Bezártak a sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciák
Ezt tedd baj esetén
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának válaszai.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánkban több kórházak nőgyógyászati osztályán működött sürgősségi fogamzásgátló ambulancia. Itt hétfőről vasárnapig a nap 24 órájában lehetett segítséget kérni vészhelyzetben.

Amennyiben szexuális együttlét során elszakad az óvszer vagy elmarad a védekezés, sürgősségi fogamzásgátló tablettával néhány napon belül még van lehetőség tenni a nem kívánt terhesség ellen. Ezek a készítmények az Európai Unió tagországainak többségében vény nélkül elérhetőek. Ezzel szemben hazánkban vénykötelesek, és tudnod kell, hogy már nem írathatod fel éjjel-nappal.

Bezártak a sürgősségi fogamzásgátló ambulanciák

2011 augusztusában majdnem recept nélkül kaphatóvá váltak a sürgősségi fogamzásgátló tabletták, ám az utolsó pillanatban a GYEMSZI - Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet - visszavonta a döntést.

Az elmúlt években hazánkban egyértelműen megnehezítették a készítményekhez való hozzájutást, hiszen azok nemcsak vénykötelesek maradtak, de már nem üzemelnek a sürgősségi fogamzásgátló ambulanciák. Kérdésünkre, hogy mi indokolta a sürgősségi fogamzásgátló ambulanciák bezárását, illetve ki üzemeltette őket, a következő választ kaptuk az Emberi Erőforrások Minisztériumától:

- A szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESZCSM rendeletben korábban sem szerepelt a sürgősségi fogamzásgátlási ambulancia, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sem biztosított ilyen szolgáltatás után finanszírozást. Ebből következően ilyen ambulanciákat az egészségügyi ellátórendszer eddig még nem működtetett.

Így hat az esemény utáni tabletta

A készítmények a menstruációs ciklustól függően fejtik ki hatásukat: befolyásolják a tüszőrepedést, akadályozzák a fogamzást vagy a beágyazódást - a már beágyazódott, megtermékenyítet petesejtre azonban nincsenek hatással. 72, illetve 120 órán belül fejtik ki hatásukat, azt azonban tudnod kell, hogy az együttlét utáni első 24 órában a leghatékonyabbak. Korábbi cikkünkre kattintva több információt is szerezhetsz az esemény utáni tablettákról.

Hétvégén hová fordulhatsz?

Hiába létezik tehát ötnapos tabletta, hatékonysága annál nagyobb, minél korábban veszed be. Érthető tehát, hogy ha péntek este történt a baleset, senki sem szeretne várni hétfőig. Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy a jövőben hová fordulhat az, akinek hétvégén van szüksége ilyen készítményre:

- Bármilyen szakorvos elrendelheti a sürgősségi fogamzásgátló készítményeket, akár fekvő-, akár járóbeteg-szakellátásban, sőt, akkor is, ha az alapellátásban dolgozó háziorvoshoz fordul a páciens. Az esemény utáni tablettát hétvégén bármelyik ügyeletes orvos felírhatja a beteggel folytatott konzultációt követően.

Ezt is szeretjük