremben vagy otthon mozogsz, a négy fal között. Ha kerékpárral közlekedsz, használj FFP1 vagy FFP2 jelöléssel ellátott porvédő maszkot!

A magyar Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívása szerint különösen a veszélyeztetett csoportok, a gyermekek, az idősek, illetve a légúti megbetegedésben szenvedők számára ajánlott kerülni a szabadtéri fizikai tevékenységet.

Kerüld a rossz fűtési módszert!

A légszennyezettség mértékét növeli a rossz fűtési metódus, ami a hegyekkel körbezárt településeket érinti igazán. Ha lehetséges, ilyenkor érdemes kerülni a szilárd tüzelést - a legkedvezőbb a távhős vagy a földgázas fűtési módszer -, ha pedig ez nem opció, legalább a fűtéshez használt anyagokra kell nagyon odafigyelni: a szemét, főleg a gumi vagy a műanyag nem a kályhába való, ezek súlyosan mérgezik a levegőt.

Tedd le az autót!

A leghasznosabb, amit a magad és környezeted egészsége érdekében tehetsz, ha autó helyett a tömegközlekedést választod, vagy legalább kombinálod az utazási formákat, és a város szélén hagyod a kocsit, innen pedig busszal, villamossal haladsz tovább. Ha ez semmiképpen nem megoldható, mindenképp jobb, ha ketten-hárman összeállva használtok egy autót.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan szellőztess?

Ahogy a szabad levegőn tartózkodás, úgy a szellőztetés sem ajánlott egészségre veszélyes légszennyezettség esetén. Akár a forgalom, akár a fűtés okozza a problémát, a levegő a hajnali, reggeli órákban tisztább, így lehetőség szerint minél korábbi időpontban nyiss ablakot!

Tápanyagok a szervezetnek

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása és az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 8-10 ezer ember korai halálozásához vezethet a légszennyezettség Magyarországon. Az egészség megőrzése érdekében a Levegő Munkacsoport azt javasolja, fektess több figyelmet a folyadékpótlásra, fogyassz több zöldséget, gyümölcsöt, pótold a C-vitamint. Az antioxidáns hatású tápanyagok csökkentik a szervezetet ért káros hatásokat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük