Szívinfarktus és stroke is előre jelezhető a szem ereinek vizsgálatával - A Google fejlesztette ki a módszert

Elkészült egy algoritmus, ami leegyszerűsíti a vizsgálatot, és pontos képet ad az erek állapotáról.

cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szem nemcsak a lélek tükre, de a betegségek diagnózisában is fontos lehet. A tudomány jelen állása szerint pedig a közeljövőben még fontosabb szerephez jut: már elkészült az első algoritmus, mely a retinát vizsgálva jelez előre bizonyos betegségeket.

A Google-höz tartozó Verily Life Sciences kutatói közel 300 ezer beteg retináját szkennelték be, hogy elkészítsenek egy programot, mely képes az adatok felhasználásával és egy bonyolult algoritmus segítségével pontos képet adni a páciens egészségügyi állapotáról.

A stroke-ot is előre jelzi

A szem ereinek állapotából egyelőre a szívrohamot és stroke-ot tudják 70%-os pontossággal előre jelezni, de dolgoznak a hatékonyság javításán. A koleszterinszint- vagy más kulcsfontosságú vérvizsgálat ma még pontosabb eredményt ad, de a kutatók bíznak benne, hogy a Verily algoritmusa a közeljövőben a legfontosabb betegségmegelőző módszerek közé kerül, mert ez egy gyors és kockázatmentes módja lehet a betegségek szűrésének.

Hogyan működik az algoritmus?

Az ember egészségi állapotára a szem ereiből következtetnek, ezt vizsgálja meg a Verily berendezése. A vérerek értékes információval szolgálhatnak a szív egészségéről, az esetleges vérrögökről, szűkületekről, a különböző szív- és érrendszeri betegségekről, de a legtöbb véredény rejtve van a bőr és más szövetek alatt, ezért jóval nehezebb a vizsgálatuk.

Kivételt képeznek a retina hátoldalán lévő nagy erek, melyek jól láthatóak a pupillán keresztül, így egy egyszerű vizsgálattal kideríthető, hogy a vérerek összehúzódnak-e a magas vérnyomás vagy nem megfelelő koleszterinszint, esetleg más szív- és érrendszeri kockázati tényező miatt.

A cukorbetegség is látszik a szemen

Jelenleg az orvosok elsősorban a zöld hályogot és a cukorbetegséget diagnosztizálják a szem állapotából, de nemsokára a magas vérnyomás és más kardiovaszkuláris betegség szűrése is a látószerv vizsgálatán keresztül történhet.

A Verily algoritmusai elsősorban a beteg vérereinek apróbb elváltozásait vizsgálják, amit az életkorral, vérnyomással, dohányzási szokásokkal és számos más tényezővel vetnek össze, hogy megjósolják a közelgő szívroham vagy stroke kockázatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók mintegy 12 ezer betegen tesztelték az algoritmust, akik közül száznak szívrohama vagy stroke-ja volt a retinaszkennelést követő öt éven belül. Az algoritmus 70%-ban helyesen jelezte előre, hogy kinél várható ezeknek a betegségeknek a kialakulása. A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy nemcsak a szívroham és a stroke kockázatának jelei olvashatók ki a retinából, de számszerűsíthető is a bekövetkezésük valószínűsége, sőt, elég pontosan meg lehet határozni, hogy mikor lehet rájuk számítani.

Természetesen még számos kutatásra szükség van, illetve sokkal szélesebb körű mintákra, míg az ilyen algoritmusok az egészségügy hasznos és aktív eszközei lesznek, ám az idáig elért eredmények bizakodásra adnak okot, hogy még a közeli jövőben leegyszerűsítik a hagyományos vizsgálatokat.

Ezt is szeretjük