Folyamatosan égeti a zsírt állandó jóllakottság mellett: a színdiéta az egészséget is rendbe teszi

A színdiétát nagyon egyszerű követni, és az étrendjével állandó jóllakottságérzet mellett indul be a fogyás.

Színdiéta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Janet Thomson fogyókúrás tanácsadó néhány évvel ezelőtt egy új fogyókúrás módszert dolgozott ki, ami színdiéta néven terjedt el. A lényege, hogy különböző élelmiszercsoportokat színek szerint osztályoz, és úgy állapítja meg, hogy milyen arányban fogyasztandóak a mindennapokban.

Ez a diéta a rostokban gazdag étrend kialakítására sarkallja a követőit, és minimalizálja, illetve kerülendőnek írja elő a feldolgozott, cukrozott élelmiszereket és az alkoholt is.

A színdiéta felépítése

Nagyon egyszerű követni, mert észszerű logika alapján tevődik össze az étrendje: zöld, rózsaszín, kék és vörös színekkel jelöli az élelmiszer-kategóriákat. Folyadék tekintetében az ízesítetlen gyümölcsteát és a vizet javasolja.

GettyImages-837001064

Zöld ételek

A "zöld" jelzésű élelmiszerek fogyasztását szinte bármilyen nagyságú porcióban engedi, 7-8 adaggal is fogyaszthatóak egy nap. Ide tartoznak a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek, a babok - viszont az aszalt gyümölcsök már nem, mert azoknak sokkal magasabb a cukortartalmuk. 

Rózsaszín ételek

A "rózsaszín" kategória tagjai, mint a kenyér, burgonya, tészta vagy egyéb gabonafélék fogyasztása mérséklendő, naponta 1-2 adagot szabad belőlük csak fogyasztani, vagy még ennél is kevesebbet azoknak, akik jelentős súlytöbblettel rendelkeznek.

Kenyerek közül is a fehér helyett a sokmagvas, a rozs vagy a kovászolt fajtákat javasolja, krumpli helyett az édesburgonyát, és fehér rizs vagy tészta helyett pedig barnarizst, quinoát vagy kuszkuszt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Kék ételek

A "kék" ételek közé tartoznak a tejtermékek, a húsfélék, halak, olajos magvak és diófélék. A hústermékek fogyasztását 115-225 grammban maximalizálja. Az olyan fogásokban, melyek sok húst tartalmaznak, annak egy részét zöldségekkel kell kipótolni. Kék ételnek minden étkezésben szerepelnie kell, mert fehérjetartalmuk és egészséges zsírtartalmuk miatt csökkentik az étvágyat, és teltségérzetet okoznak.

Vörös ételek

A "vörös" típusú élelmiszerek nevükből adódóan a kevésbé előnyös kategória tagjai. Ezek magas cukortartalommal bírnak, feldolgozottak, vagy túl magas a sótartalmuk, de ide tartozik az alkohol is. Janet Thomson szerint mindenesetre időnként egy pohár minőségi bor fogyasztása vagy egy finom desszert olykor egy főétkezés végén még nem rombolja le a fogyási célokat. 

GettyImages-1411127122

A színdiéta nem tilt semmilyen élelmiszert, arra fókuszál, hogy a vércukorszint stabil maradjon, rostokban bővelkedő étrendje támogatja a gyomor egészségét is. Célja, hogy változatos legyen az étrend, egy étkezés alkalmával sem szabad csak egyfajta színű ételt fogyasztani, hanem minél többfélét ajánlott variálni egymással. 

Olvass tovább: 8 vacsora 500 kalória alatt, ami passzol a mediterrán diétába

Nyolc nagyon finom, egészséges és laktató vacsoraötletet mutatunk, olyanokat, amik nem érik el az 500 kalóriát sem.

8 vacsora 500 kalória alatt, ami passzol a mediterrán diétába: egészségesek és laktatóak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük