Hajnalban van a legtöbb szívroham - Melyik betegség mikor érezhető legjobban?
A tünetekre jellemző napszak segítség a betegség diagnózisában.

sziv
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember szervezetében periodikusan lezajló élettani folyamatokat a belső biológiai óra és a külvilág változásai befolyásolják. A 24 óra alatt végbemenő ismétlődést a cirkadián ritmus határozza meg, ami azt is megmagyarázza, hogy mitől válnak erősebbé az influenzás tünetek este, vagy miért hajnalban van a legtöbb szívroham.

Az ismétlődő ritmus szerint alakul ugyanis a test változó hőmérséklete, a hormontermelés, a szívverés gyorsasága vagy a légzés, ami a tüneteket erősíti vagy enyhíti az emberben egy nap leforgása alatt. A legfontosabb időpontok közül érdemes néhányat tudni, illetve a probléma felismerésével szükség esetén orvoshoz fordulni.

Reggel: a keringési problémák ideje

Hat és tíz óra között a legmagasabb a vérnyomás, ezzel együtt ilyenkor legnagyobb a szívroham és az agyvérzés kockázata. Dr. Mehmet Oz kardiológus szakorvos szerint ez azért lehetséges, mert a test ilyenkor készül fel a napra, ezért jóval több vérre van szüksége.

Amellett, hogy a vérnyomás nő, és az oxigénszükséglet is nagyobb, az esti dehidratáltság miatt a reggeli vér valamivel sűrűbb, megnehezítve a szív munkáját. A vérerek merevebbek ebben a napszakban, ami elősegíti a plakkok képződését. A vérlemezkék összetapadása, az érfal sérülése és a lassú áramlás vérrögöket alakíthat ki, és a védekezőrendszer sem eléggé felkészült reggel, ami további kockázati tényezőt jelent.

Allergia reggel

A reggeli orrdugulást, orrfolyást és torokkaparást sok esetben allergia okozza. Dr. Rodney Taylor allergológus szerint ilyenkor a problémát legtöbbször a hálószobai poratka és a növényi pollenek magasabb koncentrációja okozza, így a tünetek a csúcsot kora reggel érik el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az asztmás köhögés ezzel szemben inkább éjszaka, kora hajnalban gyakoribb, ennek oka, hogy az allergén anyagok mellett a légutak lehűlnek, ráadásul nem kedvez nekik a fekvő pozíció és a hormontermelődés változása sem. Az alvás önmagában is befolyásolja a hörgők működését.

Este rosszabb az influenza

Napközben az immunrendszer a maximumon működik, ez pedig azt is megmagyarázza, hogy miért tetőzik este az influenzával járó köhögés, nátha és más tünet. Az éjszakai pihenés időszakában ugyanis a kutatások szerint kevésbé aktívak az immunsejtek, erősebbé válik a nyálkahártyát és a légzőszerveket érintő gyulladás, és fokozódik a fáradtságérzet.

Éjszakai gyomorpanaszok

A gyomorégés kora reggel és este is gyakran előfordul, utóbbit súlyosbítja, ha az ember a lefekvés előtti órákban vacsorázott. A fekvő vagy előredőlő testhelyzet fokozza a fájdalmas tüneteket, hiszen a felgyűlő gyomorsav könnyebben visszaáramolhat a nyelőcsőbe. Megelőzésére az életmódváltás és bizonyos ételek, italok elhagyása nyújt némi segítséget.

Köszvény este, reggel

A köszvényt a szervezetben felhalmozódó húgysav okozza, és súlyos esetben több napos rohamokkal, veseproblémával is járhat, de szigorú, purinszegény diétával jól kezelhető. Mivel a húgysav éjszaka gyülemlik fel, a lábujj-, térd- és bokaízületek megduzzadása, illetve a roham ebben a napszakban, esetleg hajnalban jellemző.

A szívbetegség kevésbé ismert jelei

Egy pici függőleges redő a fülön már nagyon korán jelezheti a szívbetegséget.

Ezt is szeretjük