Orális szex útján is terjed a szájüregi rák vírusa
A betegség jelei
A szájüregi rák kialakulásának rizikófaktora a dohányzás, az alkohol és a HPV-fertőzés.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Drámaian magas hazánkban a szájüregi rák gyakorisága: a nyolcadik legelterjedtebb rosszindulatú daganatféleség a magyar lakosság körében - hangsúlyozza a Semmelweis Egyetem MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az utóbbi években az egész világon emelkedett a betegek száma, de Magyarország vezető helyen áll az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján.

Későn ismerik fel a szájüregi rákot

Nagy Gábor, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kara orális diagnosztikai tanszékének professzora szerint a legnagyobb probléma, hogy a betegek - főleg a férfiak - későn fordulnak orvoshoz, sokszor csak akkor, amikor előrehaladott az elváltozás, és ekkor már az eredményes kezelés, a gyógyulás esélye lényegesen rosszabb.

A szájüregi rák ugyanis sokáig nem okoz panaszt, fájdalmat, a magyar lakosság nagy része pedig nem jár rendszeresen fogorvoshoz. Magyarországon négyszer annyi férfi hal meg szájrákban, mint nő - emeli ki a közlemény.

A szájüregi rák tünetei

  • Fekély a szájban.
  • Fájdalmas rágás, nyelés.
  • Duzzanat a szájban, ajkakon vagy a torokban.
  • Fájdalom, zsibbadás a szájban vagy a torokban.
  • Ismeretlen eredetű fehér vagy vöröses elszíneződés a szájban.

A szájüregi rák rizikófaktorai

Növeli a kockázatot a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, a kettő együttesen pedig megsokszorozza a veszélyt. Komoly kockázatnövelő tényező még a rossz szájhigiéné és a hiányos táplálkozás is, ez főleg idősebb korban és rossz szociális körülmények között élőknél okoz problémát.

Orális szex útján is terjedhet

A legújabb vizsgálatok szerint azonban a szájrák gyakorisága nő a fiatalabb lakosság körében is mindkét nemnél, olyanoknál, akik nem dohányoznak és nem fogyasztanak alkoholt. Ennek lehetséges oka a humán papilloma vírussal való fertőzöttség, mely akár orális szex útján is terjedhet - ilyen esetekben további rizikófaktor lehet a gyakori partnercsere.

A betegség szűrése

További gond, hogy korai állapotban még nagy gondosság mellett sem biztos, hogy a szabad szemmel történő vizsgálat elegendő az elváltozás felismeréshez. Léteznek ugyan olyan eszközök, amelyek megkönnyítik a felismerést, Magyarországon azonban egyedül a Semmelweis Egyetemen van két olyan műszer, amely speciális kék fénnyel megvilágítva a szájüreget segít kimutatni az elváltozásokat korai stádiumban is.

Az első ilyen készülék három éve érkezett az orális diagnosztika tanszékre, néhány hónapja pedig sikerült beszerezni az egyetemre egy modernebb mobil műszert is, amely nemcsak a fogorvosi rendelőben, hanem akár műtét közben is alkalmazható, segítve a sebészek munkáját, pontosabbá téve az ép és beteg területek határának megállapítását.

Megfelelő szájhigiéniával a betegség ellen

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg, milyen helyes fogmosási technikákat javasol a szakorvos.

Korai felismerés esetén gyógyítható

Nagy Gábor professzor szerint nagyon fontos lenne, hogy a méhnyakrákszűrésekhez hasonlóan legyen szervezett szájüregi szűrés is. Az időben elvégzett vizsgálatnak rendkívüli a jelentősége, a korai felismerés esetén a betegek 90%-a gyógyítható - emeli ki a közlemény.

Ezt is szeretjük