Fejfájás, rossz közérzet, szédülékenység: 3 betegség, ami a megmagyarázhatatlan eredetű fájdalmak mögött állhat
A legtöbbször fiatalokat érintő betegség tüneteit fontos megismerni, mert sokszor túl sok idő telik el, mire a megfelelő kezekbe eljutnak.

GettyImages-1205342632
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyanús panaszok esetén gondolni kell az agyat és a gerincvelőt károsító sclerosis multiplex betegségre is, hogy neurológiai vizsgálattal minél előbb ki lehessen deríteni, ha ez áll a háttérben - hívja fel a figyelmet a Multiplex Magazin.

A felhívás apropóját az adja, hogy egy SM-betegek körében végzett kutatásból kiderült, a betegek egy része hosszú hónapokig bolyongott az egészségügy útvesztőjében, mire neurológiára irányították.

Sclerosis multiplex tünetei

Az ingyenesen letölthető, országos Multiplex Magazin arra is rávilágít, hogy az SM-betegeknek miért lenne fontos eljutniuk gyógytornára, és mit tehetnek önmaguk az állapotuk javításáért.

sclerosis multiplex első tünetei az egyensúlyvesztés, a végtagok zsibbadása, látászavarok, fáradékonyság, a koordinációs vagy koncentrációs képesség romlása egyaránt lehetnek, ám ezek mögött a - kezdetben akár csak átmeneti - panaszok mögött számos más kiváltó tényező is állhat.

GettyImages-1310288259
Fotó: Nora Carol Photography / Getty Images Hungary

Fontos ugyanakkor, hogy mind a laikusok, mind a háziorvosok körében felmerüljön az SM gyanúja is, hogy indokolt esetben mielőbb ki lehessen zárni vagy meg lehessen erősíteni a sclerosis multiplex diagnózist.

Ha ugyanis sclerosis multiplexről van szó, a minél korábbi kezelés segíthet abban, hogy az idegrendszert károsító autoimmun gyulladásos folyamatot mielőbb gátolni lehessen.

Ha bebizonyosodott az SM-betegség, az ugyan ma még gyógyíthatatlan, ám a betegek nem tehetetlenek: a gyógyszeres kezelések mellett önmaguk is sokat tehetnek az életminőségük javításáért.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ebben fontos szerepe lehet például a rendszeres mozgásnak, a gyógytornának: a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány által hirdetett SM Mozgásprogram tapasztalatairól is riportot közöl a lap. A program része többek közt a gyógytorna, online gerinctorna és jóga is.

A sclerosis multiplex az agyat és az idegrendszert károsító autoimmun betegség. Az immunrendszer hibás működése miatt megtámadja az idegszálak szigetelését. Az SM okozhatja a látás, mozgás, koordináció, beszéd és a gondolkodási képességek sérülését is. A panaszok jellege és erőssége azon múlik, hogy az idegrendszer melyik része és milyen mértékben sérül.

A betegség leginkább fiataloknál derül ki, mintegy 10 ezer embert érint idehaza. Az SM ma még gyógyíthatatlan, de a korai diagnózis és a mielőbb megkezdett gyógyszeres kezelés ad reményt, hogy a betegek minél hosszabban élhessenek minél jobb állapotban.

Fáradtság és izomgyengeség is jelezhet gyulladást

A krónikus gyulladással járó autoimmun betegségeket kulcsfontosságú időben felismerni.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük