72 órás tabletta: hol kell felíratnod, és mire számíthatsz, miután bevetted?
Fontos, hogy időben cselekedj, ha megtörtént a baj.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem kellemes szituáció, de megesik, hogy óvatlanságból vagy önhibádon kívül a szexuális együttlét során nem volt 100%-os a védekezés - de még csak 98%-os sem.

Ha megtörtént a baj, fontos, hogy mielőbb cselekedj - hiszen az idő ilyenkor az ellenséged -, és felírasd a 72 órás tablettát.

Hol kell felíratnod a tablettát?

Az esemény utáni tabletta felírása alapvetően a lakhelyed szerint illetékes nőgyógyászati szakrendelőben történik, illetve, ha magánorvoshoz jársz, akkor ő írja fel. Amennyiben hétvégén történt az eset, nem ajánlott várni hétfőig - annak ellenére, hogy elvileg még ilyenkor is hatásos lehet a tabletta -, keresd fel a lakhelyedhez legközelebb eső sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciát. A vidéki ambulanciákról ide kattintva tájékozódhatsz.

Budapesti ambulanciák

  • Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház, Cím: 1106 Budapest, Maglódi út 89-91.
  • SOTE II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Cím: 1082 Budapest, Üllői út 78/a.
  • Szent Margit Kórház, Cím: 1032 Budapest, Bécsi út 132

Hogy működik a 72 órás tabletta?

Fontos tudnod, hogy a 72 órás esemény utáni tabletta nem vetélést okoz, hanem az ovulációt, illetve az esetleges megtermékenyült petesejt beágyazódását akadályozza meg. A fogamzásgátlásnak ez a módja azonban egyfelől nem olyan biztonságos, mint az antibébi-tabletta vagy az óvszer, másfelől pedig megterheli a szervezeted.

Az esemény utáni tablettát három napon belül kell bevenni, de minél tovább vársz, annál inkább romlanak az esélyeid - az első nap jóval hatásosabb a tabletta, mint ha vársz a harmadikig. Ha tehát éjszaka történt az eset, és félsz a nem kívánt terhességtől, másnap reggel első utad a nőgyógyászhoz vezessen.

Magas hormondózis

A 72 órás tabletta ugyanazokat a hormonokat tartalmazza, mint a hagyományos fogamzásgátló tabletta, ám jóval magasabb dózisban. A tablettából - típustól függően - egyet vagy kettőt kell bevenned. A készítmény meggátolja a tüszőrepedést - ovulációt -, illetve méhnyálkahártya-leválást idézhet elő, hogy megakadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását.

Mire számíts, miután bevetted?

A tabletta bevétele befolyásolhatja a menstruáció idejét, előrehozhatja a vérzést, de az is lehet, hogy akkor jön meg, amikor vártad. Magas hatóanyag-tartalma miatt felboríthatja a ciklust, menstruációs problémákat, elhúzódó vérzést okozhat - éppen ezért nem javasolt gyakori használata.

Mint minden gyógyszernek, az esemény utáni tablettának is lehetnek mellékhatásai, így például a bevételét követő napokban előfordulhat émelygés, szédülés, hányinger, de jelentkezhet alhasi görcs, vérzés is.

Ha nem jön meg

Amennyiben a menstruációd nem jön meg a várt időpontban, mindenképpen végezz terhességi tesztet, illetve fordulj nőgyógyászhoz - hiszen a 72 órás tabletta magas hormontartalma ellenére nem nyújt 100%-os védelmet.

Ezt is szeretjük