A menstruációs panaszok lelki háttere

Mit fojtasz el magadban?

Rendszertelen a ciklusod, vagy erős görcsök gyötörnek? A kellemetlen tüneteknek nem csak szervi oka lehet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A menstruáció szimbolikus értelemben mélységesen női dolog, mely a figyelmet a nemi szerep, a nemiség, az önátadás, a női szerep és a szülés fogalmaira irányítja.

A menstruációs panaszok a nőiség belső elutasítását sejtetik. Ez az elutasítás irányulhat a társadalmi szerepre, a női státuszra, de akár a jövendő anyaszerepre is.

A menstruáció elmaradása - a nőiség elutasítása

Amennyiben semmilyen szervi elváltozás nem áll a háttérben, illetve nem terhesség, és nem is változókor okozza a menstruáció elmaradását, úgy érdemes elgondolkoznod a háttérben meghúzódó lelki okokról. A menzesz elmaradását ugyanis pszichoszomatikus tényezők is befolyásolhatják: a nőiség elutasítása válthatja ki az állapotot. Amennyiben nőként valamilyen kellemetlen, megrázó esemény ért, szervezeted úgy reagálhat, hogy egyszerűen megszünteti a menstruációt.

Ez a történés sokféle lehet, okozhatja a menzesz elmaradását munkahelyi probléma vagy az a nyomasztó tudat - szerepkonfliktus -, hogy egy férfiak által dominált világban, az általuk megszabott feltételek között kell versenyképesnek maradnod. Ugyanakkor gyakran párkapcsolati probléma áll a háttérben: kiválthatja a vérzés elmaradását komolyabb, hosszan tartó konfliktushelyzet, stressz. Ilyenkor a szervezeted úgy értékeli a szituációt, hogy az adott - pszichés szempontból megterhelő - körülmények között jobb, ha nem esel teherbe, így elmarad a peteérés, illetve vele együtt a menstruáció is.

Menstruációs görcsök - az új szerep elutasítása

A fájdalmas menstruáció bizonyos fokig normálisnak tekinthető, ám, ha  korábban nem tapasztaltál erősebb görcsöket, de az utóbbi időben fokozódtak, érdemes utánajárnod az okának. Amennyiben nincs szervi oka a fájdalomnak, érdemes megvizsgálnod a lelki tényezőket.

A fokozódó görcsök leggyakrabban egy új feladatra való készség hiányát jelzik. Ha például biológiai szempontból elérkezett az idő az anyaságra, ám nem mersz belevágni, tiltakozol az új szerep ellen.

16 módszer a menstruációs görcs csökkentésére

Nézegess képeket!

Elolvasom

Következésképpen fájdalmat okoz, hogy görcsösen ragaszkodsz egy már elért állapothoz, és nem vagy képes továbblépni - annak ellenére, hogy lelked egy része vágyik az anyaságra. Ilyenkor a menstruáció idején minden hónapban újra és újra tudatosul benned az elszalasztott lehetőség. Mindez csalódást vált ki, amit testileg is fájdalmasan élsz meg.

Mit tehetsz ellene?

Ha mégsem lelki okok állnak a fájdalom hátterében, hallgasd meg nőgyógyász szakértőnk tanácsait, és enyhítsd a görcsöket!

Rendszertelen ciklus - a státusz elutasítása

Ha hónapok óta rendszertelen a menzeszed, de az orvosi vizsgálat nem mutatott ki semmilyen szervi elváltozást, járj utána a lelki okoknak! A havi vérzés az élet megszokott menetéről való részleges lemondást követel tőled - hiszen e napok során az élet nem egészen úgy zajlik, ahogyan szokott. Amennyiben nem vagy megelégedve adott - társadalmi - szerepeddel, életed megszokott menetével, vagy szexuális problémáid merülnek fel, könnyen kialakulhat cikluszavar. De a rendszertelen ciklus gyakran az alárendelt női szerep kapcsán alakul ki. Ilyenkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérned.

Mit üzennek a menstruációs panaszok?

A menstruációs panaszok egyértelműen felszólítanak arra, hogy úgymond hasból élj: ahelyett, hogy külső elvárásokhoz, határozott elképzelésekhez igazodnál, inkább mondj igent az életre, illetve női mivoltodra.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fájdalom például magában rejti a felhívást, hogy engedd továbbhaladni fejlődésedet, végre válj felnőtté, anyává, ne csupán idősebbé.

Cikkünk Kurt Tepperwein Mit árul el a betegséged? című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük