Sokkoló fotók! 10 évvel látszol öregebbnek a cigitől
A dohányzás a kollagén- és az elasztinszint csökkenéséhez, valamint az összes ránc elmélyüléséhez vezet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dohányzás nem csak láthatatlan rombolást visz végbe a szervezetedben, napi egy doboz cigaretta elszívása jól látható nyomokat hagy az arcon. Mélyebb ráncok, elszíneződött bőr és fogak - a súlyos egészségügyi problémák mellett ezzel is számolniuk kell a dohányosoknak. Az elváltozások miatt akár tíz évvel is öregebbnek nézhet ki az, aki rendszeresen füstöl. Egy, a Daily Mail internetes oldalán nemrégiben megjelent fotósorozat tanulságát alább láthatod.

Ezt teszi az arccal 10 év dohányzás

Ráncos és elszíneződött arc

A nők érzékeny bőrét jelentős mértékben roncsolja a dohányzás - a kollagén- és elasztinszint csökkenése az összes ránc elmélyülését okozza. A szem sarkánál, a száj környékén kialakuló mélyedések sokkal idősebbnek mutatnak. Ezt a hatást C-vitamin szedésével és hialuronsav-tartalmú krém használatával bizonyos mértékben ellensúlyozhatod a szakértők szerint.

Sárguló fogak és ínybetegségek

Azt, hogy hány évesnek tűnsz, a fogaid állapota is befolyásolja. A nikotin megfogja a fogakat, ami miatt lepedékesnek, ápolatlannak tűnnek, emellett ínybetegséghez is vezet a dohányzás. A dohányos 60 év felettiek 42%-a már az összes fogát elveszítette.

Petyhüdt bőr

A szemhéj és az arc bőre a kor előrehaladtával megereszkedik - ezt a folyamatot gyorsítja fel a dohányzás azzal, hogy gátolja a tápanyagok célba érését. A petyhüdt bőrön pedig megjelennek a ráncok is. Ez az állapot hamar visszafordíthatatlanná válik, 40 év felett csak műtét tüntetheti el maradéktalanul a cigaretta okozta nyomokat.

Szürkülő arc

A bőr keringésének, tápanyagellátásának romlása nem csak a bőr tónusának elvesztését okozza.

Általános beteges színt kölcsönöz az arcnak, hiszen azt éppen az oxigéndús, áramló vér tehetné élettelivé. Az elvékonyodott, szürkés hámréteg miatt a szem környékén a sötét karikák is erősebbek lesznek. Az arc összes pontján mutatkozik valamilyen jel, ami miatt tíz évvel öregebbnek látszódik az, aki dohányzik.

Az összes bőrfelület károsodik

A dohányzás bőrre gyakorolt hatása kapcsán csak az arc és a nyak hámszövetét szokták vizsgálni. A Michigani Egyetem kísérletet végzett, hogy az egész testfelületre gyakorolt hatást kutathassák. A 82 résztvevő 22 és 91 év közötti volt. Minden korosztályt reprezentáló alanyokat alkalmaztak, hogy az öreg és a fiatal bőrt természetes állapotában is vizsgálni tudják. A kísérletben részt vevők fele dohányzott, átlagban 24 évig.

A cigarettázók közül volt, aki öt szálat szívott, de volt, aki négy dobozt füstölt el naponta. A kutatócsoport által felállított kilencpontos skála azt mutatta, hogy a bőr roncsolódása két ponttal rosszabb a dohányzóknál, mint a nemdohányzóknál. Ez a differencia elsősorban a 65 évnél idősebbeknél látszódott, de már a 45 év felettieknél is megfigyelhető volt.

Más is csúfít: 1. képen az alkohol, 2-on a cukorban gazdag étrend nyomai

Ráncok és ráncok

A dohányzás hatására a bőr feszességéért felelős kollagén gyorsabban bomlik le a szervezetben. Mindemellett a vér kevesebb oxigént szállít, emiatt az erek beszűkülnek. Ezek a hatások együttesen vezetnek a rugalmatlan, ráncos bőr kialakulásához.

Belülről pusztít

Kevésbé látványos, de sokkal súlyosabb következményei is vannak a dohányzásnak. Mivel az oxigénellátást akadályozza, az egész szervezetre, valamennyi szerv működésére kihat - tüdőrákot, légúti problémákat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint stroke-ot okozhat.

Magyarország az élbolyban

Magyarországon az egy főre jutó cigarettamennyiség duplája a világátlagnak. Hazánkban évente 30 ezren halnak meg dohányzás miatt kialakuló betegségekben. A nőket jobban érintik a cigarettázás káros hatásai. A dohányzás ugyanis megvastagítja a fej ütőerének artériás falát, azonban a férfiakhoz képest legalább kétszer annyira károsodik a nőknél ez a terület.

Te mióta dohányzol?

Ezt is szeretjük