Hogy lehet elkerülni nyáron a hüvelyi fertőzést? A nőgyógyász tanácsai
Semmi sem árnyékolja be a nyaralást, ha az ember pár apróságra odafigyel.

nyar 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár az intim fertőzések szempontjából kockázatos időszak, és sokan vannak azok, akik emiatt a hűsítő strandolásokból is kimaradnak.

Hogy ne kelljen a kellemetlen panaszokkal küzdeni, dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza hasznos tanácsokat ad arra vonatkozóan, miként lehet elkerülni a hüvely fertőzéseit.

A vízparton

A nyári kánikula ellen sokan vízpartra menekülnek, hogy valamelyest elviselhetőbb legyen a hőség. A természetes vizek bár kevésbé veszélyesek a fertőzések szempontjából, ám ott is elővigyázatosnak kell lenni. Fontos a nedves fürdőruha szárazra cserélése, főleg azoknál, akik hajlamosabbak a hüvelyi panaszokra, hiszen a meleg, nedves közeg kedvez a káros mikroorganizmusok elszaporodásának. 

Strandon, uszodában

Amennyiben nincs a közelben természetes víz, úgy sokan a környéken lévő strandokra mennek. Ezek vizét legtöbbször klórral vagy egyéb erős fertőtlenítőszerrel fertőtlenítik, hogy megakadályozzák a kórokozók elszaporodását.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Igen ám, de ez a hüvely ph-ját fenntartó lactobacillusokra is káros hatással van, így ha azok elpusztulnak, úgy a hüvely savas kémhatása lúgos irányba terelődik. Emiatt csökken a hüvely védekezőrendszere és zöld utat kapnak a baktériumok, gombák.

Sajnos vannak, akik erre kifejezetten érzékenyek, és a strandolás szinte egyet jelent nekik a hüvelyfertőzéssel. Ők lehetőleg természetes vízbe csobbanjanak, vagy strandolás előtt alkalmazzanak lactobacillus-helyreállító kúrát prevenció gyanánt. Mindezeken kívül természetesen számukra is nagyon fontos a fürdés után a fürdőruha cseréje, valamint célszerű lezuhanyozni is.

Fesztiválokon

Ha nyár, akkor fesztiválszezon. Sajnos az ilyen helyeken több veszély is leselkedik ránk, így jobb elővigyázatosnak lenni az intim egészség terén is. Az ilyen helyeken mobil wc-k sorakoznak, melyekre ráülni vétek, hiszen megannyi kórokozó van jelen az ülőkéken. Ha valaki nem akarja magát combizomból tartani, akkor használhat eldobható, direkt vécéülőkére való papírt, melyeket szinte bármelyik nagyobb drogériában beszerezhet.

A másik, amire nagy gondot kell fordítani a fesztiválozás alatt, az az óvszerrel való védekezés, hiszen ekkor fellángolhatnak a szerelmi légyottok. A szexuális fertőzések elleni legjobb védekezés az óvszer használata.

Ha már megtörtént a baj

- A fertőzések esetén több készítmény is alkalmazható, attól függően, hogy bakteriális, gombás, esetleg vírusos a probléma - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. A tünetek és szükség esetén a tenyésztés alapján az orvos meghatározza a fertőzés típusát, majd megfelelő készítményt ajánl.

Nagyon fontos, hogy a kezelés végeztével lactobacillus-helyreállító kúrán vegyen részt a páciens, hiszen az alkalmazott készítmények a hüvely flórájára is negatív hatást gyakorolnak, nemcsak a káros mikroorganizmusokra.

Gyógyteák felfázásra

A felfázásnak is nevezett hólyaghurut számtalan nőt érint, míg azonban vannak, akik csupán egyszer-kétszer szembesültek vele, másoknál rendszeresen visszatérő problémának számít. Utóbbi esetben mindenképpen orvoshoz kell fordulni, csakúgy, mint akkor, ha a tünetek néhány napnál tovább fennállnak. Addig is azonban gyors, illetve átmeneti megoldásként a következő teák, italok hatásaira is számíthatsz.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük