Így jelzi a test, ha túl sok epefesték van a vérben: 4 gyakori dolog, ami felnőttkori sárgasághoz vezethet
Ha túl sok a bilirubin a vérben, sárgaság alakulhat ki. A jelenség hátterében többféle betegség is állhat.

májprobléma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem csak újszülötteknél alakulhat ki sárgaság, bár náluk viszonylag gyakori és jól kezelhető a jelenség.

Azonban ha felnőttként szembesülünk a besárgult szemfehérjével és bőrrel, mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk - figyelmeztet dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.  

Mi okozza a sárgaságot?

A sárgaság akkor alakul ki, amikor túl sok a sárgás színű epefesték, vagyis a bilirubin a vérben. A bilirubin alapvetően a vörösvérsejtekben található, és amikor ezek a sejtek lebomlanak, a máj kiszűri a bilirubint a véráramból, vízoldékonnyá alakítja, és az epébe juttatja. Az epevezetéken keresztül a nyombélbe jut, majd nagyobb részben a széklettel kiürül, kisebb részben pedig a bélből visszaszívódik. Ha a rendszer valahol meghibásodik, a bilirubin felhalmozódik, és sárgásra színezi a bőrt, a nyálkahártyákat és a szemfehérjét.

Az úgynevezett sárgaságnak három típusa ismert: a máj előtti fázis, a májeredetű és a máj utáni fázis. Ezek a fázisok a sárgaság okának helye szerint különülnek el. A máj előtti fázisban nem magában a májban található a probléma, hanem valamilyen - vizsgálandó - ok miatt erőteljesebb a vörösvérsejt-pusztulás, ez emeli meg a bilirubinszintet. A májeredetű sárgaság értelemszerűen a májból ered, elsősorban a hepatitisz, a májgyulladás okozhat sárgaságot. A máj utáni típus az úgynevezett elzáródásos icterus, ami az epefeldolgozás valamilyen zavarára utal. Legismertebb formája a Gilbert-kór, ami egy kezelést nem igénylő állapot. 

Gyakori okok a sárgaság mögött

Hepatitisz

Leggyakrabban a vírusos májgyulladás miatt alakul ki sárgaság akut vagy krónikus formában. A víruson kívül drogok és autoimmun betegségek is okozhatnak hepatitiszt, amely mindenképpen kezelendő.

Alkoholos májbetegség

8-10 év alkoholfüggőség már komolyan károsítja a májat, kialakulhat májgyulladás és alkoholos májcirrózis is - tünetként pedig a sárgaság.

Elzáródott epevezeték

Epekő, daganat és egyes májbetegségek is blokkolhatják az epevezetéket, amelyen keresztül az epe az epehólyagból és a májból a vékonybélbe jut. A probléma jellegzetes tünete a sárgaság.

Bizonyos gyógyszerek

Egyes fájdalomcsillapítók, fogamzásgátlók, szteroidok, penicillin okozhatnak mellékhatásként májproblémákat, amelyek sárgasággal járhatnak. 

Diagnosztizálási és kezelési lehetőségek

- A látható színeltérésen túl laborvizsgálatokkal tudjuk igazolni az emelkedett bilirubinszintet - ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. - A következő lépés, hogy kiderítsük, mi okozza ezt a tünetet, ehhez pedig többféle vizsgálatot lehet elvégezni, például hasi ultrahangot, májszerkezeti vizsgálatot, illetve súlyosabb esetekben akár biopsziát is. Ezután megkezdődhet a szükséges kezelés.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- Fontos tudni, hogy nem önmagában a sárgaságot kell kezelni, hiszen az csak egy tünet, ami az alapbetegség kezelésével önmagától rendeződik. Az alapbetegség rendezése pedig minden esetben betegségfüggő, lehet például gyógyszeres, életmódváltásra épülő, igényelhet gyógyszerváltást vagy egyszerűen csak nyomon követést, súlyos májbetegség esetén esetleg műtétet, májátültetést. 

10 májtámogató étel

A májdiéta lényeges feltételei közé tartozik általánosságban a napi többszöri kis adag étel, a só- és cukorfogyasztás csökkentése, a vitaminpótlás, illetve az antioxidánsokban, rostban, fehérjében gazdag élelmiszerek preferálása, melyek regenerálják a szervet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük