A szexuális gondok szívbetegséget is jelezhetnek: van, amikor muszáj orvoshoz menni
A problémák egyebek mellett az érelmeszesedés korai előfutárai is lehetnek.

szexualis gondok
beauty and style
Top olvasott cikkek

Könnyen lehet, hogy az erektilis diszfunkció lehet a kardiovaszkuláris betegség egyik első jelzése. Sok férfi azonban annyira szégyelli, hogy csak nehezen megy orvoshoz.

Az új kutatásról és a megoldási lehetőségekről dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa beszélt.

Komolyan kell venni a problémát

Az erektilis diszfunkció kifejezés az erekció kialakulásának és fenntartásának képtelenségét, nehézségét jelenti, és az Egyesült Államokban közel 30 millió férfit érint. Az állapot bekövetkezésének esélye az életkorral nő, és olyan pszichés változásokat is indikálhat a férfiakban, mint az alacsony önbecsülés, a szorongás, a depresszió.

A Vascular Medicine című szaklap tanulmánya szerint azonban mindezeken túl az erektilis diszfunkció nagyobb szív-érrendszeri kockázatot is jelent az érintetteknek. Ugyanakkor a Baptist Health South Florida kutatói elismerik, hogy mindez „csak” a szubklinikus szív-érrendszeri betegségekre igaz, vagyis azokra, melyek még nem okoznak klinikai tünetet, és az összefüggések sem tisztázottak még teljesen.

Az amerikai szakemberek 28 korábbi tanulmány eredményeit vették górcső alá, hogy összefüggéseket keressenek az erektilis diszfunkció - ED - és a kardiovaszkuláris betegségek korai jelei között. Eredményeik szerint az ED és a romló endothel funkció közti erős kapcsolat lehet a megoldás kulcsa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez utóbbi azt jelenti, hogy az erek egyre kevésbé képesek a tágulásra, vagyis egyre kevesebb vér képes átjutni rajtuk. Az endothel diszfunkció pedig egyik korai előrejelzője az érelmeszesedésnek, mely a szívinfarktus és a stroke egyik legkomolyabb rizikófaktora.

Sőt, a tudósok úgy találták, hogy az ED a nyaki verőér úgynevezett intima media megvastagodásával is összefügg, ami szintén az érszűkület egyik korai jele. Ez utóbbi jól vizsgálható nyaki ultrahanggal.

A szakemberek szerint ezen kapcsolat ismerete különösen fontos lehet fiatalabb férfiaknál, akikről kevésbé feltételezhető, hogy érintettek lennének a szív-érrendszeri betegségekben. Az idősebbek ugyanis mind az ED, mind más kardiovaszkuláris tünet miatt hamarabb keresik fel az orvost.

Éppen a korai felismerés hatalmas jelentősége az, ami miatt a nőknek is érdemes párjukat arra bátorítani, hogy, ha szexuális problémákat tapasztalnak, az urológuson kívül keressenek fel egy kardiológust is - teljesen függetlenül az életkoruktól!

Rizikófaktorok, melyek megléte esetén szükséges a kivizsgálás

A szív-érrendszeri betegségek esetében is igaz, hogy minél előbb felfedezzük, annál eredményesebben kezelhetjük azokat, és előzhetjük meg az esetleges súlyos következményeket - hangsúlyozza a szakértő. Ugyanakkor a friss kutatások is igazolják, hogy a rendszeres ellenőrzés nem csak az ötven-hatvan év feletti férfiaknál fontos.

Vannak olyan jelek, melyek megléte esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha nem is olyan egyértelmű tünetekről van szó, mint a mellkasi szorítás, a fájdalom vagy az erős szívdobogásérzés. 

Érdemes kardiológiai kivizsgálásra, menedzserkardiológiai szűrésre bejelentkezni, ha tartós stresszel küzd valaki, ha légszomjat, nehézlégzést tapasztal, ha nem bírja a korábban jól viselt terhelést, ha alvászavarai vannak, ha tartósan kimerült, ha szokatlan gyengeség, gyakori fejfájás jelentkezik nála, esetleg szédülést, ájulást, karzsibbadást tapasztal. És természetesen az erektilis diszfunkció is olyan jel, melynek feltétlenül utána kell járni - nemcsak a párkapcsolat működőképessége miatt.     

Ezt is szeretjük