Teherbe eshetsz tabletta mellett is?
Így befolyásolja a túlsúly a fogamzásgátlót
A jelentős súlytöbblet rosszul hat a fogamzásgátló hatékonyságára.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A mai fogamzásgátló tabletták hatékonysága csaknem 100%-os, ráadásul, mivel ezeknek a szereknek a hormontartalma egyre alacsonyabb, a mellékhatások kialakulásának esélye is csökken.

Ugyanakkor bizonyos tényezők - például a túlsúly, elhízás - befolyásolhatják ezt a hatékonyságot. Cikkünk szakértője dr. Illanitz Elemért, a Dr. Rose Magánkórház orvos igazgatója.

Így működnek a fogamzásgátló tabletták

A fogamzásgátló tabletták hormonális úton fejtik ki hatásukat. A legelterjedtebb, úgynevezett kombinált típusok kétféle női nemi hormont, ösztrogént és progeszteront tartalmaznak.

Ezek a tabletták egyrészt leállítják a peteérést, másrészt megvastagítják a méhnyakban termelődő nyálkát - akadályozva ezzel a spermiumok átjutását. Harmadrészt bizonyos fokig elvékonyítják a méhnyálkahártyát, hogy az kevéssé legyen alkalmas a mégis megtermékenyült petesejtek befogadására.

A fogamzásgátlót befolyásolhatják

Fogamzásgátló tabletta hatékonyságát számos dolog befolyásolhatja.

Ha a beszedését követő néhány órán belül hánysz vagy hasmenésed van, a hormonoknak nincs idejük felszívódni - így nem lesz teljes a védelem. Az antibiotikum-kúra ugyancsak csökkenti a tabletta hatékonyságát, mivel megzavarja a normál baktériumflórát. Erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Arról azonban ritkábban esik szó, hogy a túlsúly, illetve az elhízás is komoly szempont lehet a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát illetően.

Így befolyásolja a túlsúly a fogamzásgátlót

Kutatások szerint bizonyos alacsony hormontartalmú fogamzásgátlók kevésbé bizonyulnak hatékonynak elhízott hölgyek esetében - mondja dr. Illanitz Elemér. Ez a megállapítás elsősorban a tabletták esetében igaz. Az ok valószínűleg az, hogy a zsírfelesleg befolyással van a keringésre, így lassabbá teszi a tabletták felszívódását.

Ez alapján a 25-ösnél magasabb BMI-vel rendelkező nők esetében kisebb a tabletták hatékonysága, a teherbeesés rizikója pedig egyenes arányban nő az elhízás mértékével. A fogamzásgátló tapaszoknál azonban nem a BMI, hanem a testsúly alapján fedeztek fel hasonló összefüggéseket. Az injekció formájában beadott fogamzásgátlóknál nem tapasztaltak hatékonyságcsökkenést túlsúly esetén sem. A fogamzásgátló oltásról, annak működési mechanizmusáról és hatékonyságáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Mi zárja ki a tablettaszedést?

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, még milyen tényezők befolyásolják a tablettaszedést!

Mit tehetnek a túlsúlyos nők?

Ha hormonális fogamzásgátlók lehetséges mellékhatásait nézzük, nagyobb mértékű elhízás esetén amúgy sem javasolt ez a megoldás, mivel tovább fokozza a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának veszélyét. Amennyiben nem elhízásról, csak túlsúlyról van szó, egy magasabb hormontartalmú tabletta kiválasztása jelentheti a megoldást - melyet a nőgyógyászod írhat fel.

Ezt is szeretjük