Romlik a szemed a monitortól?

Így javítsd meg műtét nélkül!

Szeretnél újra élesen látni szemüveg nélkül? Egy kis odafigyeléssel és gyakorlással sikerülhet.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rövidlátás vagy myopia a leggyakoribb látásprobléma, mely előbb vagy utóbb a népesség csaknem felének életére hatással lesz. Amikor a rövidlátás első jeleit tapasztalod, még elég tisztán látod, mi megy végbe a közvetlen környezetedben, csak a távoli tárgyak tűnnek homályosnak. Az állapot azonban romlásnak indulhat.

Funkcionális myopia

Funkcionális myopia akkor alakul ki, ha túl sokat használod a szemed közeli munkára - ha például egész nap számítógéppel dolgozol. Ez a munka megköveteli, hogy rengeteget olvass, miközben a szem fókuszát többé-kevésbé fél méteren belül tartod.

Lényegében fokozatosan arra idomítod a szemed, hogy kizárólag közelre fókuszáljon, miközben elhanyagolod a távollátás gyakorlását. Szemmozgató izmaid - elsősorban a sugárizom - ellustulnak. Ahhoz tehát, hogy újra élesen láss, tornáztatnod kell a szemed.

A két dioptriánál enyhébb rövidlátás korrekciója

Ez az enyhe rövidlátás, mely csak távolra akadályozza az éleslátást. Csak akkor hordd a szemüveget, ha elengedhetetlenül szükséges! Az olvasáshoz és íróasztalnál végzett munkához ne tedd fel. Adj esélyt a szemeidnek az alkalmazkodásra! Alakítsd ki azt a szokást, hogy gyakran váltogatod a szemeid közeli tárgyakról távolira, valamint végezd az úgynevezett lengetéses szemtornagyakorlatokat!

Hosszú lengetés

A hosszú lengetéssel csípőben fordítod el a tested, 180 fokos ívet leírva, miközben hagyod, hogy a szemeid lassan nyomon kövessék a tárgyakat a környezetedben. Kezdetben inkább lassabban mozogj!

A gyorsaságnak nincs jelentősége, egyszerűen úgy végezd a gyakorlatot, ahogyan a legjobban ellazít. Gyakorold a hosszú lengetést különböző távolságokra nézve a térben.

Lengetés szemmel

Ezt a gyakorlatot csak a szemeddel végezd. Nézz rá egy szóra vagy rövid mondatra, és pásztázd végig a tekinteteddel elejétől a végéig többször is. Egy pillanatra hunyd le a szemed, majd nézz rá újra a szóra. Azt tapasztalod majd, hogy másodszorra tisztábban látod.

Tudtad?
Évszázadokkal ezelőtt a japán szamurájok az íj használata közben rájöttek, hogy azoknál, akik a szemükkel követik a nyílvessző útját a célpontig, javulás áll be a vizuális készségekben. A fókusz e váltogatása lényegében a természetes éleslátás kulcsa.

A kettő és három dioptria közötti rövidlátás korrekciója

Két dioptria esetén körülbelül fél méterre látsz tisztán. Kényelmesen olvasol, illetve végzel közeli munkát szemüveg nélkül. Ha számítógéppel dolgozol, talán egy kicsivel közelebb kell húznod a monitort, hogy a képernyő a látótávolságodon belülre essen. Három dioptriánál a látásod csupán mintegy 35 centiméterre terjed ki. Ez remek ugyan olvasáshoz, ám a számítógéppel végzett munkánál már kevés. Elsődleges célkitűzésed az legyen, hogy lefaragj egy-két dioptriát, és így kényelmesen tudj dolgozni!

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Táblázatváltó-gyakorlat

E gyakorlat célja a közeli és távoli tárgyak közötti fókuszváltás képességének fejlesztése. Készíts két egyforma négyzet alakú táblázatot, melyen körülbelül száz nyomtatott betű helyezkedik el találomra egymás alatt és mellett. A gyakorlat azáltal, hogy fókuszodat a kezedben tartott táblázatról a falra erősített táblázatra helyezed át, javítja a gyors szemmozgások pontos fixációját és a helybehatárolást.

Helyezkedj el pontosan olyan távolságban a táblázattól, ahonnan már némi kihívást jelent, hogy tisztán lásd! A kezeidben tartott táblázatról olvass le három betűt, pislants egyet, majd válts a fali táblázatra, olvasd le róla a következő három betűt, és mondd ki őket fennhangon.

Tetszés szerint megváltoztathatod a módszert, mellyel a betűket olvasod. Elindulhatsz például balról jobbra, ahogyan olvasáskor szoktál, de azt is választhatod, hogy fentről lefelé haladva, oszloponként veszed sorra a betűket. Vagy kezdheted az olvasást hátulról, hogy visszafelé haladva juss el a táblázat elejéig.

Szemeid fókuszáló képességének fejlesztésére lépj közelebb a fali táblázathoz, majd távolodj el tőle, miközben a lehető legnagyobb távolságról próbálod tisztán kivenni a betűket. Ugyanezt a kezedben tartott táblával is tedd meg.

Végezd ezt a gyakorlatot néhány percen keresztül, majd pihentesd a szemeidet! A cél az, hogy a lehető leggyorsabban és legpontosabban hajtsd végre a fókuszváltás folyamatát. Alkalmanként maximum öt percig gyakorolj, ne feledd azonban, hogy előnyös ezt a gyakorlatot minél sűrűbben végezni!

Cikkünk Leo Angart Szerezd vissza éleslátásodat... című könyve alapján készült.

A könyvben bemutatott eljárás sokkal átfogóbb, mint az eddig ismert, természetes látásjavító módszerek. Mivel a pszichikai területeket is magában foglalja, a szemeddel kapcsolatos gondok fizikai és lelki okaira is fényt deríthetsz. Miért fontos mindez? Mert ma már számos tudományos kutatás bizonyítja, hogy a tökéletes látás feltételei a pszichikai tényezőktől is függnek. A szerző megközelítésmódja nagyon specifikus és személyre szóló, ezért kifejezetten a te látásproblémád mértékére szabott gyakorlatokat tudsz összeválogatni a kötetből.

Kiadja az Édesvíz Kiadó.
Ára 2990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük