Javítja az alvást, csökkenti a stresszt ez az étrend: mit takar a pszichobiotikus diéta?
A kutatások szerint bizonyos élelmiszerek különösen hasznosnak bizonyulnak a pszichés egészség szempontjából is.

GettyImages-1286098351
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az étkezés jelentős mértékben befolyásolja az általános egészségi állapotot. Nyílt titok, hogy hatással van például a testsúlyra, a szénhidrát-anyagcserére és a vérnyomásra, kevésbé ismert viszont, hogy még a mentális egészségben és a hangulatban is szerepet játszhat.

A kutatások szerint bizonyos élelmiszerek, fermentált és prebiotikus ételek különösen hasznosnak bizonyulnak a stressz csökkentésében és az alvásminőség javításában. A szakemberek az ezekben bővelkedő étrendet nevezték el pszichobiotikus diétának. 

Pszichobiotikus diéta

A kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy a mikrobiom, vagyis a bélrendszerben élő mikroorganzimusok összessége milyen hatással van az idegrendszer működésére, a pszichés jóllétre. Ez azért is érdekes, mert a 10-es agyideg (nervus vagus) direkt összeköttetést biztosít a belek és az agy között. Egy 2022 októberében publikált vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a szakemberek által pszichobiotikus diétának nevezett étrend csökkentette a kutatásban részt vevők stressz-szintjét, és javította az alvásminőségüket is.

Az ép mikrobiomot támogató étrend hozzájárulhat, hogy a szervezet elegendő mennyiséget termeljen olyan kulcsfontosságú neurotranszmitterekből, mint például a szerotonin vagy GABA, amelyek részt vesznek egyebek mellett az alvás és ébrenlét szabályozásában. A pszichobiotikus diétán lévő alanyoknak napi 6-8 adag prebiotikus rostokban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, 5-8 adag gabonát, 2-3 adag erjesztett ételt, heti 3-4 adag hüvelyest kellett elfogyasztaniuk.

A következő egészséges táplálékok szerepet kaphatnak egy hasonló elvek mentén kialakított étrendben. 

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük