Stabilizálja a vércukorszintet, tele van C-vitaminnal, javítja az emésztést: a savanyú káposzta maga az egészség

Télen különösen jó ötlet savanyú káposztát fogyasztani, meghálálja a szervezet.

GettyImages-1191770839
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli hónapok nem bővelkednek a friss, vitamindús táplálékokban, előtérbe kerülnek ilyenkor a káposztafélék és a kamrapolcon tárolt savanyúságok, így a savanyú káposzta is. 

A savanyú káposzta az egyik legegészségesebb dolog, amit beépíthetsz az étrendedbe. Kifejezetten jó C-vitamin-forrás, támogatja az immunrendszert és az emésztést, sőt még a vércukorszint stabilizálásában is segíthet. 

Ezért nagyon egészséges a savanyú káposzta

A fermentálással készülő savanyú káposzta egyes források szerint már kétezer éve is ismert volt Kínában, az erjesztés volt ugyanis az a módszer, amivel megakadályozták az élelmiszerek gyors romlását. A savanyú káposzta kiállta az idők próbáját, és ma nagyobb népszerűségnek örvend, mint valaha - ez egyrészt a változatos felhasználhatóságának, valamint a mind nagyobb nyilvánosságot kapó, rendkívül pozitív egészségügyi hatásainak köszönhető. 

Az erjesztésnek hála a savanyú káposzta megőrzi a zöldségben található értékes tápanyagokat, és további értékes összetevőkre, tulajdonságokra is szert tesz. 100 gramm savanyú káposztában körülbelül 15 gramm C-vitamin található, továbbá többek között vasat, folsavat, káliumot, B6- és K2-vitamint tartalmaz. A fermentáció a káposztában, a kezünkön és a levegőben lévő baktérium és élesztőgombák révén zajlik le. A folyamat eredményeképpen elszaporodnak a savanyúságban a jótékony probiotikumok. A probiotikumok könnyebben emészthetővé teszik az ételt, ez pedig javítja a benne lévő ásványi anyagok és vitaminok felszívódását is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A probiotikumok hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának, változatosságának megőrzéséhez, segíthetnek a különböző emésztési zavarok, puffadás, hasmenés vagy épp székrekedés leküzdésében. A  C-vitamin, a probiotikumok és a vas révén a savanyú káposzta hatékonyan támogatja az immunrendszert is, így télvíz idején különösen jó szolgálatot tesz. Rendszeres fogyasztása segíthet a megfázás kivédésében, illetve a gyorsabb felépülésben. A bélflóra az idegrendszerrel is kapcsolatban áll, a probiotikus élelmiszerek pozitív hatással vannak a hangulatra és az agy egészségére. 

A savanyú káposztában található K2-vitamin szerepet játszhat a szív- és érrendszer, valamint a csontok egészségének megőrzésében. A rostok és a probiotikumok csökkenthetik a koleszterinszintet. 

A savanyúság kifejezetten előnyös választás a cukorbetegséggel élők számára, ugyanis segíthet a vércukorszint stabilizálásában, javíthatja a hasnyálmirigy inzulinszekrécióját. Rosttartalma szintén az egyenletes vércukorszint eléréséhez járul hozzá. Amennyiben ecetben lett eltéve, csökkentheti az inzulinválasz mértékét is

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy mint a legtöbb élelmiszer esetében, úgy a savanyú káposztánál is a házi változat lehet a legegészségesebb. A bolti verzióknál érdemes áttanulmányozni az összetevők listáját, a magas cukor- és sótartalmú termékekkel a cukorbetegeknek és a vérnyomásproblémákban érintetteknek is vigyázniuk kell. 

Mit takar a pszichobiotikus diéta?

A kutatások szerint bizonyos élelmiszerek, fermentált és prebiotikus ételek különösen hasznosnak bizonyulnak a stressz csökkentésében és az alvásminőség javításában. A szakemberek az ezekben bővelkedő étrendet nevezték el pszichobiotikus diétának. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük