A szénanáthás beteg 5 típusa: orvos mondja el, mire számíthatnak
Ignoráló vagy inkább öndiagnoszta vagy?

allergia-orrfujas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Pár tüsszögés, kis orrfolyás, szemviszketés, fura, zavaró érzés a torokban - mit teszel, ha jelentkeznek a szénanátha első jelei? Leszaladsz a közeli patikába egy recept nélkül kapható gyógyszerért? Esetleg előveszed a tavalyról maradt gyógyszereket, és azokat szeded?

Tudatosan készülsz, naprakész vagy az aktuális pollenhelyzetről, így pontosan tudod, hogy mire számíthatsz? A Budai Allergiaközpont fül-orr-gégésze, allergológus orvosa, Dr. Augusztinovicz Mónika ismerteti a szénanáthás betegek típusait.

1. Az ignoráló

Évek óta szenved, az év egy adott szakaszában jelentkeznek a tünetei, így nagy valószínűséggel pollenallergiás, de erről egyszerűen nem vesz tudomást. Gyógyszerről, szteroid orrspray-ről hallani sem akar, inkább átvészeli azt a pár hetet - vagy hónapot -, amíg az allergén növény virágzása tart.

Mire számíthat?

Dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a legrosszabb, amit tehetsz, ha semmilyen módon nem kezelteted az allergiát. Ez ugyanis nemcsak az életminőséget rontja - nappal is zavaró például az állandó orrfújás vagy éjjel az orrdugulás -, de a kezeletlen allergia súlyosbodhat, újabb allergiák vagy akár asztma is kialakulhat.

2. Az öndiagnoszta

Leginkább az internetről és saját, esetleg ismerősök tapasztalataiból tájékozódik a betegségéről. Állítja, hogy az allergia nem komoly dolog, éppen ezért nem is fordít komolyabb figyelmet rá. Ha a tünetei jelentkeznek, a patikából szerzi be a szükséges gyógyszereket.

Mire számíthat?

- Az allergia kezeléséhez pontosan ismerni kell a beteg tüneteit, hogy mire allergiás. Ehhez első lépésben allergiavizsgálatot kell végezni - magyarázza dr. Augusztinovicz Mónika. Nincs két egyforma allergiás beteg, a személyre szabott kezelés során pedig egyaránt alkalmazunk vény nélkül is vényre kapható gyógyszereket. Az optimális kezelés érdekében, a tünetmentességhez tehát szükséges időnként az orvosi kontroll.

3. Az orrcseppfüggő

Ő az allergiás beteg egy speciális típusa. Lehet, hogy nemcsak pollenszezonban, hanem egész évben kínozza az állandó orrdugulás, de ennek nem tulajdonít különösebb jelentőséget. Gyors megoldást keres, és talál is a vény nélkül beszerezhető, nátha esetén is használatos nyálkahártya-lohasztó szer formájában. Akár havonta többet is elhasznál, éveken át, anélkül, hogy pontosan tudná, mi okozza az orrdugulást.

Mire számíthat?

A recept nélküli, nátha esetén gyors segítséget nyújtó orrspray használata csak egy héten át javasolt, az előírt napi dózisban. Ennél tovább - különösen hónapokig, évekig - alkalmazva viszont akár az orrnyálkahártyát is tönkreteheti, szaglásvesztést vagy műtéttel kezelhető orrkagyló-megnagyobbodást okozhat. Tartós orrdugulás esetén fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás, mert akár lakáson belüli allergén - poratka -, orrpolip vagy orrsövényferdülés is okozhatja. Ha valóban allergia áll a hátterében, akkor a hosszú időn át biztonsággal használható szteroidos orrspray felírása javasolt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

4. A tudatos

Évről évre konzultál allergológusával. Már az allergén növény virágzását megelőzően felkeresi kezelőorvosát, hogy a szükséges gyógyszereket beszerezze. Ha azokat nem érzi elég hatásosnak, vagy egyéb allergiás tünete jelentkezik, felkeresi orvosát, aki a tünetei függvényében módosítja a terápiát.

Mire számíthat?

Odafigyelésének, jól beállított kezelésének köszönhetően képes kontrollálni a betegségét, pollenszezonban tünetmentes. A rendszeres orvosi kontroll biztosítja, hogy minden szokatlan tünet, változás idejében felismerésre és kezelésre kerül.

5. A hosszú távra tervező

Idegenkedik az évek óta tartó gyógyszerszedéstől, nem akar az évnek azonos szakaszában hónapokig több tüneti szert használni, vagy nem érzi azok hatását kielégítőnek. Tart az allergiás asztma megjelenésétől, vagy enyhe asztma esetén a súlyosbodásától. Gyermeke allergiás, és az iskolában nehezére esik a tüneti szerek használata.

Mire számíthat?

Az allergén immunterápia jelenleg az egyetlen, ami képes tartósan megszüntetni az allergiás tüneteket. Már gyermekkortól alkalmazható, a hatóanyag a szájnyálkahártyáról szívódik fel, ehhez naponta egy alkalommal kell a nyelv alá cseppenteni, vagy a tablettát a nyelv alá helyezni. A kezelés alatt a beteg szervezete hozzászokik ahhoz az anyaghoz, mely korábban a tüneteit okozta, így végül az allergiás tünetei nem jelentkeznek. A teljes kezelés ideje három év, de már az első évben jelentős javulásról számolnak be, akik elkezdték.

Ezt is szeretjük