Nem a klórtól lesz piros a szem a medencében: sokkal rosszabb van a vízben
Persze a klórnak is van hozzá köze, de sokkal inkább az emberi testnedveknek.

medence
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan szinte teljesen biztosak abban, hogy a strandolás után jelentkező szemvörösséget a vízben található klór okozza, mely irritálja és szárítja a szemet, vörösséghez és viszkető, égő érzéshez vezetve.

Egyrészt a szemvörösség megjelenésének számos más oka is lehet, másrészt nem pontosan a klór okozza, tény azonban, hogy van köze hozzá ennek is.

Izzadság és vizelet a medencében

A szemvörösödés valódi oka nem túl szívderítő, legalábbis az IFLScience tudományos magazin szerint, mely a Centers for Disease Control and Prevention - a legnagyobb amerikai közegészségügyi intézet - jelentésére hivatkozva mindezért a vízben található emberi testnedveket is okolja, nevezetesen például a vizeletet és az izzadságot.

A jelentés szerint az irritációt nem kizárólag maga a klór okozza, sokkal inkább azok a melléktermékek, melyek annak során keletkeznek, hogy a klór semlegesíti a vízbe került anyagokat, többek között az előbb említett testnedveket is, melyek fertőzések forrásai lehetnek. Az ezen anyagok megkötése közben létrejövő melléktermékek nemcsak a szem, de a bőr, illetve a légzőszervek, például az orr szempontjából is irritatívak lehetnek, ez a hatás pedig annál erősebb, minél több szennyező anyagot kell megkötni a vízből, nem véletlen, hogy a strandolókat arra kérik, zuhanyozzanak le, mielőtt a medencébe mennének.

Bár a klór képes nagyon gyorsan elpusztítani bizonyos baktériumfajtákat, van, amelyek semlegesítéséhez több időre is szüksége lehet, így nem kizárható, hogy valaki a medencéből szed össze valamilyen fertőzést, mely a szemet is érinti, ez pedig szintén okozhat gyulladást, vörösséget.

De nemcsak a medence vize tehető felelősség a szemvörösségért, ugyanis az könnyen kialakulhat erős fény és UV-sugárzás hatására is, amit csak felerősít, ha valaki nyáron még allergiával is küzd. Szintén komoly kockázatot jelentenek a szembe kerülő idegen anyagok is, legyen szó csupán a vízben jelen lévő apró homokszemcsékről.

Ha a vörös, gyulladt szem tüneteit tapasztalod, mindenképp pihentesd, alkalmazz kamillás borogatást, semmiképp se dörzsöld, és ne is nyúlj bele, ügyelj a higiéniára, például ne használj kozmetikai szereket a szemeden, és ne használd túl gyakran arctörlésre ugyanazt a törölközőt.

Ha a tünetek egy-másfél nap alatt nem múlnak, keress fel orvost, de tegyél ugyanígy akkor is, ha már kezdetben is súlyosnak ítéled őket, például viszket, váladékozik, fáj és ég a szemed, és a fényre is érzékeny. Kontaktlencsésként különösen vigyázz a vízzel, csak akkor hagyd fent a lencsét, ha meg tudod óvni a szemed a vízcseppektől. Jobb, ha ilyenkor egyszer használatos verziót használsz, illetve úszószemüveget, a kontaktlencsét viselők ugyanis általában sokkal érzékenyebbek a fertőzésekre, a szemproblémákra.

Nemcsak a víz, de az allergén pollenek is irritálhatják a szemet. Nyáron a következő növényekkel kell nagyon vigyázni, nézd meg a képeket!

Ezt is szeretjük