Teherbe eshetsz tabletta mellett is?

Így befolyásolja a túlsúly a fogamzásgátlót

A jelentős súlytöbblet rosszul hat a fogamzásgátló hatékonyságára.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mai fogamzásgátló tabletták hatékonysága csaknem 100%-os, ráadásul, mivel ezeknek a szereknek a hormontartalma egyre alacsonyabb, a mellékhatások kialakulásának esélye is csökken.

Ugyanakkor bizonyos tényezők - például a túlsúly, elhízás - befolyásolhatják ezt a hatékonyságot. Cikkünk szakértője dr. Illanitz Elemért, a Dr. Rose Magánkórház orvos igazgatója.

Így működnek a fogamzásgátló tabletták

A fogamzásgátló tabletták hormonális úton fejtik ki hatásukat. A legelterjedtebb, úgynevezett kombinált típusok kétféle női nemi hormont, ösztrogént és progeszteront tartalmaznak.

Ezek a tabletták egyrészt leállítják a peteérést, másrészt megvastagítják a méhnyakban termelődő nyálkát - akadályozva ezzel a spermiumok átjutását. Harmadrészt bizonyos fokig elvékonyítják a méhnyálkahártyát, hogy az kevéssé legyen alkalmas a mégis megtermékenyült petesejtek befogadására.

A fogamzásgátlót befolyásolhatják

Fogamzásgátló tabletta hatékonyságát számos dolog befolyásolhatja.

Ha a beszedését követő néhány órán belül hánysz vagy hasmenésed van, a hormonoknak nincs idejük felszívódni - így nem lesz teljes a védelem. Az antibiotikum-kúra ugyancsak csökkenti a tabletta hatékonyságát, mivel megzavarja a normál baktériumflórát. Erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Arról azonban ritkábban esik szó, hogy a túlsúly, illetve az elhízás is komoly szempont lehet a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát illetően.

Így befolyásolja a túlsúly a fogamzásgátlót

Kutatások szerint bizonyos alacsony hormontartalmú fogamzásgátlók kevésbé bizonyulnak hatékonynak elhízott hölgyek esetében - mondja dr. Illanitz Elemér. Ez a megállapítás elsősorban a tabletták esetében igaz. Az ok valószínűleg az, hogy a zsírfelesleg befolyással van a keringésre, így lassabbá teszi a tabletták felszívódását.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez alapján a 25-ösnél magasabb BMI-vel rendelkező nők esetében kisebb a tabletták hatékonysága, a teherbeesés rizikója pedig egyenes arányban nő az elhízás mértékével. A fogamzásgátló tapaszoknál azonban nem a BMI, hanem a testsúly alapján fedeztek fel hasonló összefüggéseket. Az injekció formájában beadott fogamzásgátlóknál nem tapasztaltak hatékonyságcsökkenést túlsúly esetén sem. A fogamzásgátló oltásról, annak működési mechanizmusáról és hatékonyságáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Mi zárja ki a tablettaszedést?

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, még milyen tényezők befolyásolják a tablettaszedést!

Mit tehetnek a túlsúlyos nők?

Ha hormonális fogamzásgátlók lehetséges mellékhatásait nézzük, nagyobb mértékű elhízás esetén amúgy sem javasolt ez a megoldás, mivel tovább fokozza a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának veszélyét. Amennyiben nem elhízásról, csak túlsúlyról van szó, egy magasabb hormontartalmú tabletta kiválasztása jelentheti a megoldást - melyet a nőgyógyászod írhat fel.

Ezt is szeretjük