4 tünet, ami előre jelzi a szívrohamot: ezt a vizsgálatot kérd, ha tapasztalod!

A szív- és érrendszeri betegségeket komolyan kell venni.

Szívroham és terheléses EKG
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valaki mellkasi fájdalmat tapasztal, és össze-vissza ver a szíve, terhelésre fullad, és nehézlégzése van, a kiváltó okok pontos beazonosítása terheléses EKG-vizsgálat elvégzésével lehetséges. De nemcsak lehetséges, hanem szükséges is, előbbi négy tünet ugyanis akár a szívroham előjele is lehet.

De még milyen elváltozásokra derülhet fény ennek a vizsgálatnak a segítségével? Mi a menete a terheléses EKG-nak? Kinek, milyen esetekben javasolt elvégeztetnie? Ezekre a gyakorlati kérdésekre ad választ dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológus főorvosa.

Más, mint a sima EKG

A szív működéséről pontos képet az elektrokardiográfia - röviden EKG - vizsgálat ad. A szív összehúzódása elektromos inger hatására jön létre. Az EKG diagnosztikai rendszere ezt az elektromos jelenséget, elektromos aktivitást vizsgálja négy végtagi és hat mellkasi elektróda segítségével. Megfigyelhető általa, hogy szabályos-e az ingerület útja, van-e benne elakadás vagy egyéb zavar. Terheléses EKG-vizsgálat során ezeket az impulzusokat terhelés alatt figyelik, mert egyes szívbetegségek csak ilyen körülmények között mutatkoznak meg.

A terheléses EKG-vizsgálat jelentősége

Terheléses EKG-vizsgálat elvégzésére azért van szükség, mert néhány szívbetegség nyugalmi helyzetben nem, csak terhelés alatt mutatkozik meg. Terhelésre jelentkező mellkasi fájdalom esetén ez az elsődleges vizsgáló módszer. Ezzel a teszttel mérhető fel, hogy a koszorúerek fokozott oxigénigény mellett képesek-e megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak.

Ezen keresztül meghatározható a mellkasi fájdalom oka, a szív terhelhetősége, a szív vérellátása és a fellépő ritmuszavarok háttere. Számos esetben a terheléses EKG-vizsgálat során derül fény bizonyos szívbetegségre, így teszi lehetővé a szívproblémák korai felfedezését és kezelését.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Így zajlik a terheléses EKG-vizsgálat

Terheléses EKG-t csak gondos előkészületek elvégzése után végeznek. Ennek érdekében alaposan megvizsgálja az orvos a pácienst, tájékozódik a panaszairól, átnézi előző leleteit, informálódik a szedett gyógyszereiről és társbetegségeiről.

A terheléses EKG-vizsgálat különböző ergométereken, tehát kerékpáron vagy futópadon, illetve evezőspadon történik. A vizsgálat előtt az orvos elsőként meghatározza azt a kornak és egészségi állapotnak megfelelő pulzusszámot, maximális vérnyomásértéket és teljesítményt, amelyet a páciens a terhelés alatt fokozatosan fog elérni.

Ezután EKG-elektródákat csatlakoztat a mellkasra, vérnyomásmérőt helyez a páciensre, és így monitorozza folyamatosan a szívritmust, a vérnyomást, a pulzusszámot. Ha közben a páciensnél rosszullét jelentkezne, a kezelőorvos a vizsgálatot befejezi.

Ha van ilyen a füleden, szívbetegséged lehet: nézd meg a képet, és ellenőrizd!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kinek javasolt a vizsgálat elvégzése?

Ha nehézlégzést, heves szívdobogásérzést, mellkasi fájdalmat tapasztal a páciens, amely először terhelésre, majd az elváltozás súlyosságának előrehaladásával nyugalomban is jelentkezik, feltétlenül javasolt a terheléses EKG-vizsgálat. A vizsgálat elvégzése azoknál is kiemelten fontos, akik már elmúltak 40 évesek, és nincsenek ugyan panaszaik, viszont a rizikócsoportba tartoznak.

Rizikófaktor a vérnyomás, a túlsúly, a cukorbetegség és a családi halmozódás. Azért is van kiemelt jelentősége a magas kockázatú, panaszmentes páciensek rendszeres kardiológiai kivizsgálásának, mert a megfelelő időben elkezdett terápiával a súlyos egészségkárosodások és életet veszélyeztető állapotok elkerülhetőek.

Ezt is szeretjük