Szemviszketés: 3 betegség az egyszerű tünet mögött
Vedd észre időben!
A viszkető szemek mögött állhat allergia vagy szárazszem-szindróma.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos van a viszketésnek egy igen kellemetlen tulajdonsága: ha dörzsölöd az irritált területet, csak még rosszabb lesz a helyzet - ezzel csak fokozod a gyulladásos anyagok felszabadulását. Épp ezért vakarózás helyett inkább járj utána, hogy mi állhat a tünet hátterében.

Allergia

Az allergia szervezet érzékenysége egy vagy több olyan környezeti anyagra, melyek egészséges emberekben nem váltanak ki reakciót. A természet ébredésével a pollenre, fűfélékre érzékenyek szenvednek allergiás panaszoktól. Az egyik leggyakoribb tünet ilyenkor a könnyezés, szemviszketés.

Az allergiás reakció lényege, hogy az allergén hatására a sejtekből felszabaduló kémiai anyagok kitágítják az ereket, folyadék kerül a szövetekbe, és kialakul a kellemetlen szemviszketés.

Az orvos valószínűleg antihisztamin-tartalmú könnycseppet fog felírni. A kezelés történhet még kortikoszteroidokkal, amelyek az allergiás reakció következtében fellépő gyulladást gátolják.

Kötőhártya-gyulladás

Az egyik leggyakoribb szembetegség hátterében állhat allergia, de bakteriális vagy vírusos fertőzés is. A kötőhártya-gyulladás - latinul conjunctivitis - esetében jellemzően mindkét szem érintett: általában először az egyik szem gyullad be, majd a másik is elkezd viszketni.

Az irritáció mellett gyakori tünet még a vörösség, a könnyezés, esetleg enyhe fájdalom vagy idegentest-érzés a szemben. A betegséggel mindenképpen orvoshoz kell fordulnod, ne próbálkozz házi gyógymódokkal. A kiváltó októl függően a szemész vírusellenes gyógyszert, antibiotikumot vagy antihisztamin-tartalmú szemcseppet ír fel.

Szárazszem-szindróma

A szemviszketés jelezhet szárazszem-szindrómát is - latinul keratoconjunctivitis sicca. A betegség a csökkent könnytermelésre vezethető vissza: ezt okozhatja Sjörgen-szindróma, de attól függetlenül is kialakulhat.

Állhat a háttérben gyógyszermellékhatás, például allergiás megbetegedések kezelésére szolgáló antihisztaminok vagy magas vérnyomás elleni bétablokkolók szedésekor. Kialakulhat szárazszem-szindróma a könnymirigyeket érintő gyulladásos folyamatok vagy akár cukorbetegség folyományaként is.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A szárazszem-szindróma terápiája napjainkban csak a tünetek enyhítésére terjed ki: az orvos jellemzően műkönnyet ír fel. A betegségről bővebben is olvashatsz korábbi cikkünkben.

Milyen szemészeti panasz okoz problémát számodra?

OLVASD EL EZT IS!

szoke no monitor
  • számítógép
  • tünetek és betegségek

Szemszúrás, remegő szemhéj

Ezt is szeretjük