6 gyakori tünet, hogy súlyos gyulladással küzd a szervezeted: a fáradékonyságtól az ízületi fájdalomig
A szervezetben megbújó gyulladás nagyon kellemetlen tünetekkel járhat, és olykor nehéz megtalálni az okát.

doktor páciens
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyulladás az immunrendszer működésének, az immunválasznak a része. Nagyon fontos szerepet játszik a gyógyulási folyamatokban. Ilyenkor a szervezet egy számára idegen behatolót észlel, és erőfeszítéseket tesz arra, hogy eltávolítsa azt. A behatoló lehet kórokozó, például baktérium vagy vírus, de akár egy tüske is. 

Az is előfordulhat, hogy a test a saját sejtjei ellen fordul, ilyenkor autoimmun betegségről, például rheumatoid arthritisről beszélhetünk. Az elhúzódó, krónikussá váló probléma a legkülönbözőbb egészségügyi zavarok kialakulásához vezethet. A gyulladás szabad szemmel látható tünetekkel is járhat, ám ezek pontos kiváltó okát olykor kifejezetten nehéz és időigényes beazonosítani. Nézzük, milyen jelek esetén érdemes gyanakodni!

Szervezetben lévő gyulladás általános tünetei

A gyulladás attól függően, hogy a szervezeten belül hol alakul ki, változatos tüneteket okozhat. Az akut gyulladás általában rövid ideig, maximum néhány napig tart, és látványosabb, beazonosíthatóbb jeleket produkál, mint a krónikussá váló gócbetegség.

A gyulladásos góc területéről a toxinok a vérárammal a test több pontjára eljuthatnak, megbetegítve a szerveket és tovább nehezítve a diagnózis felállítását. Az alábbi tünetek sokáig, heteken, hónapokon át jelen lehetnek, ha fel nem derített gyulladás húzódik meg a háttérben:

  • Fáradékonyság
  • Levertség
  • Hőemelkedés
  • Hajhullás
  • Ízületi panaszok, fájdalom
  • Bőrelváltozások, bőrpír, ekcéma

Könnyebb a beazonosítás akkor, ha a gyulladás helyi panaszokat, fájdalmat, meleg duzzanatot okoz, de előfordul, hogy az általánosabb jeleket, mint például a fáradékonyság vagy a levertség, más, mindennapos dolgok számlájára írják az érintettek, és a hajhullás is számos betegség velejárója lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a leggyakoribb krónikus ízületi gyulladás, az ízületek maradandó károsodásával járó autoimmun rheumatoid arthritis is eleinte fáradtsággal, levertséggel és étvágytalansággal indul, az ízületi panaszok csak később jelentkeznek, elsősorban a kéz kisízületeiben. 

Meg kell találni a kiváltó okot

A fenti tünetek észlelésekor nagyon fontos a kiváltó okok felderítése, mivel gyulladás esetén az alapbetegség kezelésére van szükség. A gócok sokfelé megbújhatnak a testben, de a fogak környékén, a mandulákban és a belső nemi szervekben különösen gyakoriak, így a góckutatás során ezen területek ellenőrzése elsőbbséget élvez. Általában sor kerül fül-orr-gégészeti, fogászati és nőgyógyászati vizsgálatra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A gyulladás meglétét laborvizsgálatok is alátámaszthatják, amennyiben a szervezetben ilyen folyamatok zajlanak, jellemző például a C-reaktív protein emelkedett szintje.  

A krónikussá váló gyulladás szép csendben károsítja a szervezetet, és a betegek mindennapjaira is rányomja a bélyegét. A megoldatlan probléma és a fizikai kellemetlenségek együttese szorongáshoz is vezethet. A gyulladásos tüneteken ronthat a túlsúly, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás. 

10 egyszerű, gyulladáscsökkentő étel

 A tudatos, egészséges életmód szerencsére mind a megelőzésben, mind a fennálló betegség tüneti kezelésében hasznos segítséget jelent. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük