Lelassították a sclerosis multiplex súlyosbodását: ilyen eredményt eddig még nem sikerült elérni
Az őssejt-transzplantáció segíthet sclerosis multiplex esetén is.

no-kerekesszek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Őssejt-transzplantációval amerikai kutatóknak sikerült lelassítani a szklerózis multiplex betegség súlyosbodását a kór relapszáló-remittáló típusa esetében - adta hírül az Amerikai Orvostársaság folyóirata, a JAMA.

A chicagói székhelyű Northwestern Egyetem Feinberg Orvostudományi Iskolájának kutatói Richard K. Burt vezetésével 110 olyan relapszáló-remittáló SM-beteget vontak be tanulmányukba, akiknél az előző évben kétszer fordult elő, hogy az idegrendszeri tünetekkel járó fellángolásokat - relapszusokat - tünetmentes időszakok - remissziók - váltották fel, miközben betegségmódosító terápiákkal - DMT - kezelték őket.

Eddig soha nem látott javulás SM-es betegeknél

Ez a típus a jelenleg gyógyíthatatlan betegség leggyakoribb formája. A betegségmódosító terápiákkal gyógyszerekkel mérsékelhető a betegség e típusának lefolyása, de nem gyógyítják ki a pácienseket az SM-ből. E terápiák csökkentik a fellángolások gyakoriságát és súlyosságát, valamint az általuk okozott idegi károkat.

A tanulmányba bevont betegeket két csoportba osztották, az egyik csoportot - 55 fő - nem mieloablatív hematopoetikus őssejt-transzplantációval - HSCT - kezelték cicklofoszfamidot és antitimocita globulint - T-sejt-ellenes antitestek - alkalmazva. A másik 55 fős csoportot nagyobb hatékonyságú betegségmódosító terápiával kezelték, mással, mint az előző évben kapott DMT-kezelés során. 98 beteg állapotát egy év után mérték fel, 23-ét évente követték öt éven át. A kutatók azt találták, hogy a HSCT-csoportban három beteg, a másiknál 34 beteg esetében súlyosbodott a betegség.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ilyen mértékű javulást a korábbi gyógyszerkísérletekben nem tudtak kimutatni még akkor sem, ha intenzívebb DMT-terápiában részesültek a betegek alemtuzumab-, vagyis egy monoklonális antitest-kezeléssel, mellyel hosszútávon megállítható a szklerózis multiplexben szenvedők állapotromlása - írták tanulmányukban a kutatók.

Ezek a tünetek utalhatnak sclerosis multiplexre

Bár a betegség jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható, a tünetek időben történő felismerése nagyon fontos. A betegség lefolyása ugyanis lassítható.  

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük