Forradalmi eljárás: a porckopás és az inkontinencia is kezelhető az új terápiával
A sajátsejtes zsírátültetést már nemcsak esztétikai kezeléseknél használják.

kutatono
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ízületi betegségek, gyulladás, porckopás miatt Magyarországon jó kétmillióan élnek fájdalommal. A mozgásszervi betegségek, a porckopás népbetegség, melyet az esetek nagy részében műtéttel, végül protézisbeültetéssel kénytelenek orvosolni. A műtétre azonban hosszúak a várólisták, nem mindenki bírja az idegen testeket, az operációnak lehetnek szövődményei, és a beteg lassan épül fel. A helyzeten gyökeresen változtathat az innovatív tudomány és a biotechnológia eredménye, a Lipogems.

Egy nemrégiben szabadalmaztatott eljárásnak köszönhetően már Magyarországon is elérhetővé vált a sajátsejtes kezelés, melynek során a gyógyulás egynapos eljárás keretében, a beteg saját zsírszövetének beültetésével, idegen anyag felhasználása nélkül történik. Az Istenhegyi Magánklinikán ezt a terápiát Dr. Molnár Szabolcs PhD ortopéd-traumatológus adjunktus végzi.

Zsírátültetéses kezelés

Az eljárás az eltávolított zsírszövetet használja fel, megőrizve annak teljes, regeneratív tulajdonságokkal rendelkező mikrokörnyezetét. A kezelés hatása abban rejlik, hogy az általa előállított őssejtek különböző, szakosodott - differenciálódott - sejtekké képesek alakulni, mint például porcok, izmok, csontok, inak, ínszalagok sejtjei.

Ez a folyamat mindig a környezethez igazodóan, a környező sejtekkel történő információcsere irányítása alatt fog lezajlani, így a differenciálódó őssejtek biztosítják a sérült, hiányos szövet regenerációját. Emellett ezek a sejtek fékezik a hegesedési folyamatokat, növelik az erezettséget, leállítják az oxigénhiány következtében beálló sejthalál folyamatát, és ténylegesen erősítik a szövetek természetes regeneráló képességét. A mezenhimális őssejtek ezen túlmenően a természetes antibiotikum-termelésük révén gyulladásgátló és baktericid tulajdonsággal rendelkeznek. Az új eljárás a regeneratív orvoslás értékes eszköze, mely számos betegség kezelésében, illetve esztétikai kezelésekben széleskörűen alkalmazható.

Kinek ajánlott a kezelés? 

Ortopédiai célú felhasználása széleskörű: hatékonyan alkalmazható oszteoartrózis kezelésére, csont- és porcszövet-rekonstrukció, porc- és csontkopások, teniszkönyök, golfkönyök kezelésére. Emellett porc- és ínszalagsérülések, valamint egyéb sportsérülések esetén is hatékony kezelési módszer lehet. Továbbá gyógyítható általa a vizelet- és székletinkontinencia, de nem gyógyuló krónikus sebek, tályogok, fekélyek kezelésére is alkalmazható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Esztétikai célú beavatkozások 

Szintén nagy sikerrel és eredményességgel alkalmazható a szépészeti és esztétikai sebészet területén is. A terápia az arcbőr és a kézbőr jelentős megújítását és fiatalítását teszi lehetővé. A terápia középkorú emberek számára javasolt, akiknél zsírszövettömeg-csökkenés, valamint kismértékű szövetösszeomlás és feszességvesztés következett be. A kezelés eredménye a fiatalabb arcbőr visszanyerése, az arcforma javítása és a kívánt helyeken a szövet térfogatának növelése.

Egészségügyi találmányok 2018-ból

A tavalyi évben is számos új, elérhető egészségügyi terméket és gyógymódot dolgoztak ki a világ egy-egy pontján, ami reményre ad okot, hiszen idővel világszerte elterjedhetnek.

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük