Fáj, ha leguggolsz? Lehet, hogy már téged is érint a porckopás
A fájdalom elmulasztásához nem csodaszerekre, hanem valódi megoldásra van szükség.

ízületi-fájdalom
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor a porckopás miatti fájdalmat tapasztalja az ember, sok mindent hajlandó lehet kipróbálni, csak hogy megszabaduljon a kínzó érzéstől. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a valóban hatásos eljárásokra hívta fel a figyelmet.

Amikor az ember fájdalmat tapasztal - legyen az akut, éles vagy tartósan jelenlévő kínzó érzés -, sok mindent hajlandó megtenni, hogy megszabaduljon tőle. A legegyszerűbb módszer a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szedése, amely azonban nyilvánvalóan nem hat a probléma forrására. Kicsit olyan ez, mintha az autóból kifogyóban lenne a benzin, de tankolás helyett csak a villogó figyelmeztető jelzést kapcsolná ki a sofőr.

Hatástalan csodaszerek

Amennyiben porckopás okozza a fájdalmat, szintén nem jelentenek tartós megoldást a fájdalomcsillapítók, és sajnos nem válnak be azok a csodaszerek, amelyekben akár az elkeseredettség miatt is bízik az ember. 

Így nem javítja a kopott porc állapotát az ízületre kent zselatin, a mindenre jónak tartott multivitamin, valamint a valódi hatóanyag nélküli, ám villámgyors javulást ígérő csodakészítmény sem. Viszont az utóbbiak jó eséllyel sok pénztől szabadítanak meg.

A porckopás tünetei

Amikor tartósan fáj egy ízület, mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni, mert ki kell deríteni, sérülés, gyulladás vagy porckopás okozza-e a bajt. Ez utóbbira akkor lehet gyanakodni, ha meg is duzzad az érintett terület. Mindenképpen segítségre van szükség, ha a fájdalom akadályozza az olyan mindennapos tevékenységeket, mint a lépcsőzés, a guggolás, a futás vagy a kar felemelése.

- Ha minden egyéb okot kizártunk, gyakran az derül ki, hogy a fájdalom forrása maga a porckopás. Ez az egyébként természetes folyamat sokaknál már a 30-as, 40-es években problémát okozhat, és akár komoly fájdalommal is járhat. Ennek az az oka, hogy ha a csontok közti területet kipárnázó porc elkopik, akkor csontok dörzsölik az ízületek szélét. Ráadásul ezen területek érzőidegekkel gazdagon behálózottak, tehát valóban komoly életminőség romlást okozhat, ha itt jelentkezik a kopás - ismertette dr. Arnold Dénes Arnold MSc.

A torna - ideális lehet a vízben végzett mozgás - kitűnő az enyhébb ízületi fájdalmak kezelésében. Fontos, hogy olyan gyakorlatokat kell választani, amelyek nem terhelik meg az érintett területeket. Egy gyógytornász is rengeteget segíthet, hiszen megtanítja az ízület körüli izmok erősítésére szolgáló legjobb gyakorlatokat. Tudni kell továbbá, hogy a súlyfelesleg fokozott terhet jelent az ízületek számára, ezért túlsúly esetén néhány kilogrammos fogyás is enyhítheti a panaszokat.

Injekció a porc újjáépítéséhez

- A legújabb eljárás a porckopás kezelésében a vérlemezkében gazdag plazma ízületbe fecskendezése, amely a benne lévő növekedési faktorok és egyéb bioaktív anyagok segítségével fokozza a porcsejtek aktivitását, a porcanyag képzési hajlandóságát. A kezelés során steril körülmények közt, egy speciális fecskendőrendszerrel vért veszünk a beteg karjából, majd ezt az erre kifejlesztett eszközzel centrifugáljuk. Az így keletkezett, vérlemezkékkel dúsított plazmát végül befecskendezzük az ízületi résbe - ismertette dr. Arnold Dénes Arnold MSc.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Előrehaladottabb porckopásnál a porcújjáépítést serkentő injekció kombinálható a hialuronsav-injekcióval. Ezt egy ülésben meg tudjuk oldani, és jelentős javulás várható az összetett kezeléstől. Ugyanakkor nagyon fontos a páciensek felvilágosítása: ez a módszer sem tekinthető csodaszernek, hiszen például abban az esetben, ha a porc már teljesen elkopott, nem is használható - tette hozzá.

- A kezeléshez ugyanis szükséges, hogy legyen még megfelelő mennyiségű élő porcsejt, amely újjáépítésre serkenthető. Ha azonban fennáll ez az állapot, a porcújjáépítést serkentő kezeléssel - a kopás súlyosságától függően - akár egy teljes évre visszanyerhető a fájdalommentes mozgás,  amivel feltétlenül javítható az életminőség.

Ezt is szeretjük