Szinte ugyanolyanok, de az egyik mérgező: nézd meg, mit ne keverj össze a szamócával!
Sokan esznek belőle, pedig nagyon nem kellene.

magyar-szamoca
Ez is érdekelhet

Aranytojást tojó tyúk - bemutatjuk a LUSH 2020-as húsvéti kollekcióját (x)

Tiszta lakás, ragyogó jókedv (x)

Nátha, megfázás, influenza, vagy a „legrosszabb“…. (x)

Törzshajlítás 1440-szer? Naponta?! (x)

Kert és erkély: a Te otthonod (x)

beauty and style

A szemüveg és a kontaktlencse is alaposabb tisztítást igényel most: így fertőtlenítsd biztonságosan »

Vitaminokban gazdag, immunerősítő smoothie: energetizál, és segíti a méregtelenítést »

Javítja a bőr textúráját és segít megszabadulni a felesleges zsírtól: erre jó a velashape kezelés »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A Magyarországon őshonos, erdei szamócának és földiepernek is hívott szamóca főként abban különbözik a kerti ágyásokban megtalálható, termesztett epertől,  hogy a gyümölcse sokkal kisebb, ugyanakkor éppúgy nagyon ízletes és édes.

Létezik azonban egy másik gyümölcs is, amivel nagyon könnyű összekeverni, azonban egyáltalán nem tanácsos, és nemcsak azért, mert nem túl kellemes az íze, de azért sem, mert nagyobb mennyiségben elfogyasztva, még ha csak enyhén is, de mérgező. Ez pedig az indiai pimpó, vagyis az indiai szamóca.

Mi az az indiai pimpó?

Az indiai szamóca vagy pimpó Dél-Ázsiában honos, azonban mára Magyarországon is elterjedt. Ugyanúgy megjelenhet erdőkben és utak, túrautak mentén, mint az erdei szamóca, de a kertekben is felbukkanhat, sőt, ha egyszer megjelent, egyre többet láthatsz belőle, ugyanis nagyon gyorsan szaporodik, és olyan gyorsan képes benőni egy területet, hogy a gyomokat is elpusztítja.

Nagyon dekoratív látványt nyújt, nem véletlen, hogy sokan dísznövényként tartják, megenni azonban nem tanácsos, sőt, kifejezetten kerülendő, nagyobb mennyiségben fogyasztva ugyanis enyhén mérgező, emésztési problémákat okoz, és hashajtó hatása van.

Hogy lehet megkülönböztetni?

Az erdei szamóca és az indiai pimpó elsőre talán nagyon is hasonlónak tűnhetnek, alaposabban szemügyre véve őket azonban feltűnhetnek jelentősebb különbségek - leszámítva a tényt, hogy a pimpónak az erdei szamócával szemben nincs jó íze, van, aki szerint íztelen, míg mások szerint savanykás is.

Az erdei szamóca levelei világosabbak, a pimpóéi pedig sötétebb zöldek, emellett a pimpó virága sárga, míg az erdei szamócáé fehér, éppúgy, mint a termesztett eper esetében. Az egyik legjellegzetesebb különbség mindemellett, hogy az erdei szamóca gyümölcse általában lefelé hajlik, és csak kicsit rücskös, míg a pimpóé nagyon, a gyümölcsök pedig felfelé, mintegy égnek állnak.

Ezt is szeretjük