Ez a betegség hegesedést okozhat a tüdőn, a szíven és a veséken is: így ismerhető fel a scleroderma

Súlyos betegség a scleroderma, ami fontos szervek hegesedését okozhatja.

GettyImages-1288349888
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A scleroderma egy ritka betegség, amelynek egyik igen gyakori következménye az, hogy a beteg fokozottan érzékeny a hidegre.

A scleroderma szó szerint kemény bőrt jelent, de a betegség súlyosabb formája, az úgynevezett szisztémás szklerózis jóval túlmutat a bőr megkeményedésén, mivel a test más területein is megtámadja a kötőszöveteket.

A scleroderma tünetei

A scleroderma a különböző szervekben gyulladást és hegesedést okozhat, ez pedig érintheti a tüdőt, a szívet, a veséket, az emésztőszerveket és az ízületeket is. Az érintett szervek működési zavarai nagymértékben ronthatják a beteg életminőségét.

GettyImages-529946823 (1)

A sclerodermának kitett szervek közül külön meg kell említeni a tüdőt, mivel a tüdő érintettsége és az ennek következtében kialakult tüdőbetegség a szisztémás szklerózisban szenvedők esetében a vezető halálok.

Ha a scleroderma a tüdőt is megtámadja, az oxigéncseréért felelős kis léghólyagok a hegesedés következtében megvastagodnak, és a funkciójukat kevésbé tudják ellátni. Szisztémás szklerózis esetén - ami a scleroderma súlyosabb formája - a betegek közel 90%-ánál kialakul valamilyen fokú, az oxigén véráramba kerülését befolyásoló intersticiális tüdőbetegség, azaz ILD.

A scleroderma a ritka betegségek közé tartozik. A hazai betegek számát 2000 körülire becsülik a szakemberek, világszinten pedig körülbelül 2,5 millió ember él a betegséggel. A ritka betegségekre sajnos jellemző, hogy nehezen felismerhetőek, így sok beteg diagnózis - és így ellátás - nélkül marad. A scleroderma kialakulásának oka nem ismert, de többnyire a 25. és 55. életévük közötti nőket támadja meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vesekárosodás?

Ha a vesék megfelelően működnek, az albumin szintje ki sem mutatható a vizeletben, vagy 10 mg/L alatt van. Amennyiben mégis pozitív lesz a teszt, mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A sclerodermás beteg bőrének megváltoznak a fizikai tulajdonságai, és ez az egyik oka lehet annak, hogy a sclerodermával élők igen nagy többségénél alakul ki a Raynaud-szindróma, ami főleg az ujjak hidegben való elszíneződésével és ezzel együtt erős, lüktető fájdalommal jár.

A Raynaud-szindróma és a scleroderma

Mindannyian tapasztalhatjuk csípős hidegben, ha kesztyű nélkül lépünk ki az utcára, hogy az ujjaink elfehérednek és elgémberednek a felszíni erek beszűkülése miatt. A Raynaud-szindróma esetén a szervezet túlzott reakciót ad a hidegre, és a felszíni erek fokozottabban beszűkülnek. Kialakul az ujjak vagy akár a végtagok elszíneződése - először elfehéredés, majd elkékülés és kipirulás - és az ezzel járó égető érzés és erős fájdalom. Egyes esetekben a fül, a lábujjak, a térd vagy orr vérellátása is csökken.

Egy felmérés szerint a sclerodermával diagnosztizált betegek többségénél a Raynaud-szindróma volt a betegség elsőként jelentkező tünete. Ha valaki észlel magán ilyen tüneteket, és akár csak a gyanúja is felmerül annak, hogy a hidegre adott testi reakciók erősebbek a szokásosnál, azonnal orvoshoz kell fordulni.

GettyImages-1356033102

Természetesen a tüneteknek csak az egyik lehetséges oka a scleroderma, de mindenképpen törekedni kell arra, hogy mielőbb megszülessen a helyes diagnózis. Csak így van esély arra, hogy probléma esetén kezelésben részesüljön a beteg, továbbá a kezelés hatékonysága is nagyban függ attól, hogy milyen korán ismerik fel a betegséget.

A sclerodermás betegek elsősorban öltözködéssel és az életvitelüknek az időjáráshoz való igazításával védekezhetnek a hideg kínzó hatásai ellen. Elérhető például fűtött kesztyű is, amelyet kifejezetten a sclerodermával élők számára fejlesztettek ki.

8 étel, ami védi a tüdőt a károsodástól

A tüdő védelméért, a betegségek megelőzéséért az étkezéssel is sokat tehet az ember.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük