120 órás esemény utáni tabletta: mennyibe kerül és hogyan hat?
A 120 órás tabletta öt napon át megakadályozza az ovuláció bekövetkezését.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhat, hogy szexuális együttlétet követően esemény utáni tablettára van szükség.

Ha pedig esemény utáni tablettáról van szó, szinte mindenkinek a 72 órás változat jut eszébe, amelyet három napon belül - de lehetőleg minél előbb - kell bevenni. Létezik azonban ma már 120 órás változat is.

120 órás esemény utáni tabletta

Ez a változat ugyanúgy csak orvosi vényre kapható, mint a korábbi, 72 órás változat. Az újabb - 2009 októbere óta forgalomban lévő - tabletta kitolja a határidőt: vagyis nagyobb hatóerővel rendelkezik.

Míg a korábbi 72 órás tabletta az óvszer elszakadása után még három napig volt képes megakadályozni a nem kívánt terhességet, addig a 120 órás esetében öt nap áll rendelkezésre.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy négy napig ülhetsz a babérjaidon: hiszen ennél a változatnál is igaz, hogy minél korábban veszed be, annál hatékonyabb.

Hogyan hat és mennyibe kerül a tabletta?

A 120 órás tabletta megakadályozza az ovuláció bekövetkezését addig, amíg a női szervezetben még élő spermiumok lehetnek - vagyis öt napig.

Vizsgálatok szerint ha a szexuális együttlétet követő első 24 órában veszed be, háromszor hatékonyabb a 120 órás tabletta, mint a 72 órás, de az első három napban is kétszer akkora eséllyel gátolja meg a nem kívánt terhességet, mint elődje. A gyártók szerint pedig még az ötödik napon is több mint 90%-os hatékonyságú a 120 órás tabletta. A dobozban egyetlen tabletta van, melynek ára 6-7000 forint.

Sürgősségi fogamzásgátlás

Természetesen nem szabad megfeledkezni róla, hogy mind a három, mind az öt napon át ható tabletta sürgősségi fogamzásgátló eszköz, vagyis nem használható rendszeresen. A magas hormondózisból adódóan ugyanis menstruációs rendellenességeket okozhat, felboríthatja a ciklust. Ezen kívül mellékhatásként hányingert, hányást, szédülést és alhasi görcsöket is okozhat.

Ezt is szeretjük