3 bevált tipp a stresszmentes ünnepekért
Jön a karácsony, de ne ess pánikba, hiszen tanácsainkkal megúszhatod a vásárlás és főzés okozta stresszt!

beauty and style
Top olvasott cikkek

December a megnyugvás és a várakozás ideje. Bizony, nem mindenki látja így! Ezt az időszakot valószínűleg csak kevesen élvezik, hiszen karácsony előtt a boltokat járod, az ünnepek idején pedig jön a család, és a barátok is meglátogatnak.

Mindemellett ünnepek előtt a munkahelyeden is az őrület uralkodik. Tehát minden fronton támad a stressz! Ha már pattanásig feszülnek idegeid, itt az ideje, hogy mindennap lazíts, és csak magadra koncentrálj.

Fontos, hogy időnként kikapcsolj

Aki azt hiszi, hogy három-négy dolgot is képes hosszú távon egyidejűleg csinálni, ne csodálkozzon, ha stresszcsapdába kerül! A pszichés feszültség ugyanis kihat az egész szervezetre: az izmok megfeszülnek, és keménnyé válnak, keringési zavarok, fejfájás, gyomorproblémák és szédülés alakulhat ki. Nem kérdéses tehát, hogy extrém leterheltség esetén időt kell szakítanod az ellazulásra! Ebben segíthetnek az ázsiai lazítótechnikák, elsősorban a Zen-meditáció.

Ülőmeditáció

Az ellazulás ideális helyzete a lótuszülés. Ülj le törökülésben, egyenes derékkal, karjaidat melled előtt fond keresztbe! Lélegezz tudatosan be és ki, hagyd, hogy a levegő átjárjon! Tedd ezt néhány percig!

Zen-meditáció – hogy is működik?

A Zen a buddhizmus japán variánsa, Krisztus után a 6. században alakult ki. A Zent könnyen beépítheted mindennapjaidba, hiszen gyakorlása közben nincs egyébről szó, mint hogy százszázalékosan arra koncentrálj, ahol vagy, és amit éppen csinálsz.

Tehát randevúzz az „itt és most!”-tal! Ez segít szervezetednek abban, hogy megnyugodjon és regenerálódjon.

Aki napi 10-15 percre rendszeresen időt szakít a Zen-típusú ülő-, illetve járómeditációra – lehetőleg mindig ugyanabban az időben –, az megteremti a nyugodt mindennapok alapfeltételét. A gyakorlás „mellékhatásaként” figyelmed többé nem terelhető el olyan gyorsan, effektívebben dolgozol, és tudatosabban éled meg a környezetedet. Röviden: az út maga a cél! Így a séta, a járás közben végzett meditáció során minden lépés számít. Gondolataid folyama könnyedebbé válik, így gondjaidat-bajaidat szinte a földbe taposod.

Séta közben végzett meditáció

Koncentrálj először a talajra! Milyennek érzed? Puhának, keménynek, döcögősnek. Aztán fond össze a karjaidat a melleden, és egészen tudatosan helyezd egyik lábadat a másik elé úgy, hogy a lábujjaid előre mutassanak! Fontos, hogy közben összhangba hozd a légzésedet a lépéseiddel: belégzésre egy lépés, kilégzésre a következő...

Más módon

Akinek az ülő-, illetve a járómeditáció túlságosan is „elszállt” tevékenységnek tűnik, az teljes figyelmét akár rutinfeladatokra is fordíthatja.

A Zen a lélekjelenlét egy formáját jelenti, amit mindennapos tevékenységeidben is alkalmazhatsz: barkácsoláskor, zöldségtisztításkor, de akár takarítás közben is. Mindez pedig nem tréfa! Belső békédet úgy is megteremtheted, ha teljes odaadással mosogatsz vagy felmosol.

Ha szeretnél még több ünnepi tippet és tanácsot olvasni, akkor mindenképpen látogass el az InforMed oldalára!
Ezt is szeretjük