Fejfájás, rossz közérzet, szédülékenység: 3 betegség, ami a megmagyarázhatatlan eredetű fájdalmak mögött állhat

A legtöbbször fiatalokat érintő betegség tüneteit fontos megismerni, mert sokszor túl sok idő telik el, mire a megfelelő kezekbe eljutnak.

GettyImages-1205342632

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyanús panaszok esetén gondolni kell az agyat és a gerincvelőt károsító sclerosis multiplex betegségre is, hogy neurológiai vizsgálattal minél előbb ki lehessen deríteni, ha ez áll a háttérben - hívja fel a figyelmet a Multiplex Magazin.

A felhívás apropóját az adja, hogy egy SM-betegek körében végzett kutatásból kiderült, a betegek egy része hosszú hónapokig bolyongott az egészségügy útvesztőjében, mire neurológiára irányították.

Sclerosis multiplex tünetei

Az ingyenesen letölthető, országos Multiplex Magazin arra is rávilágít, hogy az SM-betegeknek miért lenne fontos eljutniuk gyógytornára, és mit tehetnek önmaguk az állapotuk javításáért.

sclerosis multiplex első tünetei az egyensúlyvesztés, a végtagok zsibbadása, látászavarok, fáradékonyság, a koordinációs vagy koncentrációs képesség romlása egyaránt lehetnek, ám ezek mögött a - kezdetben akár csak átmeneti - panaszok mögött számos más kiváltó tényező is állhat.

GettyImages-1310288259
Fotó: Nora Carol Photography / Getty Images Hungary

Fontos ugyanakkor, hogy mind a laikusok, mind a háziorvosok körében felmerüljön az SM gyanúja is, hogy indokolt esetben mielőbb ki lehessen zárni vagy meg lehessen erősíteni a sclerosis multiplex diagnózist.

Ha ugyanis sclerosis multiplexről van szó, a minél korábbi kezelés segíthet abban, hogy az idegrendszert károsító autoimmun gyulladásos folyamatot mielőbb gátolni lehessen.

Ha bebizonyosodott az SM-betegség, az ugyan ma még gyógyíthatatlan, ám a betegek nem tehetetlenek: a gyógyszeres kezelések mellett önmaguk is sokat tehetnek az életminőségük javításáért.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ebben fontos szerepe lehet például a rendszeres mozgásnak, a gyógytornának: a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány által hirdetett SM Mozgásprogram tapasztalatairól is riportot közöl a lap. A program része többek közt a gyógytorna, online gerinctorna és jóga is.

A sclerosis multiplex az agyat és az idegrendszert károsító autoimmun betegség. Az immunrendszer hibás működése miatt megtámadja az idegszálak szigetelését. Az SM okozhatja a látás, mozgás, koordináció, beszéd és a gondolkodási képességek sérülését is. A panaszok jellege és erőssége azon múlik, hogy az idegrendszer melyik része és milyen mértékben sérül.

A betegség leginkább fiataloknál derül ki, mintegy 10 ezer embert érint idehaza. Az SM ma még gyógyíthatatlan, de a korai diagnózis és a mielőbb megkezdett gyógyszeres kezelés ad reményt, hogy a betegek minél hosszabban élhessenek minél jobb állapotban.

Fáradtság és izomgyengeség is jelezhet gyulladást

A krónikus gyulladással járó autoimmun betegségeket kulcsfontosságú időben felismerni.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük