Súlyos szívproblémára utalhat ez a 3 gyakori tünet: nem mindig könnyű észrevenni őket

Ezek a tünetek súlyos szívproblémára utalhatnak, nem szabad őket félvállról venni.

Szívbetegség jelei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberi test létfontosságú szerve a szív, aminek egészségére az életmóddal, tehát kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres mozgással lehet vigyázni.

Míg bizonyos szokások csökkentik, mások növelik a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát, a szervezet jelzi is a problémát - akadnak köztük olyan tünetek, melyek gyakran súlyos zavarra utalhatnak.

A szívbetegség jelei

Mellkasi szorítás vagy fájdalom: a mellkasi fájdalom vagy egyéb kellemetlen érzés a szívproblémák egyik leggyakoribb jele. Ilyenkor nyomás, szorítás, fájdalom jelentkezhet a mellkas közepén vagy a bal oldalán. Ez az érzés néhány percig tarthat, majd hirtelen elmúlik. Fontos, hogy a mellkasi fájdalmat más állapotok is okozhatják.

GettyImages-1493020682

Légszomj: a légszomj vagy a légzési nehézség, különösen fizikai aktivitás vagy fekvés közben szintén szívproblémára utalhat. Ez a tünet akkor jelentkezhet, amikor a szív nem pumpálja hatékonyan a vért, vagy esetleg a szívelégtelenség miatt folyadék halmozódott fel a tüdőben.

Fáradtság és gyengeség: a tartós fáradtság és gyengeség - még kielégítő pihenés után is - a szívhez kapcsolódó zavart jelezheti. Ha a szív nem működik megfelelően, nehezen tudja ellátni a szervezetet elegendő oxigénnel és egyéb tápanyaggal, ami fáradtságérzethez és csökkent energiaszinthez vezethet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek a jelek ismételten különféle állapotokra utalhatnak, és csak szakképzett egészségügyi szakember tud pontos diagnózist felállítani. Fontos megjegyezni azt is, hogy a szívbetegségek tünetei némiképp eltérhetnek a nők és a férfiak esetében.

A férfiakkal összehasonlítva a nőknél több olyan panasz jelentkezhet, amely sokak számára nem egyértelműen kapcsolódik a szívhez. Ilyenek például a hányinger, a hányás, a szédülés, a fáradtság és a gyomorfájdalom, viszont kevésbé jellemző esetükben a mellkasi fájdalom.

GettyImages-156457318
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Különböző vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy felderítsék a probléma gyökéret, laborvizsgálatot, mellkasröntgent kérhetnek a kezelőorvosok, emellett EKG-ra, szívultrahangra és egyéb vizsgálatokra is szükség lehet. Gyanú esetén érdemes utánajárni a problémának!

Olvass tovább: 10 vacsoraötlet a szív egészségéért

A szívvédő ételekkel sokat tehet az ember az egészségéért.

Csökkentik a vérnyomást, megelőzik az infarktust: 10 vacsoraötlet a szív egészségéért

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük