Így állítsd helyre sav-bázis egyensúlyodat!

Az elsavasodás okozta súlyos betegségeket megfelelő étrenddel könnyen megelőzheted. Légy tisztában az alapvető trükkökkel!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A manapság egyre gyakrabban előforduló súlyos betegségek legtöbbje nem kúrálható ki egyszerűen gyógyszerekkel. Ezek legtöbbször szervezeted vészjelzései, a valódi probléma azonban máshol keresendő.

Tested a legtökéletesebb gépezet a világon, azonban könnyű tönkretenni. Minden szervezet működéséhez szükség van egy ideális egyensúlyra, ami az ember esetében az optimális pH-érték.

Minden területen más tartományban mozoghat ez az érték, ha azonban felborul, akkor a szervezet fokozottan érzékennyé válik a betegségekre. Tested 70%-a víz, így tehát érthető, hogy, ha az ideális kémhatás túlságosan savassá válik, akkor a szerveid nem érzik túl jól magukat a maró fürdőben.

Savbetegségek

A savak kiválasztását a szervezet a nyirokrendszerben végzi, majd a vizelettel távoznak a méreganyagok. Ha azonban túlterheled a gépezetet, tested zsírszövet termelésével fog védekezni, hogy a savak ne támadják meg a létfontosságú szerveket.
A kóros elhízás következményei pedig egyéb, súlyosabb betegségek lehetnek, azonban nem csak zsíron keresztül támad a sav.

Közömbösítésére a szervezet a csontokból kalciumot von ki, ezért, ha nem vigyázol, könnyen csontritkulásod lehet. Emellett reumatikus, illetve ízületi panaszokat is okoz, nem is beszélve az általános legyengülésről. A savasodás elleni védekezés szervezeted legfőbb energiáit köti le, ezért fizikailag és mentálisan is meggyengülhetsz, innen a depresszió pedig már csak egy lépés. A fokozott terhelés mellett növekszik a szívroham rizikója, de gyakorivá teszi az érrendszeri megbetegedéseket is.

Mit egyél sav ellen?

Étrendünk nagy részét zsíros ételek, vörös húsok, cukorban és telített zsírsavakban gazdag ételek teszik ki. Sajnos épp ezek vezetnek a súlyos elsavasodáshoz. A dohányzás, a stresszben gazdag, ámde mozgásszegény életmód is súlyosbító tényező, a legtöbbet azonban a helyes étkezéssel tehetsz egészséged megóvása érdekében. Ha megfelelő étrendet alakítasz ki, sejtjeid is erősödni fognak, és ezzel együtt a szervezet fizikai, lelki és mentális terhelhetősége is.

Első lépésként iktasd ki étrendedből a vörös húsokat! Egyél inkább szárnyasokat, illetve minél több halat. Ezek soványabb, könnyű húsok, amikből hozzájut szervezeted a szükséges fehérjemennyiséghez, azonban nem terheled fölöslegesen zsírral. Egyél minél több salátát, a zöldségekben és a gyümölcsökben van a legtöbb tápanyag, amire szükséged van: vitaminok, nyomelemek, flavonoidok.

A legjobb, ha a finom, puha fehér kenyérről is lemondasz, és élesztőmentesre váltasz, de legalábbis teljes kiőrlésűre. A cukorról, cukros üdítőkről mondj le, igyál minél több vizet! A megfelelő folyadékmennyiségre feltétlenül szüksége van szervezetednek, ha ugyanis kiszáradsz, a testedben lévő savas oldat egyre töményebb lesz.

Szerelkezz fel extra szűz olívaolajjal és hidegen sajtolt lenmagolajjal. Főzz ezekkel, semmiképpen ne állati zsiradékkal! A megfelelő mennyiségű telítetlen zsírsav bevitele ugyanis különösen fontos, mert egészségedet nagyban meghatározza az omega-6 és omega-3 zsírsav aránya. Ezért mindenképpen egyél rengeteg halat, mert ez a legfőbb omega-3-forrás. Míg a növényi eredetű omega-6-ból könnyű elégséges mennyiséget bevinni a szervezetbe, addig tengertelen kis hazánkban a halételek népszerűtlensége miatt omega-3-ból általában kevesebbet fogyasztunk.

Nem csak az ételeknek van azonban savtermelő hatása. Erősen ajánlott kerülni a savas disszociációval oldódó alkoholt és a dohányzást, de a kávé is könnyen elsavasít. Próbálj inkább megfelelő mennyiségű pihenéssel feltöltődni, ez szívednek is jót tesz. Óvatosan bánj a gyógyszerekkel is, a tablettát mindig sok vízzel vedd be, és egyél rá egy keveset, hogy közömbösítsd a termelődő savat.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük