Egy sajtóhiba tette közröhej tárgyává a sisakvirágot: gyógyszertárban árulták a mérgező növényt

A gumóban árult sisakvirágot egy sajtóhiba miatt hívták Katika répájának.

sisakvirág
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sisakvirágot a mérgek királynőjének is nevezik, hiszen több halálosan mérgező vegyületet, így akonitint tartalmaz, azonban a gyógyszergyártásban is fontos alapanyagnak számított. A növény érdekes néven vált közismertté a múltban.

A mérgező sisakvirág hatóanyaga a megfelelő mennyiségben érzéstelenítő hatású, amit a gyógyszeripar is sokáig kihasznált, de egyes időkben a méregkeverők is nagyon kedvelték gyors és erős hatása miatt.

Sisakvirág, azaz Katika répája

A növényt, elsősorban a havasi sisakvirág faját a Katika répája névvel is illették, a furcsa elnevezést pedig valójában egy sajtóhiba ihlette: a gumógyökeret gyógyszertárban patika répájaként árulták, ám az elírás gyakorlatilag vicc tárgyává tette. A köznyelvnek pedig több sem kellett: Katika répájaként kezdtek rá hivatkozni. Van, ahol ma is Katika-sisakvirágként emlegetik.

A sisakvirág vicces nevétől függetlenül egy súlyos tüneteket okozó növényt takar, mely bőrrel érintkezve is hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot okozhat, és már 1-2 gramm elfogyasztása esetén többek közt hányás, görcsök, bénulás, szédülés, majd a pulzus összeomlása vagy a légzés leállása várható. Egy órával a szervezetbe jutás után még aktív szénnel megköthető a méreganyagok egy része, ilyen szerencsés esetben a mérgezés nem válik halálossá.

A történelemben is fontos szerephez juthatott, egyes források szerint Néró császár a sisakvirágból kivont méreggel ölte meg Claudiust. Európa legveszélyesebb mérgező növényének tartják.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legtöbb mérget gumója tartalmazza, ezért különösen érdekes, hogy a patikákban is hozzáférhető volt. Később főként köhögéscsillapításra és idegi fájdalmak csökkentésére használatos gyógyszereket állítottak elő belőle laboratóriumi körülmények között, ma már főként az alternatív gyógyászatban alkalmazzák a kivonatából készült készítményeket pánikbetegségre és külsőleg, reumás tünetekre.

A kékeslila, fürtös virágzatú, hatalmasra, akár 1-2 méteresre megnövő havasi sisakvirág a hegységekben, patakok mentén gyakori, míg a hozzá hasonló, ám sárga virágzatú farkasölő sisakvirág a bükk-, gyertyános-tölgyes erdők, szurdokok növénye.

Méregből gyógyszer

Nem a sisakvirág az egyetlen halálosan mérgező növény, amelyből gyógyszeralapanyagot vonnak ki.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük