Ettől hízol novemberben! 7 savasító táplálék, ami centiket ragaszt rád

A forralt bor, a befőttek vagy a chipsek savasítják a szervezetet, és elhízáshoz vezetnek.

Az emberi testben zajló kémiai folyamatok befolyásolják többek között az anyagcserét, a sejtek lebontási és építési műveleteit. Ezek a mechanizmusok csak akkor működnek zökkenőmentesen, ha a sejtekben, illetve a sejtek között megfelelő a sav-lúg egyensúly. Amennyiben a szervezeted elsavasodik, számos egészségügyi problémával, többek között az elhízással is számolnod kell. Lapozd át az alábbi galériát, és ismert meg azokat a táplálékokat, melyek mostanság, közeledve télhez savasítják a szervezetet.
 

A hideg idő beálltával az ember mindinkább a négy fal közé szorul, Az egyre kevesebb kinti program legtöbbször azt jelenti, hogy az estéidet filmnézéssel töltöd, a házimozizásnak pedig elmaradhatatlan kelléke a sós, savasító hatású chips. Ha szeretnéd sav-bázis egyensúlyodat egészséges keretek között tartani, érdemes lecserélned a chipset almára, narancsra, esetleg natúr popcornra.

Ahogy rövidülnek a nappalok, egyre több csokoládét fogyasztasz? Nem véletlenül, hiszen az édesség segíti az endorfin hormon termelődését, javítva ezzel a kedélyállapotot. Magas cukortartalmánál fogva azonban a csoki a sav-bázis egyensúlyt a savas irányba tolja. Nem kell lemondanod erről a finomságról, ám érdemes ízesítés nélküli fekete csokoládét választanod.

Az ősz vége felé valószínűleg egyre kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz. Ilyenkor lassan előkerülnek a befőttek, melyekkel azonban jobb vigyáznod: bár rosttartalmunknak köszönhetően segítik az emésztést, nem kevés savasító hatású cukorral készülnek. Érdemes inkább a déligyümölcsöket előnyben részesíteni.

Ahogy a hőmérő higanyszála közelít nullához, indul a forraltbor-szezon. Bár a közkedvelt téli ital valóban felmelegít, ne feledkezz meg róla, hogy az alkohol és a hozzáadott cukor is savasítja a szervezeted. Érdemes a főzés során több vizet adnod a borhoz, ha pedig kicsit tovább főzöd, több alkohol párolog el belőle. Cukor helyett ízesítheted mézzel is - ha már langyosra hűlt az ital.

Míg a nyári melegben valószínűleg jobban kívántad a könnyebb szárnyashúsokat, novemberben nem esik nehezedre a savasító hatású vörös húsok fogyasztása sem. Nem kell kiiktatnod a sertés- és marhahúst az étrendedből - hiszen biztos fehérje- és vasforrást jelentenek -, de mérsékeld fogyasztásukat.

Az érlelt sajtok ugyancsak a hideg őszi-téli esték kedvelt csemegéi. Sokan fogyasztják őket esti borozáshoz, vagy akár csak önmagukban, túlzásba esni azonban nem ajánlott, hiszen szintén savasító táplálékokról van szó. Ha szeretnéd megőrizni az alakodat, válassz kevésbé zsíros, illetve zsírszegény sajtokat.

A borongós novemberi reggeleken bizonyára jólesik egy csésze meleg tejeskávé, amely segít felébreszteni a testet. Ám azzal légy tisztában, hogy mind a koffein, mind a tej savasító hatású. Ha nehezen indul a napod, érdemes inkább a zöld teával próbálkoznod, amely ráadásul hosszabb távú hatással bír, és támogatja a fogyást.

10 lúgosító étel a jobb anyagcseréért

Hogy helyreállítsd szervezeted sav-bázis egyensúlyát, és ezzel megkönnyítsd a zsíranyagcserét, valamint beindítsd a fogyást, gazdagítsd étrendedet lúgosító élelmiszerekkel. Íme, a leghatékonyabbak.

10 lúgosító étel a jobb anyagcseréért: könnyebb emésztés, gyorsabb fogyás

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük