Csökkent a férfiak megtermékenyítőképessége - Így lehet javítani a spermák minőségén
Íme öt olyan információ a spermáról, amivel nem találkozik mindennap az ember, és amik között több meglepő is lehet.

par agyban cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak a spermáról olyan tények, amiket sokan vagy csak felszínesen, vagy egyáltalán nem ismernek.

A témában Ratkó Tünde szülésznő nyilatkozik.

Ondó vagy sperma?

Az emberek többsége szinonimaként használja ezt a két fogalmat, pedig nem kellene. Az ondó, mely az ejakulátummal távozik, spermából és spermaplazmából áll, mely utóbbit többek közt a prosztata termeli.

sperma
Fotó: Monkey Business Images / Getty Images Hungary

Ennek tisztázása azért is nagyon fontos, mert sok férfi nem akarja elhinni, hogy a termékenységével, a sperma mennyiségével gond lehet, hiszen az ejakulátum mennyisége rendben van. Csakhogy a kettő nem ugyanaz!

Mennyi az annyi?

Azt tudjuk, hogy ma egy normál termékenységgel rendelkező férfi teljes ejakulátuma átlagosan 150 millió spermiumot tartalmaz milliliterenként. Míg néhány évvel ezelőtt ez a szám 200 millió volt, addig a termékenységi küszöb 60 millió/milliliter volt. Mára ez a szám 15 millió/milliliterre módosult, mert a világon tendenciálisan csökken a férfiak spermaszáma, így pedig sajnos a megtermékenyítőképessége is.

Csak hogy arányaiban is láthassuk a dolgot: a spermiumok az ondónak csupán 0,5%-át teszik ki, vagyis az a bizonyos néhány millió spermium ennyire kicsi hányada az ejakulátumnak.

A sperma minősége

Sokat lehet hallani, hogy ezt vagy azt a tevékenységet, ételt mellőzük, mert romlik tőle a sperma minősége. A férfiak többsége azonban erre legyint, azzal a felkiáltással, hogy van elég! Nos, ez azért nem teljesen igaz.

A cikk az ajánló után folytatódik

A normál termékenység esetében jelen lévő 150 millió spermium milliliterenként valóban soknak tűnik, de sajnos azt is tudni kell, hogy ezeknek 90%-a hibás. Vagy a DNS-ben van hiba, így a spermium életképtelen, vagy a mozgása, morfológiája sérült, így képtelen lesz eljutni a célba. És ez az arány teljesen normális, vagyis nem betegség vagy genetikai hiba okozza. Napjainkban normál termékenységgel egyre kevesebb férfi rendelkezik, és a csökkent spermaszám esetében a fent említett arány nem változik. Így pedig kissé változik az egyenlet, hiszen 150 milliónak a 10%-a, mely valóban jó minőségű spermium, 15 millió, ez azonban a 15 milliós spermaszám esetében már csak 1,5 millió, vagyis a megtermékenyítés valószínűsége jelentősen romlik - mondja Ratkó Tünde.

Egyetlen sperma is elég

Ez igaz, ezt nem is lehet vitatni, de az esélyek latolgatása miatt érdemes elgondolkozni a következőkön: a spermiumok számának és minőségének javítása a megfelelő, szerves kötésű anyagokat tartalmazó - citrát, glükonát kötési formák - vitaminkészítménnyel fontos lehet, hiszen a már említett 90%-ban hibás spermiumokhoz még egy adat érkezik.

egy sperma
Fotó: PhonlamaiPhoto / Getty Images Hungary

Egy ovuláció alkalmával, amikor a petesejt megtermékenyítésére a legnagyobb az esély, akkor ez az arány 25%-os. Vagyis a megtermékenyítés esélyének mértékébe még a női szervezetet, annak működését is bele kell kalkulálni, ami így már messze nem olyan biztató adat, hogy ne kelljen tudomást venni a spermát roncsoló tényezőkről, mint a stressz, az alkohol, az ülőmunka, a szoros nadrág, és még sorolhatnánk.

Tápanyaghiány és sperma

A spermaképzés a testben folyamatos, sohasem áll le. A spermatogenezis folyamán nagyjából 74 nap alatt képződik a spermium, majd ez raktározódik, és kiürül. A spermaképzés azonban energia- és tápanyagigényes folyamat, ugyanakkor nem elsődleges fontosságú.

spermaképzés
Fotó: Diy13 / Getty Images Hungary

Ha a szervezetbe nem jut elég tápanyag - mely az élelmiszerek beltartalmának csökkenése, a gyorsételek terjedése, valamint a vegyi anyagokkal való érintkezés miatt ma már mindennapos -, akkor a test az elsődleges fontosságú folyamatok megtartására koncentrál, mint például a keringés, a májműködés vagy az agy megfelelő ellátottsága. Így sajnos a spermaszám és a sperma minősége is jelentősen romolhat, megnehezítve ezzel a megtermékenyítést, valamint növelve a genetikai betegségek, a koraszülés vagy a spontán vetélés kockázatát.

Ételek a babaprojekthez

A következő ételekről sokan állítják, hogy segíti a megtermékenyülést, ezért a babaprojekt idején többet érdemes belőlük enni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük