A szexuális vágy csökkenésével is jelezhet a test: a cukorbetegséggel is összefüggésbe hozható a probléma
A libidó csökkenése betegségek tünete is lehet.

libidó csökkenése
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szexuális vágy általában hullámzó képet mutat, intenzitása, megléte egy sor tényezőtől függ, a párkapcsolati problémák, a stressz és a kimerítő mindennapok értelemszerűen nem kedveznek neki.

A libidó csökkenése nagyon gyakori probléma, amely számos férfit és nőt érint, és nem elhanyagolható hatással bír az egyén életminőségére. Amennyiben hosszabb ideje, látszólag ok nélkül áll fenn a kellemetlenség, vagy időről időre visszatér, könnyen lehet, hogy felderítésre váró, kóros állapot húzódik meg a hátterében.

A szexuális vágy csökkenésének okai

A szexuális vágy alakulására a nagyobb életesemények, a várandósság, a szülés és a szoptatás is hatnak. A fáradtság, a kimerültség és a stressz befolyásoló szerepe szintén nem elhanyagolható. A leggyakoribb okoknak mégis a párkapcsolati problémák számítanak.

A kor előrehaladtával pedig a nemi hormonok szintjének változása, az egészségügyi problémák jelentkezése és az esetleges gyógyszermellékhatások szintén a libidó csökkenéséhez vezethetnek. Na de mi a helyzet akkor, ha ezek a körülmények nem játszanak, mégis lanyhul a szexuális érdeklődés? Az alábbi tényezők mind előidézhetik az állapotot.

Hormonális eltérések

A hormonális változások, így nők esetében a terhesség vagy a szoptatás, illetve a menopauza közeledtével csökkenő ösztrogénszint befolyásolják a libidót. Az alacsonyabb tesztoszteronszint, amit például méheltávolítás után figyeltek meg, hasonló következményekkel járhat.

A pajzsmirigy-alulműködés a szervezet működését sokféle módon befolyásolja, az érintettek fáradtabbak, aluszékonyabbak lehetnek, az anyagcsere lassul, és gyakoriak a hangulatingadozások is. Ezek a tünetek már önmagukban is a szexuális aktivitás mérséklődésével járhatnak, de a panaszok között a csökkent libidó is szerepel.

Cukorbetegség

A szénhidrátanyagcsere-zavarok, így az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség esetében gyakori problémának számít a libidócsökkenés. Ilyenkor is több okra vezethető vissza a kellemetlenség, a nem megfelelően kezelt állapottal együtt járó enerváltság, hangulatingadozások, hormonális változások, illetve akár a társbetegségekre, depresszióra, magas vérnyomásra adott gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Szexuális zavarokhoz vezethet a diabétesz következtében kialakuló neuropátia, azaz az idegek károsodása.

A cukorbetegségben szenvedő nőknél gyakrabban fordul elő hüvelyi fertőzés, gyulladás, ami például fájdalmassá teheti a közösülést. Hasonló a helyzet a hüvelyi szárazsággal, ami a cukorbetegséggel élő nők legáltalánosabb szexuális problémájának számít. Egyes vizsgálatok pedig arra is rávilágítottak, hogy a diabéteszes hölgyek nehezebben érik el az orgazmust, mint egészséges társaik.

Depresszió

A depresszió egy komoly mentális betegség, ami számos fizikai tünettel társul, és a leghétköznapibb feladatok ellátását is jelentősen megnehezítheti. A betegek sokszor olyan tevékenységek iránt is elveszítik az érdeklődésüket, amelyeket korábban még élveztek, ide sorolható a szexuális együttlét is. Nem beszélve arról, hogy egyes antidepresszánsok szintén csökkenthetik a libidót.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Gyógyszermellékhatás

A korábbiakban már említett gyógyszerek, így az antidepresszánsok és a vérnyomáscsökkentők mellett egyes fogamzásgátlók szedése mellett is beszámoltak csökkenő libidóról. Ez a panasz általában idővel javul, illetve megszűnik, ha nem így lenne, érdemes a nőgyógyásszal egyeztetni a lehetséges megoldásokról. 

A fentebb részletezett okok mellett a krónikus fájdalommal járó kórképekkel, így például a sokízületi gyulladással, a fájdalmas közösülést okozó problémákkal, például az endometriózissal, illetve a kimerültséggel járó állapotokkal, többek között a szívbetegségekkel kapcsolatban is felmerülhet a szexuális aktivitás háttérbe szorulása.

Hormonális zavarok látható jelei

A hormonrendszer hibás működése az egész életminőségre rányomja a bélyegét, ezért nagyon fontos a korai felismerés. Egyes külső jelek, látható tünetek okot adhatnak a gyanakvásra.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük