18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Ezért kell a nőknek a szex előtt és után is pisilni - Pláne a nászúton
Nincs is romantikusabb annál, amikor végre elutazhatnak fiatal házasok az első nyaralására. Kivéve, ha egy csúnya húgyúti fertőzés kíséri.

nászutas betegség, hólyaggyulladás tünetei

A húgyúti fertőzés sajnos nem ritka ilyen esetekben, ezért is kapta a nászutasbetegség elnevezést. Dr. Hartman Gábor, a Duna Medical Center szülész-nőgyógyász szakorvosa elmondja, mit tegyenek a párok, hogy ne rontsa el a felhőtlen pihenést az akut cystitis.

A nászút természetes velejárója a gyakori szex, ez senki számára nem meglepő. A meglepetés akkor jöhet, ha a túlfűtött napok alatt a feleségnél húgyúti fertőzés alakul ki, amely megkeserítheti az egész utazást. 

A húgyúti fertőzés okai

Nem arról van szó, hogy a pár egyik tagja valami titkos betegséget is elvitt magával az útra, hanem arról, hogy a szokásosnál több aktus során könnyebben alakulnak ki fertőzések. A nászutasbetegség hivatalos neve az akut hólyaggyulladás, vagy akut cystitis. A nők 40-50%-a találkozik a betegséggel, minden ötödik nő pedig évente egyszer átesik az akut cystitisen. Általában a problémát a hüvelyben, illetve a végbélben lévő baktérium okozza. A női húgycső közvetlenül a hüvely fölött helyezkedik, így a közelség miatt a fertőzések gyakrabban és könnyebben alakulnak ki itt. Tény, hogy a nászutak során lényegesen gyakoribb ez a megbetegedés, mivel gyakrabban szexelnek a párok. 

nászút, szex
Fotó: DmitriiSimakov / Getty Images Hungary

A húgyúti fertőzés tünetei

Az akut cystitis tünetei a gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, bizonytalan alhasi fájdalom, helyenként jelentkező lázas állapot. Ilyenkor fontos a sok folyadékfogyasztás, ezzel lehetséges, hogy az elején meg lehet állítani a folyamatot. Ha viszont már lázas tünet jelentkezik, amit elviselhetetlen fájdalom kísér, akkor mindenképpen nőgyógyászhoz vagy urológushoz kell fordulni. Ilyenkor házi praktikákkal nem érdemes már próbálkozni, mert tovább ronthatnak a helyzeten. A forró fürdő például segítheti a baktériumok számának növekedését, így, bár jól eshet, de csak késlelteti a gyógyulást. 

Mit lehet ellene tenni? 

Az urológusok általában azt ajánlják, hogy a nők szex előtt és után közvetlenül ürítsék ki a hólyagot, tehát menjenek el pisilni. - Semmilyen statisztikai adat nincs arra nézve, hogy ez mennyivel csökkenti a betegség gyakoriságát, de mégis azt gondoljuk, hogy amennyiben a baktériumok egy része az együttlét után kiürül a húgycsövön keresztül, akkor tulajdonképpen kevesebb a lehetőség, hogy gyulladást okozzon - tette hozzá dr. Hartman Gábor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Fel lehet készülni?

A legfontosabb ilyenkor, hogy a hüvely fiziko-kémiai állapota megfelelő legyen. Ha a pár női tagja használ olyan kúpokat, amelyek fenntartják a hüvely normál fiziko-kémiai állapotát, akkor gyakorlatilag a betegség előfordulásának esélye lényegesen csökkenthető. Bármilyen készítmény használata előtt azonban érdemes nőgyógyásszal konzultálni.

Az aszexuálisok is olyanok, mint bárki más

Az aszexuálisok nem éreznek szexuális vonzalmat a másik iránt, vagy csak nagyon ritkán, szerelmet, kötődést viszont megélhetnek. Laia Abril tapasztalatai szerint az emberek azt hiszik, már ránézésre látszik rajtuk, pedig ez egyáltalán nem így van, és ezt mutatta meg a képein. A felvételek mellett arról is kérdezte őket, hogy mennyivel másabb így az életük.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük