Amikor egy nő nem vágyik gyerekre: a jogos döntés pszichológusszemmel

Mindenkinek joga van erről dönteni, mégis sokakra néznek ferde szemmel, amiért nem akarnak gyereket.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Döntünk arról, milyen pályára mennénk szívesen. Döntünk arról, lehetőségeinkhez igazodva hol szeretnénk élni. Döntünk mindennap tucatnyi dologban, és minden döntésünkhöz ragaszkodunk, mert jogunkban áll meghozni őket.

Bár a gyermekvállalási szándék óriási döntés az életben, nyilvánosan nemet mondani rá sokan kellemetlennek érzik. Aki mégis megteszi, azt sokszor szinte nyilvánosan megkövezik, vagy a majd meggondolod magad című, örökzöld mondatot hallgathatja végig századszorra. Szomorú tény egyúttal, hogy általában akkor ítélik el leginkább, ha valaki nemet mond a gyerekre, ha az illető nő. Pedig a vágy az anyaság után nem egy előre beprogramozott, kötelezően jelentkező érzés, és nem is a deles busz, ami, ha késik is, mindenképpen jönni fog. Nem jön mindenkinél.

Nők gyerek nélkül, tudatosan

Miért lenne evidens, hogy egy nő mindenképpen akarjon gyereket? Miért kellene hagynia, hogy a társadalmi nyomás szülőszerepbe kényszerítse? Miért ne dönthetne saját sorsáról, vagy arról, mi történik a testében, ha egyszer a saját életéről van szó? Miért nem szabad elítélni azt, aki nemet mond az anyaságra? Acosta Sára Diána pszichológust kérdeztük meg a témában.

no-nem-akar-gyereket

Amikor egy nő nem akar gyereket

- Miért legalább olyan normális dolog nem akarni, mint akarni gyereket?

- A vágy a gyermekvállalás iránt sokakban ösztönösen jelen van. Ez részben az evolúciónak is köszönhető, hiszen a fajfenntartás minden faj alapvető célja. Ennek ellenére ez a vágy nem minden egyénnél van jelen ugyanúgy vagy ugyanolyan mértékben - ami teljesen normális, hiszen különbözőek vagyunk, és mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy szeretne-e gyereket vállalni.

- Mi az, amit nem érez, aki nem akar gyereket? Mit érez, aki akar?

- Valószínűleg, ha megkérdezünk valakit, először nehezen tudja megfogalmazni, miért vágyik gyerekre. Elképzelhető, hogy szeretne gondoskodni valakiről, szeretne egy új életet világra hozni, továbbadni a tapasztalatait, a tudását.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Néha olyan okból is vállalnak gyereket, ami nem szimpla vágy a gyerek után.

- Az is lehet, hogy valaki azért vállal gyereket, mert fél az egyedülléttől, vagy ezzel szeretné a kapcsolatát/házasságát egy új szintre emelni.

- Sokszor külső erők hajszolják bele az embert a gyerekvállalásba, miközben valójában nem éled benne vágy a gyerek után. Mik ezek?

- Igen, a nőkre erős nyomás nehezedik. Egyrészt ugye ketyeg a „biológiai óra”, hogy kifutnak az időből. Mindenhonnan azt hallani, hogy minél tovább várunk, annál nagyobb lesz a kockázat, ráadásul energiánk sem lesz annyi, és így tovább. Ezenkívül a társadalmi nyomás is erős, hiszen az anyaság a nőiességgel összefonódva sok kultúrában a női szerepkör szerves része.

Mindenki dönthet

- Miért jogos nemet mondani a gyerekvállalásra?

- A döntés, hogy valaki szeretne-e gyereket, mindenkinek a sajátja. Annak, ha valaki nem szeretne gyereket vállalni, számos oka lehet, és ugyanúgy dönthet így nőként, mint férfiként - ez nem nemfüggő.

- Mi tarthat vissza valakit a gyerekvállalástól?

- Állhatnak mögötte félelmek, például magától a szereptől - hogy jó szülő lesz-e, esetleg rossz tapasztalatok a saját szüleivel. Nőknél gyakori az is, hogy a testüket féltik. Elképzelhető az is, hogy fél attól, hogy valamilyen genetikai betegséget továbbad a gyereknek. Állhatnak mögötte anyagi okok, kapcsolati tényezők, félelem az önállóság elvesztésétől vagy akár társadalmi okok is - például egynemű párok esetén.

De az sem muszáj, hogy feltétlenül valamilyen félelem álljon a háttérben. Lehet, hogy egyszerűen csak nem gyerekkel/gyerekekkel képzeli el az életét, nem vágyik rá.

Ítélkezni nem jogos

- Miért nem jogos bárkit is elítélni a döntése miatt?

- Bármi legyen az ok, nem lehet emiatt senkire ferde szemmel nézni, vagy megpróbálni meggyőzni arról, hogy változtassa meg az elképzelését.

- Kapcsolatban okozhat ellentétet, ha a két fél közül csak az egyik vállalna gyereket, a másik nem. Erre lehet megoldást találni?

- Ha egy kapcsolatban ez gondot jelent - az egyik fél szeretne, a másik pedig nem -, érdemes lehet konzultálni egy párterapeutával.

Ezt is szeretjük