Bakteriális vaginózis áll leggyakrabban a szagos hüvelyfolyás mögött
Hüvelyi folyás normál körülmények közt is tapasztalható, hisz a védekezőképesség része, de ha színe, szaga változik, bakteriális vaginózisra utalhat.

bakteriális vaginózis
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza a kóros intim folyás hátterében gyakran álló bakteriális vaginózist ismerteti.

Szinte nincs is olyan nő, aki ne tapasztalt volna már életében hüvelyi folyást. Azonban érdemes tudni, hogy alapból is jelen van bizonyos mértékben, ráadásul nemi izgalom, terhesség során mennyisége megnő, sőt, a menstruációs ciklus is befolyásolja.

A nők bosszúsága: hüvelyi folyás

Problémára abban az esetben kell gondolni, ha az átlátszó, enyhén fehér szín sűrű fehérbe, sárgába, esetleg zöldbe megy át, állaga megváltozik, mennyisége megnő, valamint kellemetlen szagúvá válik. Ezek a tünetek legtöbbször valamilyen fertőzésre, gyulladásra utalnak, ám rossz esetben akár méhnyakrákot is jelezhetnek (ekkor is bővebb a folyás). A fertőzés lehet gombás, bakteriális, vírusos.

Bakteriális vaginózis a leggyakoribb ok

A hüvelyi folyás hátterében leggyakrabban úgynevezett bakteriális vaginózis fordul elő. Ekkor a hüvelyben található jótékony baktériumok (lactobacillusok) helyét átveszik a káros mikroorganizmusok. Mivel a lactobacillusok savas közeget teremtenek, így hiányukban a hüvely pH-ja lúgos irányba tolódik, mely igencsak a káros, anaerob kórokozóknak.

Hogy mi az oka annak, hogy a lactobacillusok megfogyatkoznak? Kiváltó tényező lehet például a rossz higiénia (a túlzott is), menstruáció, irrigálók használata, antibiotikumos kezelés, szexuális együttlét, méhen belüli fogamzásgátlók, hormonzavarok, diabétesz stb. Látható tehát, hogy a bakteriális vaginózis hátterében számtalan tényező állhat, így egyáltalán nem ritka problémáról van szó.

bakteriális vaginózis okai
Fotó: Victor_69 / Getty Images Hungary

A bakteriális vaginózis tünetei és kezelése

A bakteriális vaginózis kezelése elsősorban antibiotikummal történik, viszont mellette nagy hangsúlyt kap a lactobacillusok visszatelepítése is. Ez utóbbit akár kúraszerűen meg lehet bizonyos időközönként ismételni prevenciós célzattal. A leggyakoribb tünetei:

  • Bő, szürkésfehér, halszagú folyás
  • Csípő, viszkető érzés (nem mindig)

Hogy lehet kivédeni?

Sajnos a bakteriális vaginózis igencsak kiújulásra hajlamos, ráadásul mellette gyakran jelenik meg egyéb - leginkább gombás - fertőzés is. A problémát leginkább úgy lehet elkerülni, ha egyrészt betartjuk a megfelelő higiéniás szabályokat (de kerüljük a túlzásba vitt tisztálkodást), másrészt olyan helyzetekben, amikor nagyobb az esélye a fertőzéseknek (például antibiotikum után, strandoláskor), érdemes lactobacillus-visszatelepítő kúrát végezni - mondja dr. Hetényi Gábor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Másfelől célszerű utánajárni, nincs-e esetleg az illetőnek úgynevezett “méhszájsebe” (ami valójában nem egy seb, hanem más típusú hámrétegek küzdelme), ugyanis az állapot jelentősen megnöveli a fertőzések esélyét!

Képek a méhnyakról

Valószínűleg a legtöbben azt sem tudják, pontosan hogy néz ki a méhnyakuk, ami nem véletlen, hiszen speciális eszközök nélkül tényleg nem láthatja az ember. Nemrégiben viszont egy mozgalom indult Beautiful Cervix Project néven, melynek keretében a nők anonim módon megosztják egymással képeiket a méhnyakról.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük